Φίτσο απόπειρα δολοφονίας: Βίντεο σοκ από τη Σλοβακία

Βίντεο-σοκ ήρθε στο φως της δημοσιότητας από την απόπειρα δολοφονίας του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο. Σε πλάνα που ανέβηκαν στο διαδίκτυο, την ώρα που ο Φίτσο πλησιάζει το πλήθος, φαίνεται ο δράστης να βγάζει όπλο και να τον πυροβολεί 5 φορές. Σύμφωνα με σλοβακικά μέσα, ο λογοτέχνης Γιουράι Τσιντούλα φέρεται να είναι ο δράστης της απόπειρας δολοφονίας κατά του Σλοβάκου πρωθυπουργού, Ρόμπερτ Φίτσο.

Σύμφωνα με

πληροφορίες από σλοβακικά μέσα ενημέρωσης, ο 71χρονος Γιουράι Τσιντούλα, ο οποίος έχει συλληφθεί, είναι αυτός που πυροβόλησε τον Σλοβάκο πρωθυπουργό, ενώ φέρεται να έχει κάνει δηλώσεις και ο γιος του, ο οποίος είπε πως δεν γνώριζε γιατί τον πυροβόλησε, αλλά και πως είχε άδεια όπλου. Ο 71χρονος, εκ των ιδρυτών της λογοτεχνικής λέσχης DÚHA, το 2005, εργαζόταν ως οδηγός σε εμπορικό κέντρο στο Λέβιτσε, τον τόπο καταγωγής του.

Γιος φερόμενου δράστη: «Είχε άδεια οπλοφορίας, δεν ξέρω γιατί το έκανε, δεν τον είχε ψηφίσει»

Ο φερόμενος δράστης είναι αριστερών πεποιθήσεων και ο γιος του μίλησε σε σλοβακικά ΜΜΕ, αναφέροντας πως και ο ίδιος απορεί γιατί προχώρησε σε αυτή την πράξη. Μιλώντας στο site Aktuality.sk, ο γιος του φερόμενου δράστη ανέφερε πως ήταν σε κατάσταση σοκ, σημειώνοντας πως ο πατέρας του είχε άδεια οπλοφορίας. «Δεν έχω απολύτως καμία ιδέα τι σκοπό είχε ο πατέρας μου, τι σχεδίαζε και γιατί συνέβη όλο αυτό. Θα σας πω αυτό – δεν τον ψήφισε. Αυτό είναι το μόνο που μπορώ να πω» ανέφερε ο γιος του, ο οποίος ρωτήθηκε αν ο πατέρας του είχε ψυχολογικά προβλήματα. «Είναι δυναμικός, αλλά δεν είχε επισκεφθεί ψυχίατρο ή κάτι τέτοιο».

Σε κρίσιμη κατάσταση ο Σλοβάκος πρωθυπουργός

Μάχη για τη ζωή του δίνει ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο, μετά την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του από άνδρα που τον πυροβόλησε και συνελήφθη. Σύμφωνα με το γραφείο του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, η κατάσταση της υγείας του Φίτσο είναι απειλητική για τη ζωή του. Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός μεταφέρθηκε με αεροπλάνο στο νοσοκομείο της Μπάνσκα Μπίστριτσα, καθώς η μεταφορά στην πρωτεύουσα, Μπρατισλάβα, θα διαρκούσε «πολλή ώρα», όπως μετέδωσε το Skynews.

Στην επίσημη σελίδα του Σλοβάκου πρωθυπουργού στο Facebook, αναφέρεται: «Απόπειρα δολοφονίας πραγματοποιήθηκε σήμερα σε βάρος του Ρόμπερτ Φίτσο. Έχει πυροβοληθεί πολλές φορές και η ζωή του απειλείται. Αυτή τη στιγμή μεταφέρεται με ελικόπτερο στην Banská Bystrica, επειδή θα έπαιρνε πολύ χρόνο για να φτάσει στην Μπρατισλάβα. Οι επόμενες ώρες θα κρίνουν πολλά».

A mídia publicou uma foto do homem que supostamente atirou no primeiro-ministro eslovaco Fico

O atirador, o escritor Juraj Cintula, de 71 anos, seria um apoiador do partido de oposição Eslováquia Progressista pic.twitter.com/NX1LeZbywE

— Macedônia (@Ag1899Aguiar) May 15, 2024

Δεν έχουν γίνει γνωστά τα κίνητρα

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τα κίνητρα του δράστη της επίθεσης δεν είναι σαφή, για την ώρα. Πλάνα που δημοσίευσε το σλοβακικό ειδησεογραφικό κανάλι TA3 δείχνουν όσα συνέβησαν στο σημείο, καθώς ο Ρόμπερτ Φίτσο φυγαδεύεται σε ένα αυτοκίνητο, τραυματισμένος. Στο βίντεο, δύο άνδρες με κοστούμια φαίνεται να σηκώνουν τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας, πιάνοντάς τον κάτω από τα χέρια του, πριν τον μεταφέρουν στο όχημα που τον περιμένει, με τα πόδια του να σέρνονται στο έδαφος. Στη συνέχεια, το αυτοκίνητο απομακρύνεται με ταχύτητα.

Útočníkem, který střílel na slovenského premiéra Fica, je spisovatel a básník Juraj Cintula. Je mu 71 let a na sociálních sítích se prezentuje jako „spisovatel, básník a nespokojenec“. https://t.co/W3ma3gaFjq pic.twitter.com/Fbo4xRpWI5

Ing. Honza (@Honza4746) May 15, 2024

Οι ζωτικές λειτουργίες έχουν σταθεροποιηθεί

Εκπρόσωπος του νοσοκομείου Handlova αναφέρει ότι οι ζωτικές λειτουργίες του Ρόμπερτ Φίτσο έχουν σταθεροποιηθεί μετά την περίθαλψη για τραύματα από πυροβολισμούς, ενώ επιβεβαίωσε ότι είχε τις αισθήσεις του όταν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Τώρα έχει μεταφερθεί σε υψηλότερου επιπέδου εγκατάσταση, είπε η ίδια. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι «καταδικάζει έντονα την άθλια επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο». Η Φον ντερ Λάιεν δήλωσε: «Τέτοιες πράξεις βίας δεν έχουν θέση στην κοινωνία μας και υπονομεύουν τη δημοκρατία, το πολυτιμότερο κοινό μας αγαθό». «Οι σκέψεις μου είναι με τον πρωθυπουργό Φίτσο και την οικογένειά του» κατέληξε.

Robert #Fico was taken to hospital in Banská Bystrica after an assassination attempt pic.twitter.com/4XzmbU8wAJ

— NEXTA (@nexta_tv) May 15, 2024

Μητσοτάκης: Είμαι συγκλονισμένος

Συγκλονισμένος δηλώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την επίθεση με πυροβολισμούς κατά του Σλοβάκου ομολόγου του, Ρόμπερτ Φίτσο. «Συγκλονισμένος από την αποτρόπαια επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο. Τέτοιες πράξεις βίας δεν έχουν θέση στις κοινωνίες μας. Του εύχομαι ταχεία ανάρρωση».

Σοκαρισμένοι από την αποτρόπαια και βίαιη επίθεση κατά του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, δηλώνουν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα.

«Είμαι σοκαρισμένος από την είδηση της επίθεσης κατά του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο μετά από την κυβερνητική συνεδρίαση στη Χάντλοβα. Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη βία ή τέτοιες επιθέσεις. Οι σκέψεις μου είναι με τον πρωθυπουργό και την οικογένειά του» έγραψε στο «Χ», ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

I am shocked at the news of the attack on Slovakian PM Fico after a meeting of the Slovak Cabinet in Handlova.

Nothing can ever justify violence or such attacks.

My thoughts are with the Prime Minister and his family.

— Charles Michel (@CharlesMichel) May 15, 2024

Από την πλευρά της, η Ρομπέρτα Μέτσολα δήλωσε: «Είμαι σοκαρισμένη από την αποτρόπαια επίθεση κατά του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο στην Χάντλοβα. Εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καταδικάζω αυτή τη βίαιη επίθεση. Οι σκέψεις μου είναι μαζί του και με την οικογένειά του αυτή τη δύσκολη στιγμή».

Shocked by the horrific attack on Slovak Prime Minister Robert Fico in Handlova.

On behalf of @Europarl_EN, I condemn this violent act.

My thoughts are with him and his family during this very difficult moment.

— Roberta Metsola (@EP_President) May 15, 2024

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, σε γραπτή ανακοίνωση της κυβέρνησης της Ρώμης, υπογραμμίζει ότι “με τη σκέψη της είναι κοντά στον Ρόμπερτ Φίτσο, στην οικογένειά του και στον φίλο λαό της Σλοβακίας”.

“Επιθυμώ, και εξ ονόματος της ιταλικής κυβέρνησης, να εκφράσω την απερίφραστη καταδίκη κάθε μορφής βίας και κάθε επίθεσης στις βασικές αρχές της δημοκρατίας και της ελευθερίας”, πρόσθεσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός.

Μπάιντεν: Καταδικάζουμε αυτήν τη φρικιαστική πράξη βίας

Μήνυμα καταδίκης έστειλε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μετά την απόπειρα δολοφονίας του Σλοβάκου πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο ο οποίος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση μετά τους πυροβολισμούς που δέχθηκε από τον 71χρονο συγγραφέα Γιουράι Τσιντούλα. Σε δήλωση που εξέδωσε, ο Μπάιντεν δηλώνει ότι παραμένει σε κατάσταση συναγερμού. Όπως τόνισε, τόσο εκείνος όσο και η σύζυγός του Τζιλ προσεύχονται για την ταχεία ανάρρωση του Φίτσο και οι σκέψεις τους είναι με τον Σλοβάκο πρωθυπουργό, την οικογένειά του και τον λαό της χώρας. «Καταδικάζουμε αυτήν τη φρικιαστική πράξη βίας. Η πρεσβεία μας είναι σε στενή επαφή με την κυβέρνηση της Σλοβακίας κι έτοιμη για παροχή βοήθειας».

Πούτιν για απόπειρα δολοφονίας του Φίτσο: Αυτό το τερατώδες έγκλημα δεν έχει καμία δικαιολογία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε «τερατώδες» έγκλημα την απόπειρα δολοφονίας κατά του Σλοβάκου πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο, το μεσημέρι της Τετάρτης (15/5). «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για αυτό το τερατώδες έγκλημα. Γνωρίζω τον Ρόμπερτ Φίτσο ως έναν θαρραλέο και δυναμικά σκεπτόμενο άνθρωπο. Ελπίζω πολύ ότι αυτές οι ιδιότητες θα τον βοηθήσουν να επιβιώσει από αυτή τη δύσκολη κατάσταση», είπε ο Βλαντίμιρ Πούτιν σε τηλεγράφημα προς την πρόεδρο της Σλοβακίας Ζουζάνα Καπούτοβα. Ο Πούτιν ευχήθηκε επίσης στον Φίτσο «ταχεία και πλήρη ανάρρωση».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Φίτσο, Βίντεο, Σλοβακία,fitso, vinteo, slovakia