Εκκένωση νομικής: Στη ΓΑΔΑ οι προσαχθέντες από την κατάληψη

Σε 28 προσαγωγές που γρήγορα μετατράπηκαν σε συλλήψεις, με κατηγορίες για διατάραξη οικιακής ειρήνης, κατά περίπτωση, φθορές και για άλλα αδικήματα, προχώρησε η αστυνομία κατά την επιχείρηση εκκένωσης της Νομικής από την κατάληψη για τη Γάζα. Διαδηλωτές κατέλαβαν το κτήριο της Νομικής Σχολής στο κέντρο της Αθήνας τη νύχτα της Δευτέρας (13/05), αναρτώντας

πανό για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης και κατά του πολέμου στη Γάζα, προφανώς απηχώντας αντίστοιχες κινήσεις σε πανεπιστήμια της Αμερικής. Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα, η αστυνομία προχώρησε σε επιχείρηση εκκένωσης της κατάληψης στη Νομική, γεγονός που ολοκληρώθηκε το μεσημέρι, με 28 συλλήψεις (18 γυναίκες και 10 άνδρες) ατόμων που βρίσκονταν εκεί.

Αμέσως μετά την επιχείρηση της ΕΛΑΣ, φοιτητές συγκεντρώθηκαν έξω από τη Νομική σχολή και φώναξαν συνθήματα κατά της Αστυνομίας. Μεταξύ των προσαχθέντων βρίσκονται οκτώ γυναίκες από Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία και Γερμανία που δεν έχουν καμία σχέση με τη Νομική Σχολή. Οι καταληψίες είχαν στήσει επιχειρησιακό κέντρο μέσα στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπως διαπίστωσαν και οι αστυνομικοί που μετείχαν στην επιχείρηση της ΕΛΑΣ που έγινε με την παρουσία εισαγγελέα. Μέσα στον χώρο του κυλικείου εντοπίστηκαν, μεταξύ άλλων, αντιασφυξιογόνες μάσκες, ένας κόφτης για αλυσίδες, στυλιάρια, κράνη και σπρέι, τα οποία και κατασχέθηκαν από τους αστυνομικούς.

Η ανακοίνωση της κατάληψης

Υπενθυμίζεται ότι η κατάληψη ανακοινώθηκε μέσω κειμένου που αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου. «Υποστηρίζουμε και καλούμε όλες, όλους και όλα να στηρίξουν την πρωτοβουλία των φοιτητών και φοιτητριών της Νομικής Σχολής Αθηνών να καταλάβουν τη Σχολή Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών για την υποστήριξη της Παλαιστίνης και ενάντια στη συνεχιζόμενη γενοκτονία!», ανέφεραν μεταξύ άλλων.

Παράλληλα, με σκοπό να ενώσουν τις φωνές τους με τους φοιτητές σε όλον τον κόσμο, δείχνοντας αλληλεγγύη στον λαό της Παλαιστίνης, φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης συγκεντρώθηκαν χθες έξω από τα Προπύλαια στο κέντρο της Αθήνας και τον Λευκό Πύργο. Οι φοιτητές άφησαν δεκάδες φαναράκια στον ουρανό σε ένδειξη αλληλεγγύης τους στον παλαιστινιακό λαό. Το παρών έδωσε και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Οι φοιτητές άρχισαν να συγκεντρώνονται λίγο μετά τις οκτώ το βράδυ, έστησαν σκηνές και σκοπεύουν να παραμείνουν εκεί μέχρι το πρωί της Τρίτης. Νωρίτερα, το απόγευμα μέλη του ΚΚΕ συγκεντρώθηκαν έξω από την ισραηλινή πρεσβεία στην Αθήνα, φώναξαν συνθήματα και άπλωσαν πανό αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό.

Οι δηλώσεις των φοιτητών και των σωματίων

«Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι. Παρακολουθούμε εδώ και μήνες τη γενοκτονία που συντελείται από το κράτος – δολοφόνο, Ισραήλ, στην Παλαιστίνη. Παρακολουθούμε τις εικόνες με τα νεκρά παιδιά και τις μανάδες να κλαίνε τα παιδιά τους. Είναι εικόνες φρίκης και οργής και για αυτό το λόγω βρισκόμαστε εδώ σήμερα για να δείξουμε για άλλη μια φορά την αλληλεγγύη μας και να βροντοφωνάξουμε να σταματήσει η χώρα μας να εμπλέκεται στη σφαγή αυτού του λαού», δήλωσε η Χριστίνα Σταμούλη, πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου του τμήματος Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Στη διαμαρτυρία, η οποία ολοκληρώθηκε στις 6 το πρωί συμμετείχαν και μέλη των εργατικών σωματείων της Θεσσαλονίκης, της ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος, της Επιτροπής για τη Γυναικεία Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης και της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Θεσσαλονίκης. «Η σημερινή εκδήλωση είναι εναντίον της γενοκτονίας του παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας. Αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή στη Λωρίδα της Γάζας είναι γενοκτονία σε βάρος του παλαιστινιακού λαού και δεν είναι πόλεμος εναντίον της Χαμάς. Τα παιδιά της Παλαιστίνης έχουν σκοτωθεί από τα όπλα της Αμερικής, της Γερμανίας και της Αγγλίας. Η νίκη στο τέλος θα είναι δική μας. Δεν υπάρχει περίπτωση το αίμα που χύθηκε από τον παλαιστινιακό λαό να πάει άδικα», δήλωσε ο Ασσόκι Σέντκι, εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Παροικίας Ελλάδος, που έδωσε το παρών στη συγκέντρωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Εκκένωση, ΓΑΔΑ,ekkenosi, gada