Στο δικαστήριο, οι νεκροί στο Μάτι ξανασκοτώθηκαν...

«Ηαπόφαση του δικαστηρίου για τουςκατηγορούμενους για το Μάτι, είναιαναντίστοιχη με το μέγεθος της τραγωδίαςεκείνης…» σχολίασε απερίφραστα ο ΜάκηςΒορίδης. Ο υπουργός Δικαιοσύνης ΓιώργοςΦλωρίδης, απέφυγε να κρίνει την απόφαση,περιοριζόμενος στην επισήμανση ότι οι«ποινές» που επιβλήθηκαν, είναι αυτέςπου προβλέπονται από τον νέο ΠοινικόΚώδικα, όπως που είχε σπεύσει (προφητικά…)να ψηφίσει λίγους μήνες πριν από την εκλογική συντριβή του, το 2019, ο ΣΥΡΙΖΑ…

Έγκυροικαθηγητές της Νομικής και δικηγόροι,αλλά και πάμπολλοι δικαστικοί λειτουργοίκρίνουν ότι η Δικαιοσύνη δεν εξάντλησετα

περιθώρια αυστηρότητας που τηςέδιναν, έστω και αυτοί οι νόμοι τουΣΥΡΙΖΑ. Και ολόκληρη η κοινωνία,κεραυνόπληκτη από την απόφαση, μιλάειγια έλλειμμα δικαιοσύνης, προσβολή τωννεκρών και των θυμάτων, «μια νέα τραγωδίαστα αποκαΐδια στο Μάτι, ένα μαχαίρι που6 ολόκληρα χρόνια μετά το τραγικό γεγονόςξύνει ακόμη τις ανεπούλωτες πληγές…».

Έφταιγανμόνο οι 5 πυροσβέστες που «τιμωρήθηκαν»;Στην τότε πολιτική και κρατική ιεραρχίαδεν υπάρχουν άλλοι υπεύθυνοι; Εκείνεςτις μαύρες ώρες η χώρα ήταν αποκλειστικάστα χέρια ένστολων κρατικών λειτουργών;Ανώτεροί τους σε πολιτικές θέσεις είναιως να μην υπήρξαν; «τρέχει» τώρα ο ΆρειοςΠάγος για να επισπευτούν οι τυπικέςγραφειοκρατικές διαδικασίες των«απόνερων» της δίκης, ώστε η επερχόμενηπαραγραφή να μην απαγορεύσει την άσκησηεφέσεως που έχουν δηλώσει ότι θα κάνουν οι ενδιαφερόμενοι.

Καιη παραγραφή επαπειλείται, γιατί η δίκηκράτησε 6 ολόκληρα χρόνια, αφού άρχισεμε μεγάλη καθυστέρηση και για τηνολοκλήρωση της δικογραφίας, αλλά καιεπειδή… δεν υπήρχε η «επαρκής» δικαστικήαίθουσα για να διεξαχθεί! Ένα έργο πουέχουμε ξαναδεί και σε περιπτώσεις άλλωνπολύκροτων δικών, χωρίς να γίνει μάθημαστην Πολιτεία που, κατά τα άλλα, «καυχάται»ότι είναι στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης,στον πολιτισμένο κόσμο!

ΣτηνΕυρώπη αλλά και στις ΗΠΑ, διατυπώνονταιεπίσημες σκληρότατες επικρίσεις γιατην ποιότητα (και ταχύτητα) απονομήςτης δικαιοσύνης στην Ελλάδα. ισχυροίοικονομικοί παράγοντες παραδέχονταιότι η κατάσταση της δικαιοσύνης στηνΕλλάδα συνιστά από τους ισχυρότερουςπαράγοντες που αποτρέπουν τις μεγάλεςεπενδύσεις, Και τι κάνουμε εμείς; Κάθενέα κυβέρνηση, ενίοτε και η ίδια στηνδιάρκεια της θητείας της, εξαγγέλλειβαρύγδουπα «γενναία μεταρρύθμιση» καιβελτίωση του δικαστικού μας συστήματος!Και… ήρεμοι, συνεχίζουμε την πορείαμας στα ίδια κακοτράχαλα, επικίνδυνα,απαράδεκτα για ευνομούμενο κράτοςμονοπάτια…

ΗΔικαιοσύνη (λένε…) είναι το τελευταίοκαταφύγιο προστασίας του πολίτη. Μόνοπου στις έρευνες και τις γενικέςδημοσκοπήσεις που κατά καιρούςδιεξάγονται, καταγράφεται η πεποίθησητης κοινωνίας ότι «στην Ελλάδα ηΔικαιοσύνης πάσχει ανίατα» ή στηνκαλύτερη περίπτωση υπολειτουργείπροκλητικά.

Πίσωστο Μάτι. Η μη εξάντληση της αυστηρότηταςπου είχαν στην διάθεσή τους οι δικαστές,το μπλέξιμο για το αν η τραγωδία ήταν«σφάλμα» ή προϊόν του διαχρονικού καιδιακομματικού συστήματος (σ’ αυτή τηνπαραδοχή, πάλι έπρεπε να καταδικασθούνοι τότε και οι όποιοι εκπρόσωποί του,πολιτικοί ή όργανα…), κατέληξε στηνπρόκληση, την ύβρι, κάποιοι παρακατιανοίκρατικοί λειτουργοί να «τιμωρηθούν»με… εξαγοράσιμες ποινές, χωρίς να μπουνφυλακή- έστω για λόγους παραδειγματισμού.Το «μήνυμα» που εξέπεμψε το δικαστήριοείναι πως ότι και αν κάνεις στην Ελλάδα,με …38.000 ευρώ ξεμπερδεύεις. Η αξία τηςζωής των 104 θυμάτων, αποτιμήθηκε σε 1.600ευρώ «το κομμάτι»!

Σίγουραη τραγωδία αυτή, όπως και η ανάλογη τωνΤεμπών, δεν μπορεί να αποδοθεί σε δόλο.Αλλά το λάθος και ο δόλος, σε τέτοιεςπεριπτώσεις εκ του αποτελέσματοςγίνονται ένα!

Καισε καμιά περίπτωση, δεν μπορεί ν’αποτελεί άλλοθι και να καταλήγει σεαπαλλαγή ευθυνών για τους εκ τωνπραγμάτων ενόχους…

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα