Φίτσο – Πούτιν: “Αυτό το τερατώδες έγκλημα δεν έχει καμία δικαιολογία”

Η είδηση της απόπειρας δολοφονίας του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, κάνει τον γύρο του κόσμου, ενώ οι Αρχές αναζητούν τα κίνητρα του δράστη,  71χρονου λογοτέχνη και πρώην υπαλλήλου εταιρείας σεκιούριτι, Γιουράι Τσιντούλα, ο οποίος συνελήφθη. Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός έπεσε θύμα επίθεσης όταν ένοπλος άνοιξε πυρ σε δημόσιο χώρο. Το περιστατικό έλαβε χώρα έξω από το Σπίτι του Πολιτισμού στην πόλη Χάντλοβα, περίπου 150 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Μπρατισλάβα, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό

ειδήσεων TA3. Ο Φίτσο μεταφέρθηκε εσπευσμένα με ελικόπτερο στο νοσοκομείο και η κατάσταση της υγείας του θεωρείται κρίσιμη. Ο πολιτικός κόσμος της Ευρώπης έσπευσε να καταδικάσει την αποτρόπαια επίθεση.

Ο Ρόμπερτ Φίτσο είναι ένας λαϊκιστής που πραγματοποίησε μια θριαμβευτική πολιτική επιστροφή το περασμένο φθινόπωρο, σημειώνει το SkyNews. Γεννήθηκε στο Τοπόλτσανι της Σλοβακίας στις 15 Σεπτεμβρίου 1964 και σπούδασε Νομικά στη Νομική Σχολή της Μπρατισλάβας. Το 1987 εγγράφηκε στο Κομμουνιστικό Κόμμα της (τότε) Τσεχοσλοβακίας. Το 1992, έπειτα από σπουδές στις ΗΠΑ, έγινε μέλος του Κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς. Τέθηκε επικεφαλής του νεοσύστατου συνασπισμού «Κατεύθυνση – Σοσιαλδημοκρατία», το οποίο ίδρυσε ο ίδιος το 1999 – («SMER – Sociálna demokracia»).

Συμπάθεια του Πούτιν

Ο 59χρονος ηγέτης έχει παλιότερα συγκριθεί με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ενώ είναι συμπαθής προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, τονίζει το βρετανικό μέσο. Οι επικριτές έχουν εκφράσει αυξανόμενους φόβους ότι ο Φίτσο έχει σχέδιο να εγκαταλείψει τη φιλοδυτική πορεία της Σλοβακίας. Αυτό θα ακολουθούσε την κατεύθυνση του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν πραγματοποιήσει επανειλημμένα διαδηλώσεις σε όλη τη Σλοβακία κατά των πολιτικών του.

Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός και το κόμμα του, SMER, εξασφάλισαν σχεδόν το 23% των ψήφων στις κάλπες του Οκτωβρίου. Ο Ρόμπερτ Φίτσο είναι γνωστός για τις αθυρόστομες ατάκες του κατά των δημοσιογράφων και έχει κάνει εκστρατεία κατά της μετανάστευσης και των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+, ενώ έχει αντιταχθεί στις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας και έχει ταχθεί κατά της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας πιστεύει ότι οι ΗΠΑ και άλλα έθνη θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για να αναγκάσουν την Ουκρανία να συνάψει μια συμβιβαστική ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία, ενώ παλιότερα είχε επαναλάβει τον ανυπόστατο ισχυρισμό του Πούτιν ότι η ουκρανική κυβέρνηση διοικεί ένα ναζιστικό κράτος, από το οποίο οι Ρωσόφωνοι στη χώρα χρειάζονται προστασία.

The first minutes after the attack on Robert #Fico – the prime minister’s security guards evacuate him to his motorcade while eyewitnesses hold the shooter

According to preliminary information from Slovak media, Fico was shot multiple times. One to the abdomen, one to the… pic.twitter.com/vhcYPPjjlg

— NEXTA (@nexta_tv) May 15, 2024

Η πολιτική πορεία του Ρόμπερτ Φίτσο

Ο 59χρονος πολιτικός ίδρυσε το κόμμα SMER το 1999 και διετέλεσε πρωθυπουργός της χώρας για πάνω από 10 χρόνια σε τρεις διαφορετικές περιόδους. Με μια εκστρατεία βασισμένη στην ανατροπή των μεταρρυθμίσεων λιτότητας, ο Φίτσο ξεκίνησε την πρώτη τετραετή θητεία του ως ηγέτης της χώρας το 2006. Επέστρεψε ως ηγέτης στις βουλευτικές εκλογές του 2012, αλλά απέτυχε στην προσπάθειά του να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του 2014. Το 2016, παρά τη νίκη του στις κοινοβουλευτικές εκλογές, το κόμμα του Φίτσο δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία και αφού ένας πολυκομματικός συνασπισμός τού επέτρεψε να παραμείνει στην ηγεσία, παραιτήθηκε το 2018.

Από πέρυσι είναι ξανά πρωθυπουργός της Σλοβακίας. Το αριστερό κόμμα SMER-SSD, του Φίτσο, ήρθε πρώτο στις εκλογές της 30ής Σεπτεμβρίου και σχημάτισε κυβέρνηση συνασπισμού με το κεντροαριστερό HLAS και το εθνικιστικό, φιλορωσικό SNS. «Θα δείτε μια κυρίαρχη εξωτερική πολιτική» είχε πει τότε ο Φίτσο, ο οποίος προεκλογικά υποσχόταν να τερματίσει τη στρατιωτική βοήθεια της χώρας του προς την Ουκρανία.

BREAKING: Eyewitnesses heard three or four shots after a meeting of the Slovak Cabinet of Ministers when Robert Fico appeared in public.

Slovak media report that the prime minister is being taken to the hospital.

The video presumably shows the moment the attacker was detained. https://t.co/k0z72lBNyS pic.twitter.com/1VcQr3pl4P

— The General (@GeneralMCNews) May 15, 2024

Φίτσο: Παραμένει στο χειρουργείο, δεν μπορούν να σταματήσουν την αιμορραγία στην κοιλιακή χώρα

Η κατάστασή του παραμένει πάντως εξαιρετικά κρίσιμη. Ο 59χρονος Φίτσο μεταφέρθηκε αρχικά στο νοσοκομείο της Χάντλοβα και από εκεί – με αεροδιακομιδή – στο μεγαλύτερο νοσηλευτικό ίδρυμα της Μπάνσκα Μπίστριτσα, όπου μπήκε άμεσα στο χειρουργείο. Σύμφωνα με πληροφορίες από τον σλοβακικό ενημερωτικό ιστότοπο, Standard, ο Φίτσο χειρουργείται για περίπου τρεις ώρες, ενώ η κατάστασή του χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα δύσκολη, έχοντας δεχτεί έναν πυροβολισμό στην κοιλιά, έναν πυροβολισμό που διαπέρασε την κοιλιά του και έφτασε στο ισχίο, ενώ άλλη μια σφαίρα τον βρήκε στον ώμο. Ίδιες πηγές αναφέρουν πως ο Σλοβάκος πρωθυπουργός έχει αιμορραγία στην κοιλιακή χώρα, την οποία οι γιατροί δεν μπορούν ακόμη να σταματήσουν.

Νωρίτερα, η επίσημη σελίδα του Φίτσο στο Facebook, ανέφερε πως ο Σλοβάκος πολιτικός «έχει πυροβοληθεί αρκετές φορές» και μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο νοσοκομείο Ρούσβελτ στην Μπάνσκα Μπίστριτσα. «Απόπειρα δολοφονίας πραγματοποιήθηκε σήμερα σε βάρος του Ρόμπερτ Φίτσο. Έχει πυροβοληθεί πολλές φορές και η ζωή του απειλείται. Αυτή τη στιγμή μεταφέρεται με ελικόπτερο στην Banská Bystrica, επειδή θα έπαιρνε πολύ χρόνο για να φτάσει στην Μπρατισλάβα και υπάρχει ανάγκη για άμεση επέμβαση. Οι επόμενες ώρες θα κρίνουν πολλά» αναφέρεται χαρακτηρτιστικά.

Σύμφωνα με το τοπικό μέσο HN, ως δράστης αναγνωρίστηκε ένας 71χρονος Σλοβάκος συγγραφέας, γνωστός στη Σλοβακία. Πρόκειται για τον Γιούρι Τσιντούλα, ο οποίος φέρεται να πυροβόλησε πέντε φορές κατά του Φίτσο. Νωρίτερα, εκπρόσωπος του νοσοκομείου της Χάντλοβα, στο οποίο μεταφέρθηκε αρχικά ο Σλοβάκος πρωθυπουργού, ανέφερε ότι οι «ζωτικές του λειτουργίες» έχουν σταθεροποιηθεί, προσθέτοντας πως είχε τις αισθήσεις του, πριν μεταφερθεί σε άλλη νοσηλευτική μονάδα. Η πρόεδρος της χώρας, Ζουζάνα Τσαπούτοβα καταδίκασε τη «βάρβαρη και ανεύθυνη» επίθεση που δέχτηκε ο πρωθυπουργός ενώ σοκαρισμένοι δήλωσαν σε ανακοινώσεις τους Ευρωπαίοι ηγέτες από την επίθεση.

More images from Slovakia, where there was an assassination attempt on Prime Minister Robert Fico! https://t.co/P2NSB12ueF pic.twitter.com/YBHA8krb3m

— DD Geopolitics (@DD_Geopolitics) May 15, 2024

Σλοβακία: Ο Πούτιν χαρακτηρίζει «ειδεχθές έγκλημα» την απόπειρα δολοφονίας κατά του Φίτσο

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κατήγγειλε σήμερα ένα “ειδεχθές έγκλημα” μετά την επίθεση κατά του Σλοβάκου πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο. “Με αγανάκτηση έμαθα για την απόπειρα δολοφονίας κατά του Ρόμπερτ Φίτσο, του πρωθυπουργού της Δημοκρατίας της Σλοβακίας. Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει αυτό το ειδεχθές έγκλημα. Γνωρίζω τον Ρόμπερτ Φίτσο ως έναν γενναίο και αποφασιστικό άνδρα. Ελπίζω ότι τα χαρακτηριστικά του αυτά θα τον βοηθήσουν να ξεπεράσει αυτή τη δύσκολη κατάσταση”, έγραψε ο Πούτιν σε τηλεγράφημα που έστειλε στην Σλοβάκα ομόλογό του Ζουζάνα Τσαπούτοβα και το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα το Κρεμλίνο.

Παράλληλα, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στη Μπρατισλάβα καταδίκασε την επίθεση με πυροβολισμούς σήμερα κατά του πρωθυπουργού της Σλοβακίας. “Καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπο αυτή την πράξη βίας και εκφράζω την πεποίθησή μου για την ανάγκη να τιμωρηθούν οι δράστες”, δήλωσε ο ‘Ιγκορ Μπράτσικοφ σε επιστολή προς τον Φίτσο, την οποία η ρωσική πρεσβεία ανάρτησε στη σελίδα της στο Facebook.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Φίτσο – Πούτιν, “Αυτό,fitso – poutin, “afto