Τέσσερις νέες δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν την κυριαρχία ΝΔ-Μητσοτάκη -Οι εκπλήξεις και οι ανατροπές

Τέσσερις νέες δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν την κυριαρχία ΝΔ και Κυριάκου Μητσοτάκη στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Οι εταιρείες Marc (ΑΝΤ1), Alco (Alpha), Pulse (ΣΚΑΪ) και MRB

(Open) στις τελευταίες εκτιμήσεις τους δίνουν άνετο προβάδισμα στο κυβερνών κόμμα και του Κυριάκου Μητσοτάκη στη σύγκριση με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς.

Δημοσκόπηση Marc: Στο 33,8% η ΝΔ, στο 15,2% ο ΣΥΡΙΖΑ -Το προφίλ των αναποφάσιστων

Στη δημοσκόπηση της Marc που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου, η ΝΔ τόσο σε πρόθεση ψήφου όσο και στην εκτίμηση περνά άνετα το «ψυχολογικό όριο» του 30%, ενώ έχει ως μέση τιμή εκτίμησης ψήφου 33,8%, ποσοστό πάνω από εκείνο των προηγούμενων ευρωεκλογών, στο οποίο είχε αναφερθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μάλιστα, η ΝΔ, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να προσεγγίσει ποσοστό της τάξης του 36,5%!

Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαίρει της εμπιστοσύνης της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών, με μεγάλη διαφορά (άνω των 28 μονάδων) από τον δεύτερο, Στέφανο Κασσελάκη.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, οι μέγιστες προσδοκίες φτάνουν ως το 17,2%. Το κατώφλι είναι το 13,2% και ως μέση τιμή υπολογίζεται ένα ποσοστό της τάξης του 15,2%.

Το ΠΑΣΟΚ εκκινεί από το 10,3% με απώτατο όριο το 14,1% και μέσο όρο ένα ποσοστό της τάξης του 12,2%.

Η Νέα Αριστερά έχει ως μέσο όρο το ποσοστό του 3% για να πάρει έδρα, η Φωνή Λογικής, της Αφροδίτης Λατινοπούλου, δυνητικά μπορεί να το ξεπεράσει, ενώ οι Δημοκράτες, του Ανδρέα Λοβέρδου, κινούνται από το 2,5% μέχρι το εντυπωσιακό 4,5% (μ.ο. 3,5%).

Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Marc ως προς το προφίλ της αδιευκρίνιστης ψήφου.

Σχεδόν ένας στους 4 (39,1%) προέρχεται από τη δεξαμενή της ΝΔ, το 27% δηλώνει κεντρώο και η πλειονότητά του είναι ηλικιακά στην κατηγορία 45-54 ετών.

Δείτε ολόκληρη τη δημοσκόπηση ΕΔΩ.

Δημοσκόπηση Pulse: Προβάδισμα 17 μονάδων για ΝΔ, θα πάνε να ψηφίσουν στην Ευρωκάλπη λένε 3 στους 4

Η δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, που παρουσίασε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων με τη Σία Κοσιώνη ο Γιώργος Αράπογλου, δίνει προβάδισμα 17 μονάδων, στη ΝΔ, (ποσοστό 33%) έναντι 16% του ΣΥΡΙΖΑ, στο σενάριο κατανομής ψήφων των αναποφάσιστων. Στο 12,5% ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ, στο 9% η Ελ. Λύση και στο 8% το ΚΚΕ, ενώ Νίκη και Πλεύση φτάνουν το 3,5%, με τη Νέα Αριστερά και το ΜεΡΑ25 να πιάνουν το όριο του 3%.

Στην πρόθεση ψήφου (εκτίμηση) η Νέα Δημοκρατία έχει προβάδισμα 15 μονάδων, καθώς συγκεντρώνει 29%, έναντι 14% του ΣΥΡΙΖΑ, 11% του ΠΑΣΟΚ και 8% της Ελληνικής Λύσης που προηγείται κατά μία μονάδα του ΚΚΕ.

Στο υποθετικό σενάριο κατανομής αναποφάσιστων, το εύρος της ΝΔ κινείται από 30,1% ως 35,9%, του ΣΥΡΙΖΑ από 13,7% ως 18,3%, του ΠΑΣΟΚ από 10,5% έως 14,5%.

Δείτε τη δημοσκόπηση της Pulse σε PDF

Δημοσκόπηση Alco: Ανεβαίνει η ΝΔ, προβάδισμα 14,2 μονάδων από ΣΥΡΙΖΑ -Τρίτο το ΠΑΣΟΚ, μάχη ΚΚΕ-Λύσης για την 4η θέση

Στην δημοσκόπηση της Alco, που παρουσίασε ο Κωστής Παναγόπουλος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha με τον Αντώνη Σρόιτερ, η ΝΔ παρουσιάζει άνοδο 1,4 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση και φτάνει στο 27%. Εξασφαλίζει έτσι μια διαφορά 14,2 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ, που βρίσκεται στο 12,8%, ενώ το ΠΑΣΟΚ είναι στην τρίτη θέση με 11%.

Στην εκτίμηση ψήφου, η ΝΔ έχει εύρος από 30,5% έως 34,5%, ποσοστό πάνω από αυτό που είχε θέσει ως πήχη ο πρωθυπουργός.

Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να σταθεροποιείται στη δεύτερη θέση, με εύρος από 14,5% μέχρι 17,5%. Το κατώτατο όριο του ΣΥΡΙΖΑ συμπίπτει με το ανώτατο του ΠΑΣΟΚ, το οποίο κινείται από 11,5% έως 14,5%.

Από εκεί και πέρα γίνεται «μάχη» για την τέταρτη θέση, μεταξύ ΚΚΕ και Ελληνικής Λύσης.

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ έχει προβάδισμα 14,2 μονάδων. Συγκεκριμένα, το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει 27%, ποσοστό ανεβασμένο κατά 1,4% σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση, ενώ μισή μονάδα κερδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, που βρίσκεται στο 12,8%.Το ΠΑΣΟΚ έχει μικρή πτώση 0,4% και βρίσκεται στο 11%, ενώ ακολουθεί η Ελληνική Λύση με 8%, προσπερνώντας το ΚΚΕ, που βρίσκεται στο 7,5%. Οι αναποφάσιστοι υπολογίζονται στο 15,8%.

Δημοσκόπηση MRB: Ο Μητσοτάκης προηγείται παντού έναντι Κασσελάκη-Ανδρουλάκη - Πώς ψηφίζουν ανά ηλικία

Ενδιαφέροντα ευρήματα αποκαλύπτονται στο δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης της MRB που δημοσιεύτηκε στο Open.

Υπενθυμίζεται ότι στο χθεσινό, πρώτο μέρος της δημοσκόπησης της MRB, η ΝΔ με αναγωγή φτάνει στο 32,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 16%, το ΠΑΣΟΚ στο 14% ενώ τέταρτη έρχεται η Ελληνική Λύση με 9,9% πάνω από το ΚΚΕ που βρίσκεται στο 8%.

MRB: Κρας τεστ πολιτικών αρχηγών -Ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα την οικονομία

Στο κρας τεστ των πολιτικών αρχηγών ο Κυριάκος Μητσοτάκης κυριαρχεί. Θεωρείται ικανότερος σε θέματα διαχείρισης της οικονομίας από το 30,6% των ερωτηθέντων. Ακολουθεί ο Στ. Κασσελάκης με 12,8% και ο Ν. Ανδρουλάκης με 8,7%. Κανένας από τους τρεις απαντά το 32,2%.

MRB: Κρας τεστ πολιτικών αρχηγών -Ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα την καθημερινότητα

Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρείται καταλληλότερος να αντιμετωπίσει την καθημερινότητα (25,5%). Ακολουθεί ο Στ. Κασσελάκης (15,2%) και ο Ν. Ανδρουλάκης με 11,6%.

MRB: Κρας τεστ πολιτικών αρχηγών -Ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα την εξωτερική πολιτική

Στην εξωτερική πολιτική, η διαφορά Μητσοτακη είναι ακόμη μεγαλύτερη καθώς θεωρείται ικανότερος από το 36,3% των ερωτηθέντων. Ο Στ. Κασσελάκης είναι στο 13,2% και ο Ν. Ανδρουλάκης στο 10,2%.

MRB: Κρας τεστ πολιτικών αρχηγών -Ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα θέματα Δικαιοσύνης

Τέλος, ως προς τα θέματα απονομής δικαιοσύνης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι και πάλι πρώτος με 20,1%, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεύτερος με 15,2% και ο Ν. Ανδρουλάκης με 11%.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τέσσερις, ΝΔ-Μητσοτάκη -Οι,tesseris, nd-mitsotaki -oi