Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών- Τι αλλάζει για τους εργαζόμενους;

15:28 19/4/2016 - Πηγή: iPop

Μπαράζ ανατροπών για τους εργαζομένους φέρνει η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Να θυμίσουμε πως η αύξηση αναμένεται στο 20% επί των πάσης φύσεως αποδοχών των μισθωτών για όλους όσους αμείβονται με μπλοκάκι.

Αναβρασμό φέρνουν οι διατάξεις:

Οι δύο «καυτές» διατάξεις οι οποίες είναι οι 38 και οι 39 αναμένεται να αλλάξουν ριζικά όλα βρίσκονταν σε ισχύ μέχρι τώρα.

Πλέον το συνολικό ποσοστό εισφοράς κύριας σύνταξης ασφαλισμένου μισθωτού και εργοδότη ορίζεται σε 20% επί των πάσης φύσεως αποδοχών

των εργαζομένων. Βέβαια, παραμένει η επιφύλαξη της παρ. 17 του άρθρου 39 του παρόντος νόμου, που έχει εξαιρέσεις κοινωνικού χαρακτήρα οι οποίες είναι οι εξής:

έκτακτες παροχές λόγω γάμουγεννήσεως τέκνωνθανάτου και βαριάς αναπηρίας

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες οι αυξήσεις επιβαρύνουν κατά 6,67% τους ασφαλισμένους και κατά 13,33% τους εργοδότες.

Μάλιστα, από την πρώτη ημέρα του 2017 συμπεριλαμβάνονται και οι εργαζόμενοι του Δημοσίου αλλά και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.

Τι συμβαίνει με τις εισφορές αυτοαπασχολουμένων αλλά και των ελεύθερων επαγγελματιών;

Σύμφωνα με το άρθρο 39:

«Από την πρώτη μέρα του 2017, το ποσοστό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς για τον κλάδο κύριας σύνταξης, που καταβάλλουν τα πρόσωπα, παλαιοί και νέοι ασφαλισμένοι κατά τη διάκριση του ν. 2084/1992, τα οποία υπάγονται ή θα υπάγονταν σύμφωνα με τις γενικές ή ειδικές ή καταστατικές διατάξεις, όπως ίσχυαν ως την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, στην ασφάλιση του Ο.Α.Ε.Ε, ανέρχεται μηνιαίως σε ποσοστό 20%».

Αυτό σημαίνει πως όπως ίσχυαν ως την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου θα συνεχίσουν να είναι τα πράγματα στην ασφάλιση του Ε.Τ.Α.Α., για τους οικονομολόγους ασφαλισμένους στον Ο.Α.Ε.Ε., αλλά και για τους εγγεγραμμένους στο Οικονομικό Επιμελητήριο.

Οι πληροφορίες επισημαίνουν πως το ποσοστό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς σχετικά με τον κλάδο κύριας σύνταξης «ανέρχεται μηνιαίως σε ποσοστό 14% για τα πρώτα δύο έτη από την πρώτη τους υπαγωγή στην ασφάλιση, σε ποσοστό 17% για τα επόμενα τρία έτη και σε ποσοστό 20% για το διάστημα μετά το 5ο έτος της υπαγωγής τους στην ασφάλιση».

Βέβαια η παράγραφος 4 του άρθρου 39 του νομοσχεδίου σημειώνει χαρακτηριστικά:«διατάξεις νόμου που προβλέπουν την καταβολή μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών για τους ασφαλισμένους προερχόμενους από το ΕΤΑΑ, κατά την πρώτη πενταετία υπαγωγής στην ασφάλιση, καταργούνται από 1.1.2017».

Εδώ μπορείτε να δείτε αναλυτικά το νομοσχέδιο.

The post Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών- Τι αλλάζει για τους εργαζόμενους; appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα