Έκπληξη Ολγκίν για απόρριψη τριμερούς από Τατάρ

Έκπληξη εξέφρασε η Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για την δημόσια απόρριψη από τον Ερσίν Τατάρ της πραγματοποίησης μιας τριμερούς συνάντησης, ενώ είχε προηγηθεί η δική της συνάντηση στην Άγκυρα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, ενώ η Ολγκίν μίλησε και για πρότασή της για μια συνάντηση των ηγετών και των διαπραγματευτών και της ίδιας, τύπου 5 + 1.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, σε συνέντευξή της στον Ουλάς Μπαρίς για την τ/κ ιστοσελίδα Κίπρις ποστασί η κ. Ολγκίν κλήθηκε να σχολιάσει την απάντηση του Τ/κ ηγέτη στην πρότασή της που έγινε

«με κάποιου είδους έγκριση από την Άγκυρα», αν πιστεύει ότι «υπάρχουν αποχρώσεις μεταξύ του τουρκικού ΥΠΕΞ και της ‘διακυβέρνησης Τατάρ΄ κι αν «υπάρχουν αναφορές ότι η Τουρκία έχει αρνητική άποψη για μια συνάντηση 5+1».

Η Απεσταλμένη του ΓΓ απάντησε ότι στην συνάντησή της με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Χακάν Φιντάν, αυτός ήταν πρόθυμος να την ακούσει με «ανοιχτό μυαλό». «Δεν θα σχολιάσω συγκεκριμένες προτάσεις όσο συνεχίζω να συναντιέμαι με τα μέρη, διότι δεν έχω εγκαταλείψει την ελπίδα. Οφείλω όμως να ομολογήσω ότι με εξέπληξε η άρνηση του κ. Ερσίν Τατάρ να συμφωνήσει σε τριμερή συνάντηση, διότι πρέπει να δώσουμε μια ευκαιρία στη διπλωματία. Πιστεύω ότι ο διάλογος είναι πάντα απαραίτητος, διότι ο διάλογος χτίζει γέφυρες και ανοίγει πόρτες. Οι συσσωρευμένες απογοητεύσεις και στρεβλώσεις πρέπει να θεραπευτούν. Ο διάλογος είναι πάντα το πρώτο βήμα για την επίλυση των προβλημάτων γιατί οι άνθρωποι αξίζουν να ζουν χωρίς συνεχείς αβεβαιότητες και ανωμαλίες».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για την έκθεση που θα συντάξει προς τον ΓΓ, η Μαρία Άγκελα Ολγκίν είπε ότι θα βασίσει την σύνταξή της σε ό,τι έχει δει σε όλο το πολιτικό φάσμα και στις κοινότητες γενικότερα. «Και οι δύο πλευρές, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι παίρνω πολύ σοβαρά την αμεροληψία της εντολής μου και θα πρέπει να είναι σίγουρες για τη δέσμευσή μου να αντικατοπτρίσω την αλήθεια δίκαια και με ακρίβεια. Ως διέξοδο προς τα εμπρός, ζήτησα μια συνάντηση υπό τη μορφή 5+1 με τους δύο ηγέτες και τους δύο διαπραγματευτές. Αυτό είναι μια ελάχιστη χειρονομία για τον λαό στην Κύπρο».

Ελλάδα – Τουρκία

Για την συνάντηση Ερντογάν – Μητσοτάκη και κατά πόσο το κλίμα αποκλιμάκωσης μεταξύ Τουρκίας κι Ελλάδας θα έχει θετικό αντίκτυπο στη λύση του Κυπριακού, η κ. Ολγκίν είπε ότι οι σχέσεις μεταξύ γειτονικών χωρών είναι πάντα οι πιο δύσκολες, γι' αυτό θεωρεί ότι είναι θετικό να βλέπουμε τις κυβερνήσεις να εμπλέκονται σε διάλογο για να προωθήσουν την κατανόηση των συμφερόντων της άλλης πλευράς. «Μετά από όλες τις επαφές και τις επισκέψεις μου, μπορώ να πω ότι η Ελλάδα, καθώς και η διεθνής κοινότητα, υποστηρίζουν σθεναρά την επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ των μερών για μια μόνιμη λύση. Ωστόσο, όπως έχω ξαναπεί, το ερώτημα είναι αν οι ηγέτες έχουν την πολιτική βούληση να ακούσουν τα αιτήματα του κυπριακού λαού».

Ανέφερε επίσης ότι ο ρόλος της διεθνούς κοινότητας είναι να στηρίξει τις προσπάθειες για την εξεύρεση μιας αμοιβαία επωφελούς διεξόδου στην Κύπρο, με επικεφαλής τους ηγέτες. «Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι ευθύνη των ηγετών να συμφωνήσουν σε αυτή την πορεία προς τα εμπρός. Οι αποφάσεις λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο και η διεθνής κοινότητα σέβεται αυτές τις αποφάσεις. Στην περίπτωση της Κύπρου, με την πάροδο του χρόνου, οι Γενικοί Γραμματείς του ΟΗΕ έχουν επενδύσει χρόνο και πολιτική βούληση για να φέρουν τα μέρη κοντά για μια βιώσιμη λύση». Η κ. Ολγκίν δήλωσε ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες είναι αποφασισμένος να δημιουργήσει ένα ευνοϊκό περιβάλλον στην Κύπρο, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται «εν μέσω ενός πολυτάραχου κόσμου που τον προκαλεί καθημερινά».

Να σημειωθεί ότι η κ. Ολγκίν έδωσε συνέντευξη στην Κίπρις ποστασί και την εφημερίδα «Καθημερινή» που δημοσιεύθηκαν και οι δύο χθες.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Έκπληξη Ολγκίν, Τατάρ,ekplixi olgkin, tatar