Έξυπνο συγκρότημα τριών υπόσκαφων κατοικιών έξω από τα Σύβοτα της Λευκάδας -Θυμίζει τις πεζούλες των νησιών

Το αρχιτεκτονικό γραφείο The Hive Architects μόλις ολοκλήρωσε τη σχεδίαση ενός design πολυτελούς συγκροτήματος εξοχικών κατοικιών στη Λευκάδα που είναι χτισμένες μέσα στη γη, σε μια απότομη κατάφυτη πλαγιά του νησιού.

Οι υπόσκαφες βίλες είναι το μέλλον μιας βιώσιμης αρχιτεκτονικής που αφενός αξιοποιεί τη μόνωση της γης για φυσική δροσιά και αφετέρου σέβεται το περιβάλλον, καθώς δεν διαταράσσει το φυσικό τοπίο. Οι αρχιτέκτονες, τοποθετώντας αυτού του είδους τις βίλες-χαμαιλέοντες, οι οποίες στο μεγαλύτερο τμήμα τους είναι χτισμένες κάτω από τη γη, σε απότομες πλαγιές και σε επικλινή οικόπεδα, δημιουργούν έξυπνα σπίτια που χρειάζονται λιγότερους πόρους για την ψύξη και τη θέρμανσή τους, τα οποία επιπλέον είναι απολύτως λειτουργικά, απολαμβάνοντας μια μοναδική θέα στο τοπίο που ξεδιπλώνεται μπροστά τους, είτε πρόκειται για ένα ανοιχτό πέλαγος είτε για μια καταπράσινη πεδιάδα.

Αντίθετα με αυτό που ενδεχομένως πιστεύουν οι περισσότεροι, ότι ένα σπίτι χτισμένο κάτω από την επιφάνεια του εδάφους είναι σκοτεινό και υγρό, οι υπόσκαφες κατοικίες είναι φωτεινές, ευάερες και ευήλιες, αφού διαθέτουν μεγάλα ανοίγματα στην πρόσοψή τους τόσο στο φυσικό φως όσο και ντιζάιν φεγγίτες που φέρνουν τον ήλιο από ψηλά μέσα στην καρδιά των εσωτερικών τους χώρων.

Έξυπνο design έξω από τα Σύβοτα της Λευκάδας

Χαρακτηριστικό παράδειγμα όχι απλώς μιας υπόσκαφης βίλας, αλλά ενός υπερπολυτελούς συγκροτήματος τριών κατοικιών αυτού του είδους, είναι το Oliva Residences που έχουν δημιουργήσει οι ιδρυτές του αρχιτεκτονικού γραφείου The Hive Architects.

Το εν λόγω συγκρότημα πολυτελών εξοχικών κατοικιών έχει σχεδιαστεί για μια κατάφυτη πλαγιά στην εξοχική περιοχή κοντά στον οικισμό Σύβοτα, στο νησί της Λευκάδας. Τα τρία σπίτια, τοποθετημένα στρατηγικά το ένα κάτω από το άλλο -ώστε να επιτυγχάνεται η απαραίτητη ιδιωτικότητα- σε μια καταπράσινη πλαγιά, θα χτιστούν μέσα στην επόμενη χρονιά και το έργο θα παραδοθεί μέσα στο 2025.

«Στο υψηλότερο επίπεδο βρίσκεται η μεγαλύτερη ισόγεια κατοικία, η οποία αποτελείται από τρία master bedrooms με en suite λουτρά, καθώς και έναν μεγάλο ενιαίο χώρο, όπου τοποθετούνται οι χώροι διημέρευσης, σαλόνι, τραπεζαρία και κουζίνα. Στο πατάρι, το οποίο αναπτύσσεται πάνω από τα δύο υπνοδωμάτια, βρίσκεται ακόμα ένα υπνοδωμάτιο με ιδιωτικό λουτρό. Η σύνδεση του ισογείου με το πατάρι επιτυγχάνεται μέσω μιας εσωτερικής σκάλας», εξηγούν οι δημιουργοί του αρχιτεκτονικού γραφείου The Hive Architects.

Ακριβώς κάτω από τη μεγάλη κατοικία δημιουργούνται ακόμη δύο, μικρότερες. «Αποτελούνται από δύο master bedrooms με en suite λουτρά, καθώς και έναν μεγάλο ενιαίο χώρο, όπου τοποθετούνται οι χώροι διημέρευσης, σαλόνι, τραπεζαρία και κουζίνα. Στο πατάρι, το οποίο αναπτύσσεται πάνω από τα δύο υπνοδωμάτια, βρίσκεται ακόμα ένα υπνοδωμάτιο με ιδιωτικό λουτρό. Η σύνδεση του ισογείου με το πατάρι επιτυγχάνεται μέσω μιας εσωτερικής σκάλας. Οι δύο μικρότερες κατοικίες τοποθετούνται και αυτές διαδοχικά σε χαμηλότερα επίπεδα», συμπληρώνουν οι The Hive Architects.

Σαν νησιώτικες πεζούλες σε πλαγιά

Καθεμία από τις τρεις κατοικίες διαθέτει εντυπωσιακές βεράντες με πέτρινη επένδυση, που βοηθά το οίκημα να εναρμονίζεται πλήρως στο φυσικό τοπίο. Παράλληλα, οι στέγες τους είναι πράσινες, με φυτεμένα πλούσια μεσογειακά φυτά και θάμνους χαμηλής βλάστησης, που ευδοκιμούν στο κλίμα του Ιονίου.

Έτσι, αν κάποιος παρατηρεί το σπίτι είτε από ψηλά, από την κορυφή της πλαγιάς, είτε από το πλάι ή από χαμηλά, θα βλέπει μικρές πέτρινες πεζούλες σαν τις παραδοσιακές ξερολιθιές που βλέπουμε τόσο συχνά στα ελληνικά νησιά. Ο όγκος του συγκροτήματος κρύβεται σαν χαμαιλέοντας στο φυσικό περιβάλλον, έτσι επενδυμένος που είναι με τους γήινους τόνους της πέτρας ή με τα φυτά που τον καλύπτουν. Και τα τρία σπίτια διαθέτουν άνετους υπαίθριους χώρους χαλάρωσης με πισίνα αλλά και εξωτερικό καθιστικό-τραπεζαρία, μαζί με χώρο BBQ.

Μια πέτρινη... κορδέλα που «χορεύει» στον άνεμο

Ένα μονοπάτι που δημιουργείται από αναλημματικούς τοίχους, το οποίο ξεκινά από ψηλά, από τον δρόμο που βρίσκεται στο πάνω μέρος της πλαγιάς, δίνει πρόσβαση σε καθεμία από τις τρεις αυτόνομες κατοικίες. Αυτή η πέτρινη... κορδέλα διατρέχει ολόκληρο το οικόπεδο δημιουργώντας με τις φιδογυριστές καμπύλες της την αίσθηση της κίνησης, θυμίζοντας κορδέλα που την κάνει ο άνεμος να χορεύει ανάμεσα στα δέντρα.

Το συγκρότημα, αν και είναι μεγάλο και ογκώδες, καθώς καταλαμβάνει τον χώρο τριών σπιτιών, επειδή είναι υπόσκαφο καταφέρνει να εναρμονιστεί με το φυσικό κάλλος του τοπίου και να μη διαταράξει την αρμονία του.

Οι ξεχωριστοί όγκοι του τριπλού οικήματος ακολουθούν το φυσικό έδαφος, χωρίς να δημιουργούνται δραματικές αλλαγές, και το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι ταυτόχρονα λειτουργικό και όμορφο.

Γήινοι τόνοι και design αγωγοί του φωτός

Το εσωτερικό και των τριών κατοικιών είναι minimal, με μια γήινη παλέτα να κυριαρχεί. Η επιλογή επίπλων τόσο από ξύλο όσο και από μάρμαρο ενισχύει την αίσθηση της γαλήνης και της αρμονίας.

Επιφάνειες ολόκληρες θα επενδυθούν με ζεστό ξύλο ή με ντουλάπια και συνθέσεις αποθήκευσης.

Παράλληλα, το εύρημα με τις μπαλκονόπορτες που οδηγούν σε μικρές εσοχές στον βράχο που έχουν επενδυθεί με ανοιχτόχρωμη πέτρα και έχουν φυτευθεί με φυτά χαμηλής βλάστησης, αντικαθιστά όμορφα τους κλασικούς φωταγωγούς, που βοηθούν το φυσικό φως να εισβάλλει άπλετο από ψηλά στο εσωτερικών των υπόσκαφων δωματίων.

Έτσι, οι ένοικοι θα νιώθουν ευεξία και χαρά σε όποιον χώρο κι αν βρίσκονται, ακόμη κι αν αυτός είναι χτισμένος κάτω από τη γη, μέσα στα σπλάχνα της πλαγιάς.

Info: thehivearchitects.com
Τίτλος έργου: OLIVA RESIDENCES
Τυπολογία: Τουριστικές κατοικίες
Τοποθεσία: Λευκάδα
Ημερομηνία παράδοσης: Αναμένεται το 2025
Επιφάνεια: 450 τετραγωνικά μέτρα
Αρχιτεκτονικό γραφείο: The Hive Architects
Αρχιτεκτονική ομάδα: Μιχαήλ Ξηρόκωστας, Θεόδωρος Πανόπουλος, Άννα Γρηγοριάδου, Φιλιώ Σαμψάκη, Αδριανός Νοβίτσκι, Αγγελική Παπαδοπούλου
Μελέτη: 2024
Επικοινωνία: [email protected]

Όλες οι ειδήσεις Μέσα στο πρώτο 5άστερο resort της Τήνου -Κοσμοπολίτικη διακόσμηση και εστιατόριο με μενού του Δ. ΣκαρμούτσουΠώς η αγροικία και οι στάβλοι μιας φάρμας του 18ου αιώνα στην Τήνο μεταμορφώθηκαν σε πράσινα εξοχικάH interior designer Βάνα Κριμνιώτη μάς υποδέχεται στο σπίτι της στο Ψυχικό -Εκλεκτικό στιλ σε ένα ρετιρέ 60 τ.μ.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα