Iνδονησία: Συναγερμός για την έκρηξη ηφαιστείου -Εκτόξευσε τέφρα σε ύψος 5 χλμ. [βίντεο]

Συναγερμός σήμανε στην ανατολική Ινδονησία μετά την έκρηξη ηφαιστείου, με τις τοπικές Αρχές να εκδίδουν οδηγίες για εκκένωση λόγω της εκτόξευσης τέφρας σε ύψος άνω των πέντε χλμ. στον ουρανό.

Η έκρηξη του ηφαιστείου Ίμπου στη νήσο Χαλμαχέρα της επαρχίας Βόρειο Μαλούκου της Ινδονησίας σημειώθηκε μετά την απόφαση των Αρχών την περασμένη εβδομάδα

να ανεβάσουν το επίπεδο του συναγερμού στη δεύτερη υψηλότερη βαθμίδα.

Αν και δεν έχουν καταγραφεί άμεσα θύματα ή καταστροφές, εικόνες δικτύων της Ινδονησίας κατέγραψαν την εντυπωσιακή στήλη της τέφρας στην ατμόσφαιρα σε μια από τις μεγαλύτερες ηφαιστειακές εκρήξεις στη χώρα τους τελευταίους μήνες. Ο επικεφαλής της Γεωλογικής Υπηρεσίας , Μουχάμαντ Γουαφίντ, έκανε λόγο για «πυκνής έντασης» νέφος ηφαιστειακής τέφρας, που κινείται προς δυσμάς, καλώντας τους κατοίκους να χρησιμοποιούν μάσκες όταν κυκλοφορούν σε εξωτερικούς χώρους.

Το ηφαίστειο Ίμπου εξερράγη σε μικρότερη κλίμακα το περασμένο Σάββατο εκτοξεύοντας λάβα και τέφρα, με τις Αρχές να ορίζουν ζώνη αποκλεισμού τριών έως πέντε χλμ. γύρω από τον κρατήρα.

Το Ίμπου είναι ένα από τα πιο ενεργάηφαίστεια στην Ινδονησία και μόνον τονπερασμένο χρόνο καταγράφηκαν 21.000εκρήξεις του. Σύμφωνα με αξιωματούχοτης Γεωολογικής Υπηρεσίας το 2023καταγράφονταν καθημερινά κατά μέσο όρο58 εκρήξεις του Ίμπου.

Η Ινδονησία βρίσκεται στο λεγόμενο«Δαχτυλίδι της Φωτιάς» του Ειρηνικούκαι βιώνει συχνά σεισμούς και ηφαιστειακέςεκρήξεις, όπως εκείνες του όρους Ρουάνγκτο τελευταίο διάστημα στη νήσο Σουλαουέζι,που προκάλεσε μαζική εκκένωση τουπληθυσμού της γύρω περιοχής.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα