Η αντιπρόεδρος της Βουλγαρίας προβλέπει αύξηση μεταναστευτικών ροών

Την αύξηση των μεταναστευτικών ροών τα επόμενα χρόνια λόγω των νέων συγκρούσεων, ειδικά στη Μέση Ανατολή, προέβλεψε η Αντιπρόεδρος της Βουλγαρίας, Ιλιάνα Γιότοβα, η οποία συμμετείχε σε εκδήλωση «Ασφαλής Ζώνη για Ασυνόδευτα Παιδιά» στο Κέντρο Εγγραφής και Υποδοχής (RRC) για μετανάστες στο Χαρμανλί.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την εκδήλωση, η Γιότοβα σχολίασε επίσης το Νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, το οποίο εγκρίθηκε επίσημα από τους Υπουργούς Οικονομίας των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

«Η Βουλγαρία έχει υποστηρίξει επίσημα το σύμφωνο,

αλλά εδώ αρχίζουν και τα προβλήματά μας, γιατί σε μόλις δύο χρόνια πρέπει να φτάσουμε σε πρότυπα που δεν έχουμε», σημείωσε, προσθέτοντας ότι δυστυχώς διατηρήθηκαν οι δοκιμές στις οποίες το κύριο βάρος για τα μεταναστευτικά κύματα και ροές θα βαρύνει τις χώρες στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, όπως η Βουλγαρία.

Η ίδια πρόσθεσε ότι το νέο σύμφωνο θέτει ακόμη πιο σοβαρούς όρους στη χώρα και πρόσθεσε ότι όλα θα πρέπει να γίνουν στα σύνορα, από τον εντοπισμό των μεταναστών που εισέρχονται στη χώρα, μέχρι την ενδεχόμενη επιστροφή τους. «Δεν είμαι σίγουρη ότι έχουμε τους πόρους και γι' αυτό λέω ότι τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι πολύ δύσκολο για τη χώρα μας να μπορέσει να μπει στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών νόμων που ψηφίστηκαν», είπε η Γιότοβα.

Εξήγησε, ακόμα, ότι σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία κάθε παιδί πρέπει να έχει κηδεμόνα και πρόσθεσε ότι στη Βουλγαρία αυτό το σύστημα δεν έχει αναπτυχθεί καθόλου. Κατά τα λεγόμενά της, επί του παρόντος τα επίσημα δικηγορικά γραφεία και οι δικηγόροι που ασχολούνται με τα κέντρα αναλαμβάνουν και τις λειτουργίες των κηδεμόνων.

Η Γιότοβα ήταν κάθετη στο ότι η Βουλγαρία είναι υποχρεωμένη ως χώρα να παρέχει υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση σε αυτά τα παιδιά. Τόνισε ότι υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που συγγενείς ή άτομα που παριστάνουν τους συγγενείς δεν θέλουν τα παιδιά να φοιτούν σε βουλγαρικά σχολεία. Επεσήμανε ότι αυτό αποτελεί τεράστιο κίνδυνο για την ένταξη αυτών των παιδιών, γιατί σημαντικός αριθμός από αυτά θα παραμείνει στη Βουλγαρία.

Διαβάστε ακόμη: Την Παρασκευή στη Λευκωσία Υπουργική Σύνοδος για το μεταναστευτικό

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Βουλγαρίας,voulgarias