Συνελήφθησαν 4 κτηνίατροι – κρατικοί υπάλληλοι για εικονικές σφαγές ζώων

Τέσσερις κτηνίατροι, υπάλληλοι της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας, με τη συνεργασία κτηνοτρόφων και δύο υπευθύνων βιομηχανικών σφαγείων, συνελήφθησαν και κατηγορούνται ότι υπέγραφαν εικονικές σφαγές ζώων, προκειμένου οι ιδιοκτήτες τους να λάβουν στη συνέχεια οικονομική ενίσχυση από το Κράτος και εκείνοι το μερίδιό τους!

Του Πέτρου Καρσιώτη

Όλα αυτά, αλλά και ίσως ακόμη πιο ανησυχητικά για τη Δημόσια Υγεία, συνέβαιναν σε Νομό της Ανατολικής Μακεδονίας μέχρι τη στιγμή, που αστυνομικοί της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της Αστυνομίας, με επιχείρηση προχώρησαν σε συνολικά έξι συλλήψεις

εμπλεκομένων. Η εκτιμώμενη οικονομική ζημία σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου, λέει η Αστυνομία, ξεπερνάει τις 54.000 ευρώ. Ωστόσο, αυτό στην αλυσίδα που ξετυλίγεται, μοιάζει να είναι το λιγότερο.

Εκεί που έχει στραφεί η προσοχή των αρμοδίων είναι όσα συνέβαιναν κατά τη διάρκεια τρων μεγάλων εορτών, Χριστουγέννων και Πάσχα. Πάντα σε συνεννόηση με πολλούς κτηνοτρόφους, που μετέφεραν μαζί με άλλους αμέτοχους επαγγελματίες τα ζώα τους για σφαγή στα δύο βιομηχανικά σφαγεία της περιοχής, οι εμπλεκόμενοι, προφασίζονταν φόρτο εργασίας λόγω του μεγάλου αριθμού. Και ακολουθούσαν δύο πράγματα. Είτε υπέγραφαν για σφαγές ανύπαρκτων ζώων ή το χειρότερο, προχωρούσαν στη διαδικασία της σφαγής χωρίς να προηγείται ο επιβαλλόμενος έλεγχος των ζώων, έναντι οικονομικών ωφελημάτων!

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

Από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδος, λοιπόν, εξαρθρώθηκαν  τρεις συνολικά εγκληματικές  ομάδες, ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ  αποτελούμενες από ιδιώτες και κτηνιάτρους Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας, που δραστηριοποιούνταν στην έκδοση ψευδών βεβαιώσεων γέννησης – θανάτων και σφαγής ζώων, έναντι αμοιβής, για λογαριασμό κτηνοτρόφων, ζημιώνοντας το ελληνικό Δημόσιο.

33 κατηγορούμενοι 

Συνελήφθησαν συνολικά 6 άτομα, εκ των οποίων 4 υπάλληλοι και 2 ιδιώτες, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη 33 άτομα. «Στο πλαίσιο της έρευνας», επισημαίνεται «προέκυψε η ύπαρξη τριών εγκληματικών ομάδων, αποτελούμενες από κτηνιάτρους – υπαλλήλους της Περιφερειακής Ενότητας και διοικητικά μέλη σφαγείου. Ειδικότερα, η πρώτη και δεύτερη εγκληματική ομάδα, τουλάχιστον από τα τέλη του 2023, με τη συμμετοχή υπαλλήλων-κτηνιάτρων και διοικούντων Βιομηχανικού Σφαγείου, έχοντας κοινό πεδίο δράσης και ταυτόσημη μεθοδολογία, δραστηριοποιούνταν σε εικονικές σφαγές, μέσω έκδοσης ψευδών βεβαιώσεων σφαγής, λαμβάνοντας χρηματικές αμοιβές από κτηνοτρόφους, οι οποίοι καθίσταντο δικαιούχοι παράνομων οικονομικών ενισχύσεων και αποζημιώσεων από το ελληνικό Δημόσιο.

Ψευδείς δηλώσεις

Προς το σκοπό αυτό, οι κτηνοτρόφοι προέβαιναν σε ψευδείς δηλώσεις γεννήσεων-θανάτων και σφαγών βοοειδών και μαύρων χοίρων που είχαν στην εκμετάλλευσή τους προς την αρμόδια κτηνιατρική υπηρεσία, ενώ με τη συνδρομή των ανωτέρω υπαλλήλων – κτηνιάτρων και των υπευθύνων του σφαγείου, βεβαιώνονταν οι εικονικές σφαγές και εκδίδονταν τα σχετικά παραστατικά, αντίστοιχα.

Συνολικά, τα μέλη των δύο εγκληματικών ομάδων, σε τουλάχιστον -11- περιπτώσεις, βεβαίωσαν ψευδώς την εικονική σφαγή -193- βοοειδών και χοίρων έναντι αμοιβής από -8- κτηνοτρόφους της περιφέρειάς τους». Για την τρίτη ομάδα, που αποτελείτο από 4 υπαλλήλους-κτηνιάτρους, οι «αδιάφθοροι» αναφέρουν ότι  «προφασιζόμενοι τον αυξημένο αριθμό ζώων που οι κτηνοτρόφοι προσάγουν προς σφαγή κατά τις εορταστικές περιόδους Χριστουγέννων και Πάσχα, απαιτούσαν και λάμβαναν χρηματικές αμοιβές από κτηνοτρόφους για ενέργειες ή παραλείψεις σχετικές με τα υπηρεσιακά τους καθήκοντα».

Keywords
Τυχαία Θέματα