Ένας μήνας

Ένας μήνας έχει απομείνει για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου και πλέον το πολιτικό παιχνίδι έχει περάσει στα χέρια των αρχηγών των κομμάτων. Τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Στέφανος Κασσελάκης έχουν ήδη οργανώσει τις περιοδείες τους ανά την επικράτεια, θέτοντας τον ελληνικό λαό τα διλήμματα της ευρωκάλπης. Ισχυρή εκπροσώπηση στην Ευρώπη και σταθερότητα στο εσωτερικό της χώρας θεωρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι είναι το διακύβευμα των

εκλογών του Ιουνίου.

Του Γιάννη Ντσούνου

Και για να ισχύσουν αυτές οι δύο συνθήκες που αναφέρει ο πρωθυπουργός θα πρέπει σύμφωνα με τους επιτελείς της Νέας Δημοκρατίας το ποσοστό του κυβερνώντος κόμματος να είναι πάνω από το 33 τοις 100, που έχει τεθεί ως πήχης και παράλληλα να υπάρχει μία μεγάλη απόσταση από το δεύτερο και τρίτο κόμμα.

Μήνυμα σταθερότητας

Ο πρωθυπουργός επιλέγει αυτό το μήνυμα της σταθερότητας γιατί γνωρίζει πολύ καλά ότι το ποσοστό το οποίο θα έχει συγκεντρώσει η Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές, θα συνοδεύει το κυβερνητικό επιτελείο μέχρι την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, η οποία δεν θα είναι νωρίτερα της τριετίας, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει. Επομένως, το ζητούμενο για τη Νέα Δημοκρατία είναι ένα ισχυρό μήνυμα από τους πολίτες για συνέχιση του κυβερνητικού έργου στο εσωτερικό της χώρας, των μεταρρυθμίσεων και της σταθερότητας κυρίως στην οικονομία.

Ο ρόλος της οικονομίας

Η οικονομία, που ούτως ή άλλως παίζει ένα σημαντικό ρόλο στην επιλογή κόμματος από τους ψηφοφόρους, δείχνει ότι θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος στη ρητορική του Κυριάκου Μητσοτάκη τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές, καθώς τόσο δημοσιεύματα του ξένου τύπου, όσο και αναλύσεις από διεθνείς οίκους δείχνουν ότι τα δημοσιονομικά στοιχεία της χώρας μας βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο.

Η μείωση του δημόσιου χρέους, η αύξηση των μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, η μείωση των φορολογικών συντελεστών, ο ρυθμός ανάπτυξης, αλλά και οι επενδύσεις που έρχονται στη χώρα αποτελούν μερικά από τα επιχειρήματα που θα χρησιμοποιήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις επόμενες εβδομάδες στις προεκλογικές του ομιλίες. Τα ίδια επιχειρήματα που θα χρησιμοποιηθούν από τον πρωθυπουργό και στην προσπάθεια που κάνει ο ίδιος, αλλά και συνολικά η Νέα Δημοκρατία να περιορίσουν τα ποσοστά της αποχής, τα οποία σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις κυμαίνονται σε πολύ υψηλά επίπεδα και τα οποία ενδεχομένως να στερήσουν από τη Νέα Δημοκρατία ένα υψηλό ποσοστό στην κάλπη.

Επίθεση στα δεξιά

Την ίδια ώρα και πέραν των επιτυχιών στην οικονομία, αλλά και των μεταρρυθμίσεων που έχει ήδη ψηφίσει η κυβέρνηση στη Βουλή, στη Νέα Δημοκρατία έχουν αποφασίσει ότι εκτός από τις επιθέσεις σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, πάντα με βασική σταθερά την σταθερότητα της χώρας, θα επιτεθούν και στο λεγόμενο δεξιό κομμάτι της Νέας Δημοκρατίας, που δείχνει να συγκεντρώνει ένα σημαντικό εκλογικό ποσοστό. Ήδη η αποκατάσταση των σχέσεων με τους κόλπους της Εκκλησίας μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο, αλλά και η δυναμική που αναπτύσσει η Νέα Δημοκρατία στη βόρεια Ελλάδα μέσω των περιοδειών κορυφαίων υπουργών, δείχνουν στους επιτελείς της Πειραιώς ότι έχουν ανακόψει την αυξητική δυναμική που είχαν τα κόμματα στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας το προηγούμενο τρίμηνο.

Η ψηφοθηρία της αντιπολίτευσης

Απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ ή ρητορική της Νέας Δημοκρατίας θα παραμείνει ίδια, ζητώντας και από τα δυο κόμματα ουσιαστικές προτάσεις για τα προβλήματα της καθημερινότητας και όχι μεγαλοστομίες, ακοστολόγητες προτάσεις και ευχολόγια για παροχές. Η τακτική αυτή που ακολουθούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης αγγίζει τα όρια της ψηφοθηρίας, καθώς σύμφωνα με τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας τάζουν στους πάντες τα πάντα, χρησιμοποιώντας μία παλαιοκομματική συνταγή, η οποία φέρνει την χώρα αλλά και το πολιτικό σύστημα πολλά χρόνια πίσω.

Οι κινήσεις του πρωθυπουργού

Ο πρωθυπουργός τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές αναμένεται να πυκνώσει και τις δημόσιες ομιλίες του και τις περιοδείες του, αλλά και τις συνεντεύξεις του σε κανάλια ραδιόφωνα και εφημερίδες, παίρνοντας πάνω του τον προεκλογικό αγώνα και συντηρώντας αυτή τη ρητορική, που σύμφωνα με το στρατηγείο της Πειραιώς θα δείξει στους πολίτες ότι το μόνο κόμμα που εκφράζει τη σταθερότητα στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και μία ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη είναι η Νέα Δημοκρατία.

Keywords
Τυχαία Θέματα