Φυτική βαφή για κόκκινα αυγά: Με ποιον τρόπο τα βάφουμε

Παραδοσιακά σήμερα Μεγάλη Πέμπτη και κάθε χρόνο, βάφουμε τα κόκκινα πασχαλινά αυγά. Η χριστιανική παράδοση θέλει τα αυγά, σύμβολο της γονιμότητας και της έναρξης ενός νέου κύκλου ζωής, να βάφονται κόκκινα, γιατί συμβολίζουν το Αίμα του Χριστού. Για το βάψιμο των αυγών, υπάρχουν στο εμπόριο διάφορες βαφές που όμως είναι χημικές, Τα αυγά ωστόσο μπορούν να βαφτούν και με φυτικής προέλευσης βαφή, για όποιον προτιμά αυτόν το φυσικό εναλλακτικό τρόπο. Για να επιτύχουμε ωραία και έντονα χρώματα με φυτικά υλικά ,θα πρέπει να επιλέξουμε άσπρα αυγά. Αρχικά, τα αφήνουμε εκτός ψυγείου για 24 ώρες να έρθουν

σε θερμοκρασία δωματίου.

Τα αυγά δε χρειάζεται να είναι εντελώς φρέσκα, αλλά τουλάχιστον τριών ημερών για να έχει ωριμάσει η μεμβράνη που τα καλύπτει και να βαφούν ομοιόμορφα. Στη συνέχεια βράστε τα αυγά, μέχρι να γίνουν σφιχτά και αφήστε τα να κρυώσουν. Για το βάψιμο των αυγών σας με φυτική κόκκινη βαφή, ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες. Σίγουρα έχει περισσότερη διαδικασία προετοιμασίας, από τις έτοιμες που είναι με χημικά χρώματα, αλλά αξίζει τον κόπο για φυσικά αποτελέσματα.

Φυτική βαφή για κόκκινα αυγά

Με παντζάρια
500γρ. παντζάρια, 5 κουταλιές ξίδι λευκό, 1 κουταλιά αλάτι
Ξεφλουδίζετε τα παντζάρια, τα βάζετε σε μια κατσαρόλα με το ξίδι, το αλάτι και αρκετό νερό να βράσουν. Κρατάτε τα παντζάρια για σαλάτα και αφήνετε να κρυώσει εντελώς ο ζωμός. Σε μια κατσαρόλα τοποθετείτε τα αυγά και ρίχνετε  τον κόκκινο ζωμό μέσα. Βράζετε τα αυγά για 20 λεπτά. Όταν είναι έτοιμα, αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε μέσα τα αυγά μέχρι να πάρουν το χρώμα που θέλετε. Τα βγάζετε  και τα αφήνετε να στεγνώσουν. Τα γυαλίζετε τέλος με ελαιόλαδο.

Με φύλλα από κρεμμύδια
Παίρνετε αρκετά φύλλα από κόκκινα κρεμμύδια και τα βάζετε σε μια κατσαρόλα. Τοποθετείτε πάνω τα αυγά, τα σκεπάζετεμε νερό και προσθέτετε 5 κουταλιές ξίδι και 1 κουταλιά αλάτι. Βράζετε τα αυγά για 20 λεπτά. Όταν είναι έτοιμα, αποσύρετε από τη φωτιά, αφήνετε μέσα τα αυγά μέχρι να πάρουν το χρώμα που θέλουμε. Τα βγάζετε και αφήνετε να στεγνώσουν. Τα γυαλίζετε τέλος με ελαιόλαδο.

Με Ριζάρι
Βάζετε το ριζάρι σε μια κούπα ζεστό νερό για να βγάλει το χρώμα του και το αφήνετε όλο το βράδυ. Σε μια κατσαρόλα τοποθετείτε τα αυγά και ρίχνετε το νερό μαζί με το ριζάρι. Βράζετε τα αυγά για 20 λεπτά. Όταν είναι έτοιμα, αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε μέσα τα αυγά μέχρι να πάρουν το χρώμα που θέλετε. Τα βγάζετε και αφήνετε να στεγνώσουν. Τέλος τα γυαλίζετε με ελαιόλαδο.

Keywords
Τυχαία Θέματα