Το προφίλ του Ρόμπερτ Φίτσο: Πολιτική καριέρα στα χνάρια του Όρμπαν

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος βρίσκεται σε απειλητική για τη ζωή κατάσταση μετά από πυροβολισμό που δέχθηκε την Τετάρτη, ανέλαβε την εξουσία για τέταρτη φορά τον περασμένο Οκτώβριο και έχει στρέψει την εξωτερική πολιτική της χώρας προς πιο φιλορωσικές απόψεις.

Έχει επίσης δρομολογήσει μεταρρυθμίσεις του ποινικού δικαίου και των μέσων ενημέρωσης, οι οποίες έχουν προκαλέσει ανησυχίες για την αποδυνάμωση του κράτους δικαίου.

Μετακίνηση σε ακραίες θέσεις

Κατά τη διάρκεια μιας καριέρας τριών δεκαετιών, ο 59χρονος Φίτσο

έχει περιπλανηθεί επιδέξια μεταξύ του φιλοευρωπαϊκού ρεύματος και των εθνικιστικώ και αντιαμερικανικών θέσεων, ενώ έχει δείξει προθυμία να αλλάξει πορεία ανάλογα με την κοινή γνώμη ή τις μεταβαλλόμενες πολιτικές πραγματικότητες.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια υιοθέτησε πιο ακραίες θέσεις που περιλαμβάνουν έντονες επικρίσεις των δυτικών συμμάχων, δεσμεύσεις για τη διακοπή της στρατιωτικής υποστήριξης προς το Κίεβο, αντίθεση στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και απειλές ότι θα ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε μελλοντική πρόσκληση για ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Ο συνασπισμός του σταμάτησε τις επίσημες αποστολές όπλων της Σλοβακίας για την Ουκρανία και έκανε λόγο για δυτική επιρροή στον πόλεμο, η οποία οδήγησε μόνο στο να αλληλοσκοτωθούν τα σλαβικά έθνη. Το προεκλογικό του κάλεσμα «Ούτε ένας γύρος» για την Ουκρανία απευθύνθηκε στους ψηφοφόρους στο έθνος των 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων, όπου μόνο μια μειοψηφία στη χώρα μέλος του ΝΑΤΟ πιστεύει ότι η Ρωσία φταίει για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Φίτσο, τον οποίο οι αναλυτές θεωρούν ότι εμπνέεται από τον Βίκτορ Όρμπαν της Ουγγαρίας, δήλωσε ότι έχει στην καρδιά του τα συμφέροντα της Σλοβακίας και θέλει να τελειώσει ο πόλεμος. Οι δυτικοί σύμμαχοι και η Ουκρανία λένε ότι η διακοπή της στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο θα βοηθούσε μόνο τη Ρωσία.

Διαβάστε επίσης: Γνωστός λογοτέχνης πυροβόλησε τον Ρόμπερτ Φίτσο - «Μεταξύ ζωής και θανάτου»

Η ζωή του Φίτσο

Γεννημένος σε οικογένεια της εργατικής τάξης,  αποφοίτησε με πτυχίο νομικής το 1986 και εντάχθηκε στο τότε κυβερνών κομμουνιστικό κόμμα. Μετά την πτώση του κομμουνισμού το 1989, εργάστηκε ως κυβερνητικός δικηγόρος, κέρδισε μια θέση στο κοινοβούλιο υπό το μετονομασθέν κομμουνιστικό κόμμα και εκπροσώπησε τη Σλοβακία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο Φίτσο διοικεί το κόμμα SMER-Social Democracy από το 1999, αφού το ίδρυσε για να αντιταχθεί στο μεταρρυθμιστικό κεντροδεξιό υπουργικό συμβούλιο.

Αξιοποίησε τη δυσαρέσκεια για τις φιλελεύθερες οικονομικές μεταρρυθμίσεις για την πρώτη του εκλογική νίκη το 2006. Αλλά κράτησε επίσης το κράτος σε πορεία υιοθέτησης του ευρώ το 2009, παρά το σχηματισμό κυβέρνησης με εθνικιστές.

Το δεύτερο υπουργικό του συμβούλιο κέρδισε μετά τη διάλυση ενός άλλου κεντροδεξιού συνασπισμού δύο χρόνια αργότερα, ενώ η σκληρή στάση του απέναντι στους μετανάστες τον βοήθησε να κερδίσει την επανεκλογή του το 2016. Μετά από αυτή τη νίκη, δήλωσε ότι ήθελε τη Σλοβακία ως μέρος του πυρήνα της ΕΕ μαζί με τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Διαβάστε επίσης: Σλοβακία: Πυροβόλησαν τον πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίτσο-Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Σημείο καμπής η δολοφονία Κούτσιακ

Η πολιτική τύχη του Φίτσο εξασθένησε το 2018, όταν ο δημοσιογράφος Γιαν Κούτσιακ, ο οποίος ερευνούσε τη δωροδοκία υψηλού επιπέδου, και η αρραβωνιαστικιά του δολοφονήθηκαν από έναν πληρωμένο δολοφόνο.

Αυτό πυροδότησε μαζικές διαμαρτυρίες κατά της δωροδοκίας και ο Φίτσο αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Το SMER έχασε την εξουσία στις εκλογές του 2020 από κόμματα που δεσμεύονταν να εξαλείψουν τη διαφθορά και το κόμμα του διασπάστηκε.

Λαμβάνοντας ποσοστό κάτω του 10%, ο Φίτσο προσπάθησε κάποτε να αντιμετωπίσει τους φόβους των ψηφοφόρων κατά τη διάρκεια της πανδημίας όταν κατήγγειλε τα κυβερνητικά μέτρα υγείας. Ταυτόχρονα, αξιοποίησε τη δυσαρέσκεια για τις διαμάχες στην κυβερνητική κυβέρνηση και δημιούργησε αμφιβολίες για τη φιλοδυτική της πορεία, συμφωνώντας με τις φιλορωσικές αφηγήσεις στα κοινωνικά δίκτυα που είχαν εξαπλωθεί σε όλη τη Σλοβακία.

Ο Φίτσσο απέκρουσε επίσης τις κατηγορίες για δωροδοκία που έχουν καταδιώξει το κόμμα του κατά τη διάρκεια της πολιτικής του καριέρας. Το 2022 κατηγορήθηκε για εγκληματική συνωμοσία με σκοπό τη χρήση αστυνομικών και φορολογικών πληροφοριών για πολιτικούς αντιπάλους - κατηγορίες που αρνήθηκε και οι οποίες αργότερα αποσύρθηκαν.

Πηγή: Reuters/athensvoice

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ρόμπερτ Φίτσο, Πολιτική, Όρμπαν,robert fitso, politiki, orban