Η βίλα στην Κέρκυρα που μοιάζει να αναδύεται μέσα από τη γη -Κρύβεται σαν χαμαιλέοντας στην πλαγιά

Μια αρχιτεκτονική ελληνική δημιουργία που έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, κλέβοντας τις εντυπώσεις κοινού και ειδικών στο design

Μπορεί μια super design κατοικία με δυναμικές γωνίες και αυστηρούς γεωμετρικούς σχηματισμούς να καταφέρει να ενσωματωθεί πλήρως στο φυσικό περιβάλλον μιας απότομης πλαγιάς που καταλήγει στη θάλασσα; Το νέο εντυπωσιακό πρότζεκτ του αρχιτεκτονικού γραφείου Aristides Dallas

Architects, αποδεικνύει ότι γίνεται. Η Villa V, που σχεδιαστικά είναι ταυτόχρονα γήινη και φουτουριστική, βρίσκεται στο στάδιο της αδειοδότησης και θα γίνει πράξη σύντομα στη βορειοδυτική Κέρκυρα, φέρνοντας τη μαγεία του μοντέρνου design σε μια απότομη πλαγιά με χαμηλή βλάστηση, ελιές και κυπαρίσσια, η οποία είναι γεμάτη γκρεμούς και άγρια μονοπάτια που ισορροπούν πάνω από τον γκρεμό.

Σαν δύο τεκτονικές πλάκες που συγκρούονται

Φανταστείτε δύο τεκτονικές πλάκες που μετά από μια μετακίνησή τους στα έγκατα της γης, αναδύονται στην επιφάνεια μιας πλαγιάς και εξέχουν στον αέρα. Θυμίζει sci-fi σκηνικό από ταινία του Χόλιγουντ με υπερήρωες, ειδικά στη σκηνή εκείνη όπου η γη σείεται και ανοίγει στα δύο για να εκτοξευθεί από το υπόγειο εργαστήριο ένα διαστημικό όχημα. Αυτές οι τεκτονικές πλάκες που εξέχουν από τη γη λοξά είναι το δημιουργικό εύρημα που χρησιμοποίησαν οι Έλληνες αρχιτέκτονες για να δημιουργήσουν μια πρωτότυπη κατοικία που ενσωματώνει δύο αντίρροπες τάσεις, όπως μας εξηγούν οι ίδιοι, «από τη μια αναπτύσσεται παράλληλα στην υψομετρία και αγκυρώνεται ήπια στο ανάγλυφο με πέτρινους αναλημματικούς τοίχους». Αναλημματικοί, στην αρχιτεκτονική και την αρχαιολογία ονομάζονται οι τοίχοι εκείνοι που κατασκευάζονται συνήθως σε έδαφος που έχει κλίση, βοηθώντας στη στατικότητα του κτιρίου και συγκρατώντας το έδαφος από τη διάβρωση, δημιουργώντας παράλληλα ισόπεδες επιφάνειες.

«Το κτίριο αναπτύσσεται σε τρεις στάθμες, παρακολουθώντας την κλίση του εδάφους, με τη μεσαία να φιλοξενεί τους κοινόχρηστους χώρους. Ένα σύστημα από δύο παχιές πλάκες υπό γωνία 45 μοιρών μεταξύ τους, που εδράζονται πάνω στους πέτρινους τοίχους, αποτελεί το κέντρο της σύνθεσης και προσανατολίζεται στην απέναντι βραχονησίδα της Κυραδικαίας. Τα δωμάτια διατάσσονται γύρω του, διατηρώντας λειτουργική και μορφολογική σύνδεση μαζί του. Εκφράζονται ως διακοπές της πέτρας, έχουν διακριτική παρουσία και αφήνουν τη φύση να πλησιάσει. Οι χώροι του κτιρίου προσεγγίζονται ως στάσεις σε μια συνεχή οφιοειδή καθοδική πορεία προς τη θάλασσα που θα διατρέξει όλη τη σύνθεση», μας εξηγεί η ομάδα του αρχιτεκτονικού γραφείου Aristides Dallas Architects. 

Ένα μονοπάτι πάνω από το Ιόνιο 

Η είσοδος στην κατοικία γίνεται μέσω μιας υπαίθριας σκάλας, η οποία βρίσκεται στο πίσω μέρος του κτίσματος, προς το μονοπάτι που υπάρχει στην πλαγιά, το οποίο ενώνεται πιο ψηλά με το δρόμο. Αυτό σημαίνει ότι για να φτάσει κάποιος εδώ, μέσα στο σπίτι, θα πρέπει να διασχίσει το φυσικό τοπίο, βλέποντας όλη αυτή τη μαγεία της θάλασσας και του ανοιχτού ορίζοντα. Όταν κάποιος ολοκληρώσει τη διαδρομή και βρεθεί στο κατώφλι της κατοικίας θα έχει την αίσθηση ότι βρέθηκε μέσα από ένα αρχέγονης ομορφιάς τοπίο σε μια φουτουριστική «σπηλιά», η οποία όμως, παρότι βρίσκεται κάτω από τη γη, καλυμμένη σοφά από τη φύση που δεσπόζει στην πλαγιά, θα είναι απόλυτα φωτεινή, με μια ακαταμάχητη θέα στο απέραντο γαλάζιο να βασιλεύει και να είναι ορατή από κάθε γωνιά του σπιτιού.

Η υπαίθρια αυτή σκάλα της εισόδου οδηγεί, λοιπόν, στο επίπεδο των κοινόχρηστων χώρων. «Από τη μεσοστάθμη της εισόδου με μεγάλο ελεύθερο ύψος, το βλέμμα φτάνει διαμέσου της κουζίνας και του καθιστικού μέχρι τη θάλασσα. Μια μικρή σκάλα θα οδηγήσει στο καθιστικό, και στη συνέχεια στο πρώτο ζεύγος δωματίων. Το καθιστικό ενοποιείται με τη μεγάλη αυλή με μια ενιαία γυάλινη όψη. Εναλλακτικά, μια γρήγορη σκάλα μάς ανεβάζει στο κύριο υπνοδωμάτιο, μέσω μιας μικρής εσωτερικής γέφυρας. Διασχίζοντας τους κοινόχρηστους χώρους συναντάμε την κατάβαση προς και το δεύτερο ζεύγος δωματίων».

Σαν αρχαίο αμφιθέατρο

Η αλληλουχία των διαφορετικών επιπέδων βοηθά αφενός ώστε η κατοικία να απολαμβάνει τη θέα και το φυσικό φως και αφετέρου θυμίζει ένα αρχαίο αμφιθέατρο με διαζώματα και θέσεις κλιμακωτές, όπου όλες όμως βλέπουν στην ίδια σκηνή, από άλλη οπτική γωνία: τη «σκηνή» πάνω στην οποία καθημερινά ο ήλιος και τα νερά του Ιονίου δίνουν τη δική τους μοναδική παράσταση. 

«Το έργο αποτελεί στον πυρήνα του μια τοπιακή διαμόρφωση με επιμέρους εξάρσεις. Ενσωματώνεται στο τοπίο όσο και αντιτίθεται προς αυτό σε μια ευαίσθητη ισορροπία», καταλήγουν οι αρχιτέκτονες. Και, πράγματι, αυτή η εναλλαγή αρμονικών σημείων και αντιθέσεων κάνει αυτό το έργο τόσο ενδιαφέρον.

Οι πλάκες που εξέχουν διαφορετικά πάνω στην πλαγιά, η μία φιλοξενώντας την πισίνα και η άλλη τη χαμηλή βλάστηση του τοπίου, χαρίζουν την αίσθηση -ή μάλλον, πιο σωστά, την οφθαλμαπάτη- της κίνησης. Μιας αέναης κίνησης στην καρδιά ενός ακίνητου εδώ και αιώνες τοπίου.

Info: aristidesdallas.gr
ΕΡΓΟ: Villa V
ΘΕΣΗ: Κέρκυρα, Ελλάδα
ΕΤΟΣ: 2022-2023
ΕΙΔΟΣ: Residential 
ΣΤΑΔΙΟ: Άδεια
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ: Aristides Dallas Architects 
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΡΓΟΥ: Μενέλαος Γιαννόπουλος 
ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΟΥ: Αντώνης Αυγερινού, Θεοδώρα Μπόμπορη, Μαρία Λάσκου, Σπυρίδων Λουκίδης, Άρτεμις Παναγιώτου, Αριστοτέλης Σαμπροβαλάκης, Δημήτρης Στατίρης, Ιωάννης Βλάχος, Αλεξάνδρα Ζαράνη
ΣΤΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ: Dedes - Roditis & Associates Engineers
ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ: Αντώνης Απέργης 
3D VISUALISATION: Κατερίνα Ιακωβάκη

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ Μέσα στο πρώτο 5άστερο resort της Τήνου -Κοσμοπολίτικη διακόσμηση και εστιατόριο με μενού του Δ.ΣκαρμούτσουΠώς η αγροικία και οι στάβλοι μιας φάρμας του 18ου αιώνα στην Τήνο μεταμορφώθηκαν σε πράσινα εξοχικάH interior designer Βάνα Κριμνιώτη μάς υποδέχεται στο σπίτι της στο Ψυχικό -Εκλεκτικό στιλ σε ένα ρετιρέ 60 τμ

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα