Νέο σύστημα ελέγχων και κυρώσεων για τα ανασφάλιστα οχήματα -Κλιμακωτά πρόστιμα για τα τέλη κυκλοφορίας

Νέο σύστημα ελέγχων με ηλεκτρονικές διασταυρώσεις για τα ανασφάλιστα οχήματα, για όσα δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ και για εκείνα για τα οποία δεν έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας τους, αλλά και ένα νέο πλαίσιο κυρώσεων για όλα τα παραπάνω, προβλέπει το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Το νομοσχέδιο που αφορά την

ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/2118 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου καθώς και την εφαρμογή του Κανονισμού 2022/858 αναρτάται σήμερα σε δημόσια διαβούλευση.

Κλιμακωτά πρόστιμα

Παράλληλα, στο νομοσχέδιο, περιέχονται διατάξεις για κλιμακωτά πρόστιμα που αφορούν στην εκπρόθεσμη καταβολή των τελών κυκλοφορίας καθώς και για τη διαδικασία αδρανοποίησης και διαγραφής από τα μητρώα οχημάτων.

Επιπρόσθεταμε το σχέδιο νόμου εισάγονται διατάξεις:

προσαρμογήςστην ευρωπαϊκή νομοθεσία γιατη ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών μέσων(μετοχών, ομολόγων κ.λπ.) που διακινούνταιμε χρήση τεχνολογίας blockchain,γιατη διασαφήνιση των διαδικασιών για τηνεξαγορά διακατεχόμενων ακινήτων τουΔημοσίου.

Αναλυτικά:

Νέοσύστημα διασταυρώσεων για τον εντοπισμόπαραβάσεων προς τις υποχρεώσειςκυκλοφορίας των οχημάτων

Μετο νομοσχέδιο ενεργοποιείται ένα νέοσύστημα ηλεκτρονικών ελέγχων αξιοποιώνταςδιαφορετικές βάσεις δεδομένων τουΔημοσίου γιατον εντοπισμό:

ανασφάλιστωνοχημάτων, οχημάτωνπου δεν έχουν υποβληθεί σε έλεγχο ΚΤΕΟ,οχημάτωντων οποίων οι ιδιοκτήτες δεν έχουνκαταβάλει τα τέλη κυκλοφορίας ή τιςοφειλές που μπορεί να προκύψουν σεπερίπτωση μεταβίβασης.

Οιέλεγχοι θα διενεργούνται σε εξάμηνηβάση από την ΓΓΠΣ με ηλεκτρονικήδιασταύρωση δεδομένων από τις βάσειςδεδομένων της ΑΑΔΕ, των ΥπουργείωνΥποδομών και Μεταφορών, Προστασίας τουΠολίτη, Εσωτερικών και Μετανάστευσηςκαι Ασύλου, της Ένωσης ΑσφαλιστικώνΕταιρειών, από το μητρώο ΑσφαλισμένωνΟχημάτων του Επικουρικού Κεφαλαίου,της Εναλλακτικής Διαχείρισης ΟχημάτωνΕλλάδος και του ΤAXISnet.

Εφόσονεντοπιστούν παραβάσεις, ειδοποιείταιο κάτοχος της άδειας κυκλοφορίας τουοχήματος και ορίζονται τα εξής πρόστιμα:

Σεπερίπτωση ανασφάλιστου οχήματος: 1.000ευρώγια τα λεωφορεία και φορτηγά δημόσιαςχρήσης,500ευρώγια τα επιβατηγά και άλλα οχήματα κάθεφύσης,250ευρώγια τα δίκυκλα.Σεπερίπτωση που διαπιστώνεται οφειλήτελών κυκλοφορίας ενός τουλάχιστονέτους βεβαιώνονται στο σύνολό τους ταοφειλόμενα τέλη κυκλοφορίας μετά τουπροστίμου που αναλογεί. Σεπερίπτωση που διαπιστώνεται ότι τοόχημα δεν έχει υποβληθεί εμπροθέσμωςσε περιοδικό τεχνικό έλεγχο Κ.Τ.Ε.Ο.,επιβάλλεται από το Υπουργείο Υποδομώνκαι Μεταφορών το προβλεπόμενο πρόστιμο.

Οιδιοκτήτης έχει δικαίωμα ένστασης εντός5 εργάσιμων ημερών από την επιβολή τουπροστίμου. Η ένσταση εξετάζεται από τηνΑρχή που επιβάλλει το αντίστοιχο πρόστιμότης εντός 30 εργάσιμων ημερών. Σε περίπτωσηαποδοχής της ένστασης, τα πρόστιμαδιαγράφονται. Εφόσον εντός 10 εργάσιμωνημερών από την επομένη της κοινοποίησηςτης επιβολής προστίμου ή της απορριπτικήςαπόφασης επί της ένστασης, ο ιδιοκτήτηςσυμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις τουαναφορικά με το ΚΤΕΟ και την ασφάλισητου οχήματος, τα σχετικά πρόστιμαδιαγράφονται.

Σημειώνεταιότι, μετά τη διαπίστωση παράβασηςδιενεργείται εκ νέου ηλεκτρονικόςέλεγχος σε διάστημα από 3 έως 12 μήνεςαπό την επιβολή του προστίμου. Εφόσονδιαπιστωθεί ότι ο ιδιοκτήτης δεν έχεισυμμορφωθεί μέχρι τον νέο έλεγχο,αφαιρείται η άδεια κυκλοφορίας και οιπινακίδες του οχήματος τα οποίαεπιστρέφονται μόνο με την προσκόμισητου σχετικού συμβολαίου ασφάλισης ήτου ισχύοντος δελτίου ΚΤΕΟ ή της βεβαίωσηςπερί μη οφειλής των τελών κυκλοφορίας,κατά περίπτωση, και της απόδειξηςκαταβολής του προστίμου.

Κλιμακωτάπρόστιμα σε περίπτωση εκπρόθεσμηςκαταβολής των τελών κυκλοφορίας οχημάτων

Ταπρόστιμα διαμορφώνονται ως εξής:

25%επί του τέλους αν καταβληθεί εντός τουΙανουαρίου του επομένου έτους από τοέτος καταβολής,50%επί του τέλους αν καταβληθεί τονΦεβρουάριο, 100%αν καταβληθεί μετά το τέλος Φεβρουαρίου.

Σε κάθε περίπτωσητο πρόστιμο δεν μπορεί να υπολείπεταιτων 30 ευρώ.

Καθορισμόςδιαδικασίας αδρανοποίησης και διαγραφήςαπό τα Μητρώα οχημάτων

Ορίζεταιότι, τα οχήματα που δεν έχουν ασφαλισθεί,δεν έχουν υποβληθεί σε Κ.Τ.Ε.Ο. και δενέχουν καταβληθεί γι’ αυτά τέλη κυκλοφορίαςτα τελευταία 7 έτη τίθενται σε καθεστώςπροσωρινής αδράνειας. Στη συνέχειαειδοποιούνται οι ιδιοκτήτες των οχημάτωνώστε είτε να προχωρήσουν στην οριστικήαδρανοποίηση των οχημάτων και τη διαγραφήτους από τα μητρώα, είτε στη δήλωσηακινησίας τους, είτε, εφόσον προχωρήσουνστις απαραίτητες ενέργειες, στηνεπανακυκλοφορία τους. Προβλέπεται,επίσης, η συχνότητα των ελέγχων, οισυνέπειες της προσωρινής και οριστικήςαδράνειας και οι κυρώσεις για παραβάσειςτων σχετικών ρυθμίσεων.

Σημειώνεταιότι:

Διευκολύνεταιη διαγραφή οχήματος θανόντος και έχειπαραδοθεί προς ολική καταστροφή καιανακύκλωση. Σε αυτή την περίπτωση ηδιαγραφή μπορεί να γίνει χωρίς να έχειμεταβιβαστεί το όχημα στους κληρονόμους.Σεπερίπτωση χρήσης του οχήματος που έχειτεθεί σε οριστική αδράνεια ή έχειδιαγραφεί επιβάλλεται στον κάτοχό τουπρόστιμο 10.000ευρώ,καθώς και τα τέλη κυκλοφορίας πουαναλογούν στο όχημα για το έτοςεντοπισμού.

Επιπρόσθετα,ορίζεται ότι εάν εντοπιστεί σε κυκλοφορίαόχημα για το οποίο υποβλήθηκε δήλωσηακινησίας, είτε εντοπιστεί σταθμευμένοσε διαφορετικό σημείο από αυτό, το οποίοέχει δηλωθεί, αίρεται η ακινησία καιεπιβάλλεται πρόστιμο 10.000ευρώ από τηνΑΑΔΕ πέραν των τελών κυκλοφορίας καιτου προστίμου μη καταβολής τους. Σημειώνεται ότι ο έλεγχος διενεργείταικατόπιν έκδοσης εντολής ελέγχου ήκατόπιν ηλεκτρονικών διασταυρώσεωναπό την ΑΑΔΕ με άντληση στοιχείων απότους παραχωρησιούχους αυτοκινητοδρόμωνκαθώς και μέσω ειδικής εφαρμογής κινητώνσυσκευών για τη σάρωση πινακίδων.

Τέλος,προβλέπεται πως εάν επαναληφθεί ηπαράβαση εντός πενταετίας τότε τοπρόστιμο τριπλασιάζεται και αφαιρείταιγια 3 έτη το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτηή κατόχου του οχήματος.

Ασφάλισηοχημάτων- Καθορισμός ενός συνεκτικούπλαισίου μεενσωμάτωσητης Οδηγίας (ΕΕ) 2021/2118 (L 430) στο εθνικόΔίκαιο

Μετην Οδηγία αυτή προβλέπεται:

Ηυποχρέωση του Επικουρικού Κεφαλαίουνα αποζημιώνει ζημιωθέντες απόαυτοκινητιστικά ατυχήματα καλύπτειπλέον και τις περιπτώσεις, όπου το όχημαπου προκάλεσε τη ζημία ήταν ασφαλισμένο,αλλά η ασφαλιστική εταιρεία έχει τεθείσε ασφαλιστική εκκαθάριση.ΤοΕπικουρικό Κεφάλαιο παρέχει αποζημίωσηόταν η ασφαλιστική εταιρεία που έχειπτωχεύσει ή έχει τεθεί σε εκκαθάρισηεδρεύει σε άλλο κράτος μέλος τηςΕυρωπαϊκής Ένωσης (και προβλέπεταισχετική διαδικασία αναγωγής).Ενιαίαμορφή στις βεβαιώσεις ιστορικού αξιώσεωναποζημίωσης τρίτων ώστε να καθίσταταιεφικτή η εξακρίβωση της γνησιότητάςτους. Ηδυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής τηςαίτησης ασφάλισης για τα αυτοκίνητα.

Επιπρόσθεταμε άλλες διατάξεις του νομοσχεδίουορίζονται τα εξής:

Απαραίτητεςδιατάξεις για τη ρύθμιση τωνχρηματοπιστωτικών μέσων (μετοχών,ομολόγων κ.λπ.) που διακινούνται μεχρήση τεχνολογίας blockchain.

Στόχοςείναι η λήψη εφαρμοστικών μέτρων τουΚανονισμού (ΕΕ) 2022/858σχετικάμε τις υποδομές της αγοράς τεχνολογίαςκατανεμημένου καθολικού («Distributed LedgerTechnology» ή «DLT»).Προςτον σκοπό αυτό:

διευρύνεταιο ορισμός του χρηματοπιστωτικού μέσου,ώστε να περιλαμβάνει και τα χρηματοπιστωτικάμέσα (μετοχές, ομόλογα κ.λπ.) πουδιακινούνται μέσω τεχνολογίας blockchain(DLT).ορίζεταιη αρμόδια Αρχή για την εφαρμογή τουΚανονισμού 2022/858 για τις επιχειρήσειςεπενδύσεων και τα πιστωτικά ιδρύματαπου διαχειρίζονται πολυμερείς μηχανισμούςδιαπραγμάτευσης DLT.εισάγονταιδιατάξεις σχετικά με το πού καταχωρούνταιτα χρηματοπιστωτικά μέσα DLT, ποιοι είναιοι δικαιούχοι, πώς μεταβιβάζονται καιπώς συστήνονται εμπράγματα δικαιώματα.Τροποποιήσειςστη διαδικασία εξαγοράς διακατεχόμενωνακινήτων του Δημοσίου

Πιοαναλυτικά:

Αλλάζουνοι προϋποθέσεις υποβολής αίτησηςεξαγοράς: Συγκεκριμένα καταργείται ηπροϋπόθεση ύπαρξης κτίσματος για τηνυποβολή της αίτησης (το υφιστάμενοπλαίσιο προβλέπει ότι πρέπει να υπάρχεικτίσμα που έχει ανεγερθεί το αργότεροέως την 31η.12.1991 σε περίπτωση 30ετούςκατοχής και το αργότερο έως την31η.12.1981 σε περίπτωση 40ετούς κατοχής). Προστίθεταιότι απαραίτητη προϋπόθεση για τηνάσκηση του δικαιώματος είναι η δήλωσητου ακινήτου στο έντυπο Ε9 για τα πέντετουλάχιστον χρόνια που προηγούνται,προκειμένου να είναι σαφές ότι οιαιτούντες θεωρούσαν πως το ακίνητοείναι δικό τους.Τίθεταιδεκαήμερη προθεσμία για την ενημέρωσητου αιτούντος σε περίπτωση που λείπουνδικαιολογητικά. Η απαίτηση για προσκομιδήαεροφωτογραφιών, καταργείται, καθώςδεν εξετάζεται πλέον η ύπαρξη ή μηακινήτου.Επεκτείνεταιη δυνατότητα του Δημοσίου να αποφασίσειεξαίρεση από το δικαίωμα εξαγοράς γιαλόγους δημοσίου συμφέροντος. Εντόςεξαμήνου τα αρμόδια Υπουργεία θαπροσδιορίσουν αιτιολογημένα τιςπεριοχές ή τα ακίνητα ενδιαφέροντοςτους, προκειμένου αυτά να εξαιρεθούντης διαδικασίας εξαγοράς.Επισπεύδεταιη προθεσμία υποβολής της συναίνεσηςτηςΕταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου σε 2μήνες από 3 μήνες, που προβλεπόταν αρχικά.

Το τίμημα εξαγοράςσε ειδικές περιπτώσεις αμφισβήτησηςτης κυριότητας του δημοσίου ακινήτουδιαμορφώνεται με έκπτωση:

50%γιααιτούνταπου έχει αναγνωρισθεί από πρωτοβάθμιοδικαστήριο ως κύριος του ακινήτου ήπου έχει αναγραφεί ως κύριος στις πρώτεςκτηματολογικές εγγραφές και έχειασκηθεί αγωγή από το Δημόσιο ή δεν έχειπαρέλθει η προθεσμία άσκησης αγωγής.70%αν ο αιτών έχει ασκήσει ένδικο μέσοκατά δικαστικής απόφασης για τηναναγνώριση της κυριότητας του ακινήτουέως την 31η.12.2022.

Ειδικήπρόβλεψη υπάρχει για ακίνητο που καλύπτειτις στεγαστικές ανάγκες του αιτούνταή του αρχικού δικαιοπαρόχου ως αποτέλεσμαμαζικής εγκατάστασης πληθυσμιακώνομάδων πριν το 1964. Σε αυτή την περίπτωσητο τίμημα αντιστοιχεί στο 20% τηςαντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

Επιπλέον,αναμορφώνεταιη Επιτροπή που έχει συσταθείστη ΓενικήΓραμματεία Φορολογικής Πολιτικής καιΔημόσιας Περιουσίας Επιτροπή για τηνυλοποίηση της εξαγοράς των δημοσίωνακινήτων.

Τέλος,με επιπλέον διατάξεις:

-Αυξάνεταιη διάρκεια της Σύμβασης Παραχώρησηςμεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και τουΟργανισμού Λιμένος Κέρκυρας Α.Ε., από40 σε 67 έτη από την ημερομηνία υπογραφήςτης.

-Παρατείνονταιοι συμβάσεις υπαλλήλων με σχέση εργασίαςιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου τηςΑΑΔΕοι οποίοι έχουν προσληφθεί προκειμένουνα συνεισφέρουν στην υλοποίηση έργωνπου χρηματοδοτούνται από το ΤαμείοΑνάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Επιπλέον,παρατείνονται έως την 31η.12.2025, οι συμβάσειςιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου τουπροσωπικού της Γενικής ΔιεύθυνσηςΗλεκτρονικής Διακυβέρνησης και τηςΓενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιώντης ΑΑΔΕ. Η παράταση αυτή δεν τιςμετατρέπει σε συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα