Από φράουλες τα ισχυρά αντηλιακά του μέλλοντος;

Οι φράουλες -ως φρούτο- διαθέτουν ισχυρές αντηλιακές ιδιότητες, όπως απεκαλύφθη από μία νέα εργαστηριακή έρευνα, κι έτσι τα μελλοντικά αντηλιακά μπορεί να έχουν βάση την φράουλα.

Τουλάχιστον αυτό φαίνεται να συμπεραίνουν Ιταλοί και Ισπανοί επιστήμονες οι οποίοι καλλιέργησαν ανθρώπινα δερματικά κύτταρα και τα εξέθεσαν σε εκχυλίσματα φράουλας σε συγκεντρώσεις 0,05, 0,25 και 0,5 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά χιλιοστό του λίτρου [mg/ml].

Οι εν λόγω

επιστήμονες πριν και μετά την προσθήκη του εκχυλίσματος, εξέθεσαν τα κύτταρα σε υπεριώδη ακτινοβολία, διαπιστώνοντας ότι η προσθήκη παρείχε ισχυρή προστασία έναντι της UVA.

Χαρακτηριστικό είναι το ότι τα επίπεδα της υπεριώδους ακτινοβολίας, στα οποία εκτέθηκαν τα δερματικά κύτταρα, αντιστοιχούν σε 90 λεπτών παραμονή κάτω από τον καυτό ήλιο του μεσημεριού, στην Γαλλική Ριβιέρα.

Υπενθυμίζεται το ότι η υπεριώδης ακτινοβολία Α [UVA] αποτελεί το 95% της υπεριώδους ακτινοβολίας του Ηλίου που φθάνει στην επιφάνεια της Γης. Η UVA -απ’ ό,τι η υπεριώδης ακτινοβολία Β [UVB]- εισδύει στο δέρμα πιο βαθιά και είναι γνωστό ότι παίζει ρόλο στην πρόωρη γήρανση και ρυτίδωση του δέρματος [γνωστή ως ‘φωτογήρανση’], αλλά και στην δημιουργία καρκινικών όγκων στην επιδερμίδα!

Η νέα αυτή έρευνα έδειξε ότι το εκχύλισμα της φράουλας, ιδίως στην συγκέντρωση των 5 mg/ml, προστάτευε από την UVA, αυξάνοντας την επιβίωση των κυττάρων και μειώνοντας τις βλάβες στο γενετικό υλικό [DNA] τους από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Οι ερευνητές, που δημοσιεύουν την έρευνά τους στην «Επιθεώρηση Αγροτικής & Τροφικής Χημείας» [JAFC], εκτιμούν ότι η ανακάλυψή τους ανοίγει το δρόμο για την δημιουργία μελλοντικών ισχυρών αντηλιακών με φράουλες και προσθέτουν πως η αντηλιακή δράση των φρούτων πιθανότατα οφείλεται στις «ανθοκυανίνες» τους, μία ομάδα χρωστικών ουσιών που τους χαρίζουν το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα