Συμφωνία για τα ναυπηγεία, με αιχμές και διαφοροποιήσεις

Ενδείξεις πιθανής κυβερνητικής κρίσης εμπεριείχαν οι δηλώσεις και οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης διά του εκπροσώπου της κ. Σ. Κεδίκογλου και των προέδρων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, όπως αυτές έγιναν αμέσως μετά το τέλος της νέας σύσκεψης των τριών πολιτικών αρχηγών, στο μέγαρο Μαξίμου.

Χαρακτηριστικό του κλίματος υφέρπουσας έντασης είναι πως ο κ. Κεδίκογλου τόνισε ότι το ζήτημα της εφεδρείας

στο Δημόσιο είναι «υπό συζήτηση», ενώ λίγα λεπτά νωρίτερα ο κ. Ευ. Βενιζέλος και με πιο κατηγορηματικό τρόπο ο κ. Φ. Κουβέλης, εξέφραζαν την αντίθεσή τους στο συγκεκριμένο μέτρο, που μεταξύ άλλων επανήλθε στο τραπέζι, υπό την ασφυκτική πίεση της τρόικας.

Εν μέσω αυτού του ρευστού περιβάλλοντος, ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται για πλήρη και αναλυτική ενημέρωση από το οικονομικό επιτελείο, αύριο (Τετάρτη) στο υπουργείο Οικονομικών, αναφορικά με την πορεία εξειδίκευσης των μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ.

Το κλίμα που έχει δημιουργηθεί στο εσωτερικό της τρικομματικής κυβέρνησης τις τελευταίες ημέρες, αποτυπώνεται ανάγλυφα, ιδιαίτερα σε κάποιες επισημάνσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. «Ό,τι έχουμε πει προεκλογικά πρέπει να ισχύει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος, τονίζοντας τη λέξη «πρέπει» και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση πρέπει να είναι μακράς πνοής και να εμπνέει σταθερότητα».

Η τοποθέτηση αυτή ενώπιον των ΜΜΕ έγινε ως απάντηση σε ερώτηση αναφορικά με το ζήτημα της εφεδρείας στο Δημόσιο και το ενδεχόμενο απολύσεων. «Το συζητήσαμε και πάλι το θέμα της εφεδρείας. Έχουμε αρνητική εμπειρία. Ποτέ δεν ήταν επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης. Για τις απολύσεις έχω δεσμευθεί προεκλογικά ότι δεν θα γίνουν», πρόσθεσε, με τον κ. Κουβέλη αμέσως μετά να βάζει μια ακόμα από τις λεγόμενες κόκκινες γραμμές» κάνοντας λόγο για φιάσκο:

«Είμαι κατηγορηματικά αντίθετος, όπως ήμουν σταθερά και από τότε που το έβαλε ως θέμα η προηγούμενη κυβέρνηση. Όχι μόνο δεν δημιουργεί κανένα όφελος, για την οικονομία, αλλά πολύ περισσότερο διώχνει στην ανεργία και άλλους συμπολίτες μας. Απεδείχθη ένα φιάσκο. Δεν είναι δυνατό να συμφωνήσω με ένα φιάσκο» τόνισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Λίγα λεπτά αργότερα, ωστόσο, ο κ. Κεδίκογλου ερωτηθείς εάν το θέμα της εφεδρείας παραμένει στο τραπέζι, απάντησε κοφτά: «Συζητάμε για όλα, αναζητούμε λύσεις».

Κεντρικό αντικείμενο της αποψινής σύσκεψης ήταν η ναυπηγική βιομηχανία της χώρας, με την κυβέρνηση κεντρικά, τους αρμόδιους υπουργούς αλλά και τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ να σημειώνουν ότι προωθείται σχέδιο για να μείνει ανοιχτή η ευαίσθητη εθνικά αυτή βιομηχανία, με ταυτόχρονη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, των 2.500 εργαζομένων στα ναυπηγεία και τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις.

Πηγή: onlynews.gr

]]>
Keywords
Τυχαία Θέματα
Συμφωνία,symfonia