Ο Ερντογάν κλείνει το μάτι στην αντιπολίτευση-Αποφυλάκισε στρατηγούς ε.α.

Σημάδια πολιτικής στροφής δείχνει η απόφαση του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να δώσει αμνηστία σε 6 φυλακισμένους απόστρατους στρατηγούς που είχαν καταδικαστεί λόγω του τουρκικού στρατιωτικού μνημονίου (το οποίο είχε στοιχεία ‘πραξικοπήματος’) στις 28 Φεβρουαρίου 1997.

Ο Ερντογάν ήρε το υπόλοιπο των ποινών των κατηγορουμένων λόγω γήρατος και προβλημάτων υγείας. Το διάταγμα δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψε ο Τούρκος

πρόεδρος, αμνηστεύτηκαν και βγήκαν από τη φυλακή ο στρατηγός εν αποστρατεία Τσετίν Ντογάν (83), τότε αρχηγός επιχειρήσεων του Γενικού Επιτελείου Στρατού, ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία Φεβζί Τουρκερί (82), ο αντιστράτηγος ε.α. Γιλντιρίμ Τουρκέρ (82), ο υποστράτηγος ε.α. Τζεβάτ Τεμέλ Οζκαϊνάκ (78), ο υποστράτηγος ε.α. Τσεβίκ Μπιρ (85), ο υποστράτηγος ε.α. Ερόλ Οζκασνάκ (77).

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP, Οζγκιούρ Οζέλ, κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Ερντογάν στις 2 Μαίου, είχε θέσει το θέμα των καταδικασθέντων στρατηγών εν αποστρατεία.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, την οποία ο Ερντογάν χαρακτήρισε «πολιτικό μαλάκωμα» λέγοντας ότι είχε ξεκινήσει μια νέα εποχή, όταν θίχτηκε το ζήτημα αυτό, ο Τούρκος πρόεδρος φέρεται να είχε πει: «Έχω ήδη δώσει οδηγίες για αυτό το θέμα, θα το εξετάσουμε».

Καταρχάς, η αμνηστία προς τους στρατηγούς εν αποστρατεία δείχνει μια κίνηση ευθυγράμμισης του Ερντογάν με ορισμένες απαιτήσεις της αντιπολίτευσης, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί μια εικόνα ευρύτερης πολιτικής συναίνεσης.

Ο Τούρκος πρόεδρος μετά τις εκλογές τον περασμένο Μάιο έχει βάλει πλώρη για αλλαγή του συντάγματος του ’80 και προσπαθεί να διευρύνει τις πολιτικές συμμαχίες για να βρει την απαραίτητη συναίνεση που απαιτείται στη βουλή για να προχωρήσει η αναθεώρηση.

Επομένως, η αναζήτηση πολιτικής συναίνεσης για την αλλαγή του συντάγματος καταδεικνύει την προσπάθεια του Ερντογάν να διαμορφώσει μια ευρύτερη συμμαχία πέρα από τα παραδοσιακά όρια του κόμματός του.

Η απελευθέρωση των στρατηγών αποτελεί ένα από τα βήματα για αυτή την πολιτική συναίνεση, απομένει να φανεί, αν θα υπάρξει βήμα και στο θέμα της απελευθέρωσης του ακτιβιστή και πολιτικού κρατούμενου για τις διαμαρτυρίες του Γκεζί, Οσμάν Καβάλα...

Keywords
Τυχαία Θέματα