Ρώσοι παραστρατιωτικοί συμμετέχουν στη μάχη της Ουκρανίας στο Χάρκοβο

Ένας Ρώσος, που μάχεται για το Κίεβο κοιτάζοντας κάτω από ένα καπέλο και με καλυμμένο το πρόσωπό του, περιέγραψε αδυσώπητες μάχες στη βορειοανατολική ουκρανική περιοχή του Χάρκοβου, όπου οι δυνάμεις της Μόσχας άνοιξαν ένα νέο μέτωπο την περασμένη εβδομάδα.

«Η κατάσταση είναι δύσκολη, η ένταση είναι πολύ μεγάλη, γίνονται μάχες σχεδόν κάθε δέκα λεπτά» δήλωσε ο πυροβολητής, ο οποίος αυτοπροσδιορίστηκε μόνο με το διακριτικό του, Βίνι.

Ο στρατιώτης ανήκει στην ταξιαρχία «Ελευθερία για τη Ρωσία», που απαρτίζεται από Ρώσους υπηκόους που είναι κατά του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και πολεμούν

στην Ουκρανία.

Η Ουκρανία έχει στείλει ενισχύσεις, συμπεριλαμβανομένης της ταξιαρχίας και δύο άλλων μονάδων που απαρτίζονται από Ρώσους υπηκόους, για να υποστηρίξει την άμυνα της κατά της ρωσικής χερσαίας εισβολής στις βόρειες περιοχές του Χάρκοβου, η οποία ξεκίνησε πριν από μία περίπου εβδομάδα.

«Είναι μια απίστευτη κρεατομηχανή στην οποία ακόμη στέλνουν τους δικούς τους ανθρώπους» είπε ο Βίνι, περιγράφοντας τις ρωσικές απώλειες καθώς το πεζικό της Μόσχας προσπαθεί να προχωρήσει πιο βαθιά στην Ουκρανία. Η κάθε πλευρά λέει για την άλλη ότι υφίσταται βαριές απώλειες στον πόλεμο, αλλά οι ισχυρισμοί αυτοί δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητες πηγές.

Ο αναπληρωτής διοικητής της Λεγεώνας «Ελευθερία για τη Ρωσία» Μαξιμιλιάν Αντρόνικοφ, ο οποίος είναι επίσης γνωστός με το προσωνύμιο Καίσαρας, δήλωσε ότι οι μαχητές της Ρωσίας έχουν γίνει πιο καινοτόμοι.

«Έχουν πάρει τα μαθήματα του πολέμου, χρησιμοποιούν μάλλον έξυπνες τακτικές», είπε.

Μια ιδιαίτερα ζοφερή καινοτομία ήταν η επέκταση της χρήσης αεροπορικών βομβών, οι οποίες ρίχνονται από αεροπλάνα και συνήθως περιέχουν αρκετές εκατοντάδες κιλά εκρηκτικών ή και περισσότερα. Η Ρωσία διαθέτει τεράστια αποθέματα σχετικά φθηνών βομβών της σοβιετικής εποχής.

Τους τελευταίους μήνες, η Ρωσία μπόρεσε να αποκομίσει κέρδη στο πεδίο της μάχης χτυπώντας πόλεις της πρώτης γραμμής και θέσεις πεζικού με αεροπορικές βόμβες.

«Σήμερα, τέσσερις κατευθυνόμενες αεροπορικές βόμβες έπεσαν περίπου 500 μέτρα από εδώ. Ήμουν πεσμένος στο έδαφος, το οποίο άρχισε να δονείται. Με πέταξαν πάνω και δεν είμαι μικρός» δήλωσε ο Βίνι.

ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΕ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΑ

Η ρωσική επίθεση που κατευθύνεται προς τις πόλεις Λίπτσι και Βοβτσάνκ, βόρεια του Χάρκοβου, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, άρχισε την περασμένη Παρασκευή.

Οι Ρώσοι έδειξαν ότι ήταν σε θέση να προελάσουν τουλάχιστον αρκετά χιλιόμετρα σε διάφορα σημεία, πραγματοποιώντας μία από τις πιο γρήγορες προελάσεις από το 2022 όταν άρχισε η πλήρους κλίμακας ρωσικής εισβολή.

«Ο εχθρός έχει πλεονέκτημα σε ανθρώπινο δυναμικό , αν και δεν διαθέτουν τόσα πολλά τεθωρακισμένα οχήματα όπως πρώτα», δήλωσε ο Αντρόνικοφ αναφερόμενος στο μέτωπο του Χάρκοβου.

Οι Ρώσοι, είπε, έστελναν αισθητά λιγότερα τεθωρακισμένα οχήματα, αλλά ακόμη και έτσι ήταν σε θέση να εκτοξεύσουν αρκετές φορές περισσότερα βλήματα πυροβολικού και μη επανδρωμένα αεροσκάφη FPV απ' ό,τι η Ουκρανία.

«Νοιώθουμε την έλλειψη. Καταλαβαίνουμε καλά ότι αν αυτά υπήρχαν, ο εχθρός δεν θα είχε αυτές τις επιτυχίες εδώ ή στο Ντονμπάς», είπε αναφερόμενος στην αναντιστοιχία πυροβολικού, ένα πρόβλημα που ένοιωσε έντονα η Ουκρανία τους τελευταίους έξι μήνες.

Επέκρινε τα όρια που είχαν θέσει ορισμένοι σύμμαχοι της Ουκρανίας σε σχέση με τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν όπλα τους για να πλήξουν τη Ρωσία, λέγοντας ότι οι περιορισμοί αυτοί δυσχέραναν την ικανότητα της Ουκρανίας να αντεπιτεθεί στο βόρειο μέτωπο όπου οι γραμμές είναι μερικά χιλιόμετρα από το ρωσικό έδαφος.

Οι Ουκρανοί στρατιώτες διαμαρτύρονται εδώ και καιρό, λέγοντας ότι οι περιορισμοί αυτοί παρείχαν στη Ρωσία μία ασπίδα, επιτρέποντας στις δυνάμεις της να εξαπολύουν επιθέσεις κατά μήκος των συνόρων χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο την επιμελητηριακή του υποστήριξη.

«Αυτό είναι ένα πρόβλημα. Υπάρχει ένας ολόκληρος κατάλογος με τα όπλα που παραλάβαμε, αλλά μέχρι πρόσφατα δεν είχαμε το δικαίωμα να τα χρησιμοποιούμε για το έδαφος της Ρωσίας… ατιμώρητα ο εχθρός να αξιοποιεί το γεγονός ότι η ρωσική επικράτεια δεν μπορεί να πληγεί».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ρώσοι, Ουκρανίας, Χάρκοβο,rosoi, oukranias, charkovo