Μοντέλο που έχασε και τα δύο πόδια από το Σύνδρομο Τοξικού Σοκ ενημερώνει τις γυναίκες τι πρέπει να προσέχουν

Ένα μοντέλο εξέδωσε μια επείγουσα προειδοποίηση σε άτομα που χρησιμοποιούν ταμπόν αφού παραλίγο να πεθάνει, ενώ έχασε και τα δύο της πόδια από το Σύνδρομο Τοξικού Σοκ (TSS) στα 24 της χρόνια.

Η Lauren Wasser, από το Λος Άντζελες, άλλαζε ταμπόν τακτικά, ωστόσο προσβλήθηκε από το σύνδρομο που έκανε το σώμα της να αρχίσει να «σβήνει» μέσα σε λίγες ώρες.

Η 36χρονη πλέον γυναίκα κατέρριψε τον μύθο ότι το TSS προκαλείται από την παραμονή των ταμπόν για περισσότερες από οκτώ ώρες και είπε ότι η ασθένεια μπορεί να συμβεί ακόμη και σε όσους τα χρησιμοποιούν σωστά.

«Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι ανίκητοι, αλλά κανείς δεν είναι εκτός ορίων, το TSS μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε ανά πάσα στιγμή», είπε μιλώντας με την Brittany Hockley και τη Laura Byrne στο podcast τους Life Uncut.

Η Lauren ισχυρίστηκε ότι πολλά ταμπόν στην αγορά είναι «γεμάτα με διοξίνη χλωρίνης, χλώριο» και τα προϊόντα που επισημαίνονται ως 100% βαμβάκι «ψεκάζονται με φυτοφάρμακα».

«Το βάζουμε μέσα μας σε μια τόσο λεπτή στιγμή και δημιουργεί μια τέλεια καταιγίδα. Χρειάζεται μία από αυτές τις τοξίνες για να μπει μέσα στο σώμα και να αρχίσει να λειτουργεί σαν γρίπη και να χαλάει τα όργανά σας. Είναι επικίνδυνο, θανατηφόρο», είπε.

«Είναι στόχος και αποστολή της ζωής μου να βεβαιωθώ ότι όχι μόνο υπάρχουν αυτές οι πληροφορίες εκεί έξω, αλλά και οι γυναίκες κάνουν αυτές τις συζητήσεις μεταξύ τους, δημιουργούν διάλογο και τεστάρουν τις γνώσεις τους, γιατί η γνώση είναι το κλειδί», πρόσθεσε.

Πώς έπαθε το Σύνδρομο Τοξικού Σοκ

Η Lauren ισχυρίζεται ότι άλλαζε ταμπόν τακτικά, κάθε 4 ώρες κατά τη διάρκεια του κύκλου της το 2012, όταν άρχισε να εμφανίζει συμπτώματα που έμοιαζαν με γρίπη και είχε υψηλό πυρετό. Η μητέρα της τηλεφώνησε σε κέντρο κοινωνικής πρόνοιας, αφού δεν είχε νέα της για λίγες ώρες.

Ο αστυνομικός που την ήλεγξε διαπίστωσε ότι ήταν άρρωστη, αλλά δεν σκέφτηκε ότι έπρεπε να πάει στο νοσοκομείο. Η Lauren βρέθηκε μπρούμυτα στο διαμέρισμά της λίγες ώρες αργότερα, μόλις 10 λεπτά μακριά από τον θάνατο.

Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο, όπου υπέστη δύο καρδιακές προσβολές και τέθηκε σε ιατρικό κώμα, καθώς τα όργανά της παρουσίαζαν βλάβη.

Το προσωπικό του νοσοκομείου είπε στους γονείς της να προετοιμαστούν για το χειρότερο, καθώς πίστευαν ότι είχε μόνο 1% πιθανότητες να ζήσει.

«Δεν μπορούσαν να καταλάβουν γιατί αυτή η νεαρή, υγιής 24χρονη κοπέλα πέθαινε πέθαινε μπροστά τους», είπε. Ένας λοιμωξιολόγος διέταξε το προσωπικό να ελέγξει εάν είχε ταμπόν και αφού έγινε μια εξέταση, διαγνώστηκε με TSS.

Το Σύνδρομο Τοξικού Σοκ είναι μια σπάνια και απειλητική για τη ζωή βακτηριακή λοίμωξη. Συνήθως διαγιγνώσκεται λάθος επειδή τα συμπτώματα μοιάζουν με άλλες πιο κοινές ασθένειες.

Ενώ η ζωή της σώθηκε, η ζημιά στα άκρα της από τη γάγγραινα ήταν ανεπανόρθωτη και οι γιατροί χρειάστηκε να της ακρωτηριάσουν το δεξί πόδι κάτω από το γόνατο καθώς και μερικά δάχτυλα και ένα τμήμα της φτέρνας της στο αριστερό της πόδι.

Οι γιατροί αρχικά διέσωσαν το αριστερό της πόδι, αλλά της προκάλεσε τόσο πόνο στα 6 χρόνια που ακολούθησαν, που δεν είχαν άλλη επιλογή από το να το ακρωτηριάσουν, λίγο πριν κλείσει τα 30.

Τι θέλει να πετύχει με την ενημέρωση για το Σύνδρομο Τοξικού Σοκ

Η Lauren θέλει οι γυναίκες και τα άτομα που έχουν έμμηνο ρύση να έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν και να ενημερώνονται πλήρως για τα προϊόντα περιόδου που θέλουν να χρησιμοποιούν.

«Δεν είμαι εδώ για να πω τι πρέπει να κάνει κάποιος, αλλά θα πω ότι έχω ακούσει για γυναίκες που παθαίνουν TSS από κύπελλα εμμήνου ρύσεως και τα άλλα», είπε.

«Δεν υπάρχει τίποτα στην αγορά που να είναι 100% ασφαλές, και γι' αυτό παλεύω».

Είπε ότι είναι μια «λανθασμένη αντίληψη» ότι το TSS συμβαίνει μόνο όταν κάποιος έχει ταμπόν για περισσότερες από οκτώ ώρες, το οποίο, όπως είπε, αποκαλύπτουν οι επωνυμίες στο πακέτο για να προστατεύουν τους χρήστες από το να κοιμηθούν με αυτό.

«Είναι ασαφές στην ετικέτα. Χιλιάδες γυναίκες έχουν πεθάνει από τη σωστή χρήση ταμπόν», είπε.

Οι εταιρείες ταμπόν έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά χρησιμοποιώντας αυτή την παραπληροφόρηση ως αποδιοπομπαίο τράγο για να ρίξουν την ευθύνη στις γυναίκες που λένε "α, εσύ φταις για αυτό", ενώ στην πραγματικότητα δεν φταις εσύ», πρόσθεσε.

Μετά την τρομακτική δοκιμασία της, η Lauren χρησιμοποιεί μόνο σερβιέτες κατά τη διάρκεια του κύκλου της και προειδοποίησε τους ανθρώπους να μην χρησιμοποιούν ταμπόν εάν αισθάνονται αδιαθεσία.

«Προφανώς, εξακολουθεί να περιβάλλει την περιοχή και δεν λέω ότι δεν θα μπορούσε να συμβεί, αλλά δεν μπαίνει μέσα σου, κάθεται εκεί και δημιουργεί την τέλεια καταιγίδα», είπε.

«Αν είστε άρρωστοι μη χρησιμοποιείτε ταμπόν. Το σώμα σας δεν μπορεί να καταπολεμήσει δύο πράγματα ταυτόχρονα, επειδή το σώμα ήδη καταπολεμά οποιαδήποτε ασθένεια, είτε είναι γρίπη είτε οτιδήποτε άλλο, τότε βάζετε κάτι στο σώμα σας που είναι εξαιρετικά τοξικό».

Η Lauren καλεί όλες τις γυναίκες καθώς και τους άνδρες και τους πρώτους που καλούνται, όπως την αστυνομία και το ΕΚΑΒ, να ενημερωθούν σχετικά με το TSS και τα συμπτώματά του, καθώς εμφανίζεται όπως πολλές άλλες ασθένειες στα αρχικά στάδια.

Τα συμπτώματα του Συνδρόμου Τοξικού Σοκ

Το TSS εμφανίζεται όταν συνήθως αβλαβή βακτήρια Staphylococcus aureus ή Streptococcus, τα οποία ζουν στο δέρμα, εισβάλλουν στην κυκλοφορία του αίματος και παράγουν επικίνδυνες τοξίνες.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, χαμηλή αρτηριακή πίεση, έμετο, σύγχυση και επιληπτικές κρίσεις.

Εμφανίζεται συχνότερα σε γυναίκες που χρησιμοποιούν ταμπόν. Κάθε χρόνο το σύνδρομο τοξικού σοκ επηρεάζει περίπου μία στις 100.000 γυναίκες.

Τα κουτιά ταμπόν συνοδεύονται από μια προειδοποίηση για τη θανατηφόρα λοίμωξη όταν χρησιμοποιείται για περισσότερες από οκτώ ώρες, αν και η Lauren είπε ότι άλλαζε τακτικά το δικό της.

Φωτογραφίες: Associated Press, Instagram

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα