Γιατί δεν έχω ορμές: Αιτίες και τρόποι αντιμετώπισης

Η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, συχνά σημαίνει και μειωμένη λίμπιντο. Σύμφωνα με την ψυχολόγο Ευαγγελία Παπαδοπούλου, είναι κάτι που συμβαίνει συχνά στους ανθρώπους και μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Επίσης, η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, ενδέχεται να διαρκεί μεγάλο χρονικό διάστημα, ή να είναι κάτι παροδικό. Ποικίλλει φυσικά από άτομο σε άτομο και μπορεί να κυμαίνεται κατά τη διάρκεια της ζωής σας. Αλλά είναι σημαντικό να

δείτε έναν ειδικό ψυχικής υγείας σε περίπτωση που η πτώση της λίμπιντο σας προκαλεί αρνητικά συναισθήματα και δυσλειτουργία. Η χαμηλή λίμπιντο (χαμηλή σεξουαλική ορμή) είναι η μείωση της συχνότητας ή/και της έντασης της σεξουαλικής επιθυμίας που είχατε κάποτε. Μπορεί να είναι προσωρινή ή μακροπρόθεσμη. Η λίμπιντο είναι η συνολική σας σεξουαλική ορμή ή επιθυμία για σεξουαλική δραστηριότητα, η οποία περιλαμβάνει σεξ με έναν σύντροφο και αυνανισμό.

Είναι πολύπλοκη και επηρεάζεται από βιολογικούς, ψυχολογικούς και κοινωνικούς παράγοντες. Βιολογικά, οι ορμόνες του φύλου (τεστοστερόνη και οιστρογόνα) και οι νευροδιαβιβαστές (όπως η ντοπαμίνη και η ωκυτοκίνη) ρυθμίζουν τη λίμπιντο. Η ίδια φυσικά ποικίλλει σημαντικά από άτομο σε άτομο. Η σεξουαλική σας ορμή μπορεί, επίσης, να αλλάξει κατά τη διάρκεια της ζωής σας. Δεν υπάρχει σωστό ή λάθος επίπεδο. Μερικοί άνθρωποι κάνουν σεξ ή θέλουν να κάνουν σεξ κάθε μέρα, ενώ άλλοι μπορεί να αισθάνονται ότι θέλουν να κάνουν σεξ μερικές φορές το χρόνο ή και καθόλου. Το «σωστό» ή «κανονικό» επίπεδο για εσάς εξαρτάται από τις προτιμήσεις και τις συνθήκες της ζωής σας. Ωστόσο, εάν η μείωση σας προκαλεί δυσφορία, είναι σημαντικό να μιλήσετε με έναν έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Αρκετές καταστάσεις και συνθήκες ζωής, μπορεί να οδηγήσουν σε χαμηλή λίμπιντο, όπως:Θέματα σχέσεων.Ιατρικές καταστάσεις.Ορμονικές ανισορροπίες.Ψυχικές διαταραχές.Ορισμένα φάρμακα.Στρες/άγχος.Ψυχολογικά θέματα.Γήρας.

Πόσο συχνή είναι η χαμηλή λίμπιντο;

Η χαμηλή λίμπιντο (χαμηλή σεξουαλική ορμή) είναι κοινή. Επηρεάζει έως και 1 στους 5 άνδρες και ακόμη περισσότερες γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή τους. Είναι επίσης σύνηθες να εμφανίζετε πτώση της σεξουαλικής ορμής περισσότερες από μία φορές κατά τη διάρκεια της ζωής σας.

Γιατί δεν θέλω να κάνω σεξ;

Το κύριο σύμπτωμα της χαμηλής λίμπιντο είναι η μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας σε σύγκριση με το κανονικό σας ενδιαφέρον για το σεξ. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Δεν έχετε κανένα ενδιαφέρον ή μείωση του ενδιαφέροντος για οποιοδήποτε είδος σεξ, συμπεριλαμβανομένου του αυνανισμού.Έχετε μειωμένες σεξουαλικές φαντασιώσεις ή σκέψεις για σεξ.Αισθάνεστε δυστυχισμένοι ή στενοχωρημένοι επειδή έχετε χαμηλή επιθυμία για σεξουαλική δραστηριότητα.

Οι ψυχολογικοί και κοινωνικοί παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε μείωση της σεξουαλικής ορμής, περιλαμβάνουν:

Προβλήματα σχέσεων με τον σύντροφό σας: Θέματα σχέσεων, όπως προβλήματα επικοινωνίας, εμπιστοσύνης ή οικειότητας, είναι από τις πιο κοινές αιτίες μείωσης της σεξουαλικής ορμής. Η επιθυμία ενός ζευγαριού για σεξ τείνει επίσης να μειώνεται κατά τη διάρκεια της σχέσης τους.Στρες και εξάντληση: Το στρες, συμπεριλαμβανομένου του στρες από την εργασία, την οικογένεια ή τη ζωή γενικότερα, μπορεί να μειώσει τη σεξουαλική σας ορμή. Αυτό συμβαίνει, διότι λόγω του άγχους, «απομακρύνεται» το μυαλό σας από τη σεξουαλική επιθυμία. Το χρόνιο στρες μπορεί επίσης να επηρεάσει τα επίπεδα των ορμονών σας, με αποτέλεσμα χαμηλότερη λίμπιντο.Κατάθλιψη: Η χαμηλή αυτοεκτίμηση, τα αισθήματα απελπισίας και η σωματική κόπωση μπορούν να μειώσουν τη λίμπιντο σας. Η κατάθλιψη προκαλεί επίσης μια ανισορροπία των νευροδιαβιβαστών που βοηθούν στη ρύθμιση της λίμπιντο.Αγχώδεις διαταραχές: Το άγχος μπορεί να προκαλέσει αυξημένα επίπεδα της ορμόνης κορτιζόλης (η «ορμόνη του στρες»). Τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης μπορούν να καταστείλουν τις ορμόνες του φύλου που επηρεάζουν τη σεξουαλική σας ορμή.Ιστορικό σεξουαλικού τραύματος: Η εμπειρία τραύματος όπως σεξουαλική παρενόχληση, σεξουαλική κακοποίηση ή βιασμός μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική σας επιθυμία.Άλλες αιτίες χαμηλής λίμπιντο περιλαμβάνουν:

Παρενέργειες ορισμένων φαρμάκων: Τα αντικαταθλιπτικά, τα αντιψυχωσικά φάρμακα, τα φάρμακα χημειοθεραπείας και τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση μπορούν να μειώσουν τη σεξουαλική σας ορμή.

Αλκοόλ, κάπνισμα ή ψυχαγωγικά ναρκωτικά: Η κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων αλκοόλ και η ακατάλληλη χρήση ναρκωτικών μπορεί και τα δύο να οδηγήσουν σε απώλεια της σεξουαλικής ορμής. Το κάπνισμα μπορεί να καταστείλει τα επίπεδα τεστοστερόνης σας, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει μειωμένη λίμπιντο.Σωματική δραστηριότητα: Η υπερβολική ή πολύ λίγη σωματική δραστηριότητα μπορεί να προκαλέσει μείωση της σεξουαλικής ορμής.Χαμηλή λίμπιντο σε γυναίκες: Οι ιατρικές καταστάσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας σε γυναίκες, περιλαμβάνουν:Περιεμμηνόπαυση και εμμηνόπαυση: Κατά την περιεμμηνόπαυση και την εμμηνόπαυση, οι ωοθήκες σας μειώνουν την παραγωγή οιστρογόνων, τα οποία μπορούν να μειώσουν τη λίμπιντο.Σεξουαλική δυσλειτουργία: Η σεξουαλική δυσλειτουργία είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε φάση του κύκλου σεξουαλικής απόκρισης. Θέματα όπως το επώδυνο σεξ (δυσπαρεύνια), η κολπική ξηρότητα, ο κολπισμός ή τα προβλήματα επίτευξης οργασμού μπορούν να δημιουργήσουν άγχος γύρω από το σεξ και να οδηγήσουν σε μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας.Εγκυμοσύνη, τοκετός και θηλασμός (θηλασμός): Αυτές οι διεργασίες περιλαμβάνουν μεγάλες διακυμάνσεις στα επίπεδα ορμονών, που μπορεί να επηρεάσουν τη σεξουαλική ορμή. Τα άβολα σωματικά συμπτώματα και το άγχος που σχετίζονται με αυτές τις καταστάσεις της ζωής μπορούν επίσης να μειώσουν τη λίμπιντο σας.Λοιμώξεις: Προσωρινές καταστάσεις, όπως κολπικές μολύνσεις ή λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος (UTIs), μπορεί να οδηγήσουν σε μείωση της λίμπιντο.Προβλήματα σχετικά με το γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα: Οι καταστάσεις αναπαραγωγικής υγείας, όπως η ενδομητρίωση, το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS) και το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) μπορούν όλα να επηρεάσουν αρνητικά τη λίμπιντο.Χαμηλή λίμπιντο σε άνδρες

Οι ιατρικές καταστάσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας σε άνδρες, περιλαμβάνουν:

Χαμηλή τεστοστερόνη (ανδρικός υπογοναδισμός): Αυτή είναι μια κατάσταση κατά την οποία οι όρχεις δεν παράγουν αρκετή τεστοστερόνη (μια ορμόνη του φύλου). Ο ανδρικός υπογοναδισμός μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά τα επίπεδα τεστοστερόνης μειώνονται φυσικά καθώς γερνάει το άτομο.

Σεξουαλική δυσλειτουργία: Καταστάσεις όπως η στυτική δυσλειτουργία, η πρόωρη εκσπερμάτιση ή η καθυστερημένη εκσπερμάτιση μπορεί να δημιουργήσουν άγχος γύρω από το σεξ. Κατ’ επέκταση, μπορεί να οδηγήσουν σε μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας.

Πώς να αντιμετωπίσω τη μειωμένη επιθυμία για σεξ;Εκπαίδευση και επικοινωνία: Η εκπαίδευση σχετικά με το σεξ, τις σεξουαλικές συμπεριφορές και τις σεξουαλικές αντιδράσεις μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τα άγχη σχετικά με τη σεξουαλική λειτουργία. Ο ανοιχτός διάλογος με τον σύντροφό σας σχετικά με τις ανάγκες και τις ανησυχίες σας βοηθά επίσης να ξεπεραστούν πολλά εμπόδια για μια υγιή σεξουαλική ζωή.Διαχείριση άγχους: Η διαχείριση του στρες περιλαμβάνει τη χρήση τεχνικών για τη βελτίωση του τρόπου με τον οποίο ανταποκρίνεστε στους στρεσογόνους παράγοντες της ζωής. Αυτές οι τεχνικές μπορούν να αποτρέψουν ή να ανακουφίσουν τα συμπτώματα που προκαλούνται από το στρες, όπως η χαμηλή λίμπιντο. Η διαχείριση του στρες μπορεί να περιλαμβάνει ημερολόγιο, άσκηση, διαλογισμό και άλλες μορφές αυτοφροντίδας.Αλλαγή φαρμάκου: Όταν ένα φάρμακο είναι η αιτία της χαμηλής λίμπιντο, ο γιατρός μπορεί να συστήσει αλλαγή του φαρμάκου.Ορμονική θεραπεία για την εμμηνόπαυση: Η ορμονική θεραπεία (ΗΤ) ενισχύει τα επίπεδα ορμονών σας και ανακουφίζει ορισμένα από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, συμπεριλαμβανομένης της χαμηλής λίμπιντο. Οι δύο κύριοι τύποι HT είναι η θεραπεία με οιστρογόνο και η ορμονοθεραπεία οιστρογόνου-προγεστερόνης/προγεστερόνης (EPT).Ορμονική θεραπεία για χαμηλή τεστοστερόνη: Οι γιατροί, θεραπεύουν τη χαμηλή τεστοστερόνη (ανδρικός υπογοναδισμός) με θεραπεία υποκατάστασης τεστοστερόνης. Η θεραπεία υποκατάστασης τεστοστερόνης έχει πολλές διαφορετικές μορφές, όπως χάπια, κρέμες, ενέσεις και επιθέματα.Ατομική ψυχοθεραπεία: Η ψυχοθεραπεία , περιλαμβάνει μια ποικιλία τεχνικών θεραπείας που στοχεύουν να βοηθήσουν ένα άτομο να αναγνωρίσει και να αλλάξει συναισθήματα, σκέψεις και συμπεριφορές. Η θεραπεία με έναν ψυχολόγο, μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε ιατρικές καταστάσεις, καταστάσεις ψυχικής υγείας ή καταστάσεις που μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση της λίμπιντο.Θεραπεία ζεύγους: Στη θεραπεία ζεύγους, εσείς και ο σύντροφός σας συνεργάζεστε με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας για να βελτιώσετε τη συνολική ποιότητα της σχέσης σας, να εργαστείτε προς την επίλυση των υποκείμενων προβλημάτων και να μάθετε πώς να αυξήσετε την οικειότητα και τη σωματική στοργή. Αυτό μπορεί να βοηθήσει σε θέματα που σχετίζονται με τη λίμπιντο.Σεξουαλική θεραπεία: Οι σεξολόγοι, είναι ειδικευμένοι ψυχολόγοι, γιατροί ή επαγγελματίες υγείας που έχουν εξειδικευμένη εκπαίδευση. Είναι λοιπόν ειδικοί στο να βοηθούν άτομα με προβλήματα που σχετίζονται με το σεξ, (συμπεριλαμβανομένης της απώλειας της σεξουαλικής επιθυμίας).

Πηγή: Ευαγγελία Παπαδοπούλου Ψυχολόγος

Keywords
Τυχαία Θέματα