Παγκόσμιο σοκ από την απόπειρα δολοφονίας του Σλοβάκου πρωθυπουργού -Πολιτικά κίνητρα αποδίδουν στον δράστη

Σε σοκ είναι η παγκόσμια κοινότητα από την απόπειρα δολοφονίας κατά του πρωθυπουργού της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο.

Ο 59χρονος πολιτικός τραυματίστηκε σοβαρά όταν ο 71χρονος λογοτέχνης, Γιουράι Τσιντούλα, πυροβόλησε εξ επαφής εναντίον του, τραυματίζοντας τον σοβαρά.

Πρόκειται για την πρώτη απόπειρα δολοφονίας Ευρωπαίου ηγέτη, από το 2003, εδώ και 21 χρόνια, όταν τότε είχε δολοφονηθεί ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Ζόραν Τζίντζιτς.

Ο Ρόμπερτ Φίτσο, φέρει σοβαρά τραύματα στην κοιλιακή χώρα. Σύμφωνα με τον Γκάρντιαν, που επικαλείται

σλοβακικά μέσα ενημέρωσης, τα τραύματα του είναι τρία από σφαίρες, δύο στο χέρι του και ένα στην κοιλιακή χώρα. Μία γυναίκα είπε ότι είδε αίματα στο κεφάλι του Φίτσο και στο στήθος του.

«Παλεύει για τη ζωή» του ο Φίτσο - «Ξεκάθαρα πολιτικό» το κίνητρο της επίθεσης

Ο Φίτσο βρίσκεται σε «εξαιρετικά σοβαρή» κατάσταση και «παλεύει για τη ζωή του» μετά από απόπειρα δολοφονίας με «πολιτικά κίνητρα», όπως επιβεβαίωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Μάτους Σουτάι-Έστοκ, υποστήριξε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου έξω από το νοσοκομείο που νοσηλεύεται ο Φίτσο ότι οι πρώτες πληροφορίες δείχνουν «ξεκάθαρα πολιτικό κίνητρο», αναφέρει το ρεπορτάζ της Daily Mail.

Ενώ ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Ρόμπερτ Καλίνακ , πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχουν καλά νέα αυτή τη στιγμή, και πρέπει τώρα «να εμπιστευτούμε τα χέρια των ειδικών ιατρών», καθώς απηύθυνε έκκληση στο κοινό να «προσευχηθεί» για την ανάρρωση του Φίτσο.

Ο 59χρονος ηγέτης πυροβολήθηκε πέντε φορές από τον ένοπλο, Γιουράι Τσιντούλα -του 71χρονο συγγραφέα- ενώ ο Σλοβάκος χαιρετούσε υποστηρικτές του στη Χάντλοβα, βορειοανατολικά της Μπρατισλάβα, μετά από συνεδρίαση της σλοβακικής κυβέρνησης, εκτός έδρας. Σύμφωνα με πληροφορίες σλοβάκικης εφημερίδας, κάποιος από το πλήθος φώναξε «Robo, έλα εδώ» και τότε άρχισαν οι πυροβολισμοί.

Δείτε τη στιγμή της επίθεσης στον Σλοβάκο πρωθυπουργό:

Ο 71χρονος άνδρας προσπάθησε να «χαθεί» μέσα στο πλήθος, αλλά ακινητοποιήθηκε άμεσα από τις Αρχές, στο σημείο του εγκλήματος, ενώ επικρατούσε πανικός.

Η στιγμή της φυγάδευσης του Σλοβάκου πρωθυπουργού

Οι άνδρες της προσωπικής ασφάλειας του Φίτσο τον φυγάδευσαν κρατώντας τον από τις μασχάλες ενώ ο ίδιος δεν μπορούσε να περπατήσει.

Στη συνέχεια, ο Σλοβάκος πρωθυπουργός μεταφέρθηκε με ελικόπτερο και στο νοσοκομείο της Μπάνσκα Μπίστριτσα, καθώς η μεταφορά του στην πρωτεύουσα, Μπρατισλάβα, θα διαρκούσε «πολλή ώρα».

Στην επίσημη σελίδα του Σλοβάκου πρωθυπουργού στο Facebook, αναφέρθηκε: «Απόπειρα δολοφονίας πραγματοποιήθηκε σήμερα σε βάρος του Ρόμπερτ Φίτσο. Έχει πυροβοληθεί πολλές φορές και η ζωή του απειλείται. Αυτή τη στιγμή μεταφέρεται με ελικόπτερο στην Banská Bystrica, επειδή θα έπαιρνε πολύ χρόνο για να φτάσει στην Μπρατισλάβα. Οι επόμενες ώρες θα κρίνουν πολλά».

Διαφωνούσα με τις πολιτικές του» είπε ο λογοτέχνης που πυροβόλησε τον Ρόμπερτ Φίτσο

Ο ίδιος σε πλάνα που έχουν κινητοποιηθεί ευρέως στο διαδίκτυο φέρεται να δήλωσε, εν μέσω ανάκρισης ότι το έκανε επειδή διαφωνούσε με τις πολιτικές της κυβέρνησής του.

Στα πλάνα από τη φερόμενη ανάκριση, ο 71χρονος άντρας φαίνεται να είναι δεμένος με χειροπέδες και, καθισμένος σε μια καρέκλα, απαντά στα ερωτήματα του φερόμενου ανακριτή, σύμφωνα με το ουκρανικό NEXTA

Τα πλάνα από τις πρώτες δηλώσεις του 71χρονου που πυροβόλησε τον Φίτσο

Ο δράστης περιγράφει τον εαυτό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως «συγγραφέα, ποιητή και απογοητευμένο», σύμφωνα με το News22.

Tι δήλωσε ο γιος του δράστη

Ο φερόμενος δράστης είναι ο Σλοβάκος λογοτέχνης, αριστερών πεποιθήσεων, Γιουράι Τσιντούλα. Την είδηση επιβεβαίωσε ο γιος του, που μίλησε σε σλοβακικά ΜΜΕ, αναφέροντας πως και ο ίδιος απορεί γιατί προχώρησε σε αυτή την πράξη.

Μιλώντας στο site Aktuality.sk, ο γιος του φερόμενου δράστη ανέφερε πως ήταν σε κατάσταση σοκ, σημειώνοντας πως ο πατέρας του είχε άδεια οπλοφορίας, αλλά δεν ξέρει γιατί πυροβόλησε τον πρωθυπουργό.

Οι παγκόσμιοι ηγέτες καταδίκασαν την απόπειρα δολοφονίας του Φίτσο

Οι παγκόσμιοι ηγέτες έσπευσαν να εκφράσουν τον αποτροπιασμό τους για την είδηση της απόπειρας δολοφονίας του Φίτσο. Από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ως τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Και φυσικά οι Ευρωπαίοι ηγέτες δήλωσαν σοκαρισμένοι: Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ, κ.α.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα