Εσύ ποιος θέλεις να είσαι μετά τον κορονοϊό; Είναι στον έλεγχό σου!

13:01 12/4/2020 - Πηγή: iPop

Αυτήν την περίοδο της πανδημίας, όλοι προσπαθούμε λιγάκι να βρούμε τον εαυτό μας, να ψάξουμε μέσα μας, να ασχοληθούμε με εμάς. Τώρα έχουμε το χρόνο να το κάνουμε, τώρα μπορούμε να σκεφτούμε και ίσως να αποφασίσουμε πώς θέλουμε να είναι η ζωή μετά τον κορονοϊό. 

Ποιος θέλεις να είσαι όταν τελειώσει όλο αυτό; Πώς να βάλεις ένα πρόγραμμα και πώς να νιώσεις όμορφα με σένα, όταν η μέρα κυλάει δύσκολα και η προηγούμενη θα είναι ίδια με την επόμενη; Πώς θέλεις να είναι η ζωή μετά τον κορονοϊό;

Γιατί όσα κάνεις τώρα, ίσως επηρεάσουν τη ζωή μετά τον κορονοϊό. Και αυτό είναι στον έλεγχό σου.

Η

Μάρεα Λαουτάρη, Life & Business Coach, μιλά στο iPop.gr μας βοήθα να βάλουμε μια τάξη στο μυαλό μας, στα συναισθήματά μας, στη ζωή μας. 

Τι μπορούμε να κάνουμε αυτήν την περίοδο για να βάλουμε σε μια τάξη τη ζωή μας;Συνήθως οι άνθρωποι ξεκινούν από έξω προς τα μέσα. Βάζουν τάξη αρχικά στο εξωτερικό τους περιβάλλον, σαλόνι, κουζίνα, υπνοδωμάτιο ώστε να νιώσουν περισσότερη ηρεμία και ασφάλεια μέσα τους. Αυτό είναι χρήσιμο και πρακτικό. Το τακτοποιημένο περιβάλλον, η καθαριότητα, το φως παίζουν ρόλο στην καλή συναισθηματική μας κατάσταση. Σημαντικότερο και περισσότερο ουσιαστικό, όμως, είναι να τακτοποιήσουμε τα συναισθήματα μας. Αν νιώθεις ένα αρνητικό συναίσθημα έντονα, αρχικά χρειάζεται να το ονοματίσεις χωρίς να προσπαθείς να το διορθώσεις. Αν για παράδειγμα αισθάνεσαι θυμό, το λες “Νιώθω θυμό”. Δεν προσπαθείς να το αποδιώξεις γιατί τα συναισθήματα έρχονται για κάποιο καλό λόγο και εάν δεν τα αποδεχτείς, αν προσπαθείς να τα καταπιέσεις, τότε αυτά δυναμώνουν.Όταν ονοματίζουμε αυτό που νιώθουμε, μπαίνουμε στη διαδικασία της αποδοχής, αποκτούμε έλεγχο της κατάστασης. Όταν αποδεχτούμε, τότε είμαστε έτοιμοι και να κάνουμε κάτι για να το αλλάξουμε. Αναγνωρίζω τι με κάνει να θυμώσω. Διαπιστώνω τι είναι στον έλεγχο μου και τι θα μπορούσα να κάνω για να αλλάξω την αιτία του θυμού και κάποιες ιδέες που εάν τις εφάρμοζα θα βελτίωνα την κατάσταση. Μία καλή άσκηση που βοηθάει πολύ είναι για παράδειγμα να γράψω ένα γράμμα όπου εκφράζω (χωρίς αυτολογοκρισία) όλο το θυμό μου. Αυτό το γράμμα όταν το ολοκληρώσω θα το σκίσω και θα το πετάξω. Μαζί με το γράμμα εκτονώνεται και φεύγει το συναίσθημα.Διαβάζουμε κι ακούμε διαρκώς πως είναι μια καλή περίοδος για να βρεις τον εαυτό σου, να ψάξεις μέσα σου, να γνωριστείτε καλύτερα. Πώς μπορώ να ξεκινήσω να το κάνω αυτό;Θα σας δώσω ένα πρακτικό πλαίσιο καθώς ο καλύτερος τρόπος για να αναγνωρίσεις μοτίβα συμπεριφοράς και να κάνεις αλλαγές είναι να συνεργαστείς με κάποιον ειδικό. Αυτή είναι μία περίοδος που έχουμε όλοι αναλάβει την ατομική μας ευθύνη να περιοριστούμε στο σπίτι για να προστατέψουμε τον εαυτό μας και τους αγαπημένους μας, μας δίνεται μία εξαιρετική ευκαιρία αυτοφροντίδας και αυταγάπης. Το πρώτο βήμα για να καταφέρεις να ασχοληθείς με τον εαυτό σου είναι να διακόψεις όσο γίνεται τις εξωτερικές διασπάσεις. Δεν μπορείς να παρακολουθείς διαρκώς τηλεόραση ή να βρίσκεσαι ασταμάτητα στα social media σχολιάζοντας κάθε ανάρτηση και να ασχολείσαι παράλληλα και με τον εαυτό σου.
Βάζουμε, λοιπόν, προτεραιότητες και πρόγραμμα. Κλείνουμε την τηλεόραση, βάζουμε το κινητό στο αθόρυβο και ξεκινάμε να γράφουμε σκέψεις στο χαρτί. Τι μου αρέσει και μπορώ να κάνω περισσότερο; Τι με ενοχλεί, για ποιους λόγους και πως θα μπορούσα να αλλάξω αυτό που με ενοχλεί; Σε καταστάσεις που μας στεναχωρούν, μπαίνουμε στη διαδικασία να βρούμε μία διαφορετική, καλύτερη ερμηνεία, μία διαφορετική οπτική.Κάθε νόμισμα έχει δυο πλευρές άλλωστε. Εάν αισθανόμαστε πιεσμένοι, αγχωμένοι και ανασφαλείς, δικαιολογούμε τον εαυτό μας που αισθάνεται έτσι, του υποσχόμαστε ότι θα τον βοηθήσουμε να ξεπεράσει ό,τι κι αν είναι αυτό που τον απασχολεί και μπαίνουμε αμέσως σε δράση. Η αναβλητικότητα θα κάνει απλά τα πράγματα χειρότερα. Παίρνουμε πάλι ένα χαρτί και κάνουμε μία λίστα με όσες περισσότερες ιδέες μπορούμε σχετικά με το πως μπορούμε να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη. Τι μπορούμε πρακτικά και λογικά να κάνουμε; Τι είναι στον έλεγχο μας; Ξεκινάμε από τα πιο εύκολα ώστε να πάρουμε δύναμη και ενέργεια να συνεχίσουμε.Η μοναξιά πονάει και είναι ανυπόφορη επειδή δεν μας αρέσει ο εαυτός μας;Οι άνθρωποι είναι κοινωνικά όντα. Δεν είμαστε πλασμένοι να είμαστε μόνοι μας, αποκομμένοι από αγαπημένους ανθρώπους. Χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον. Η αγάπη και η σύνδεση είναι βασική Ανθρώπινη Ανάγκη επιβίωσης. Δεν είναι παράξενο, λοιπόν, που κάποιοι άνθρωποι έχουν δυσάρεστα συναισθήματα λόγω της απομόνωσής τους. Σημαντικό είναι να θυμόμαστε ότι αυτή η περίοδος δεν θα διαρκέσει για πάντα. Θα περάσει κι αυτό. Έχει ημερομηνία λήξης αργά ή γρήγορα.Είναι σπουδαίο να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία που έχουμε τώρα ώστε να ρίξουμε τους φρενήρεις ρυθμούς μας και να δημιουργήσουμε μια καθημερινή ευχάριστη ρουτίνα δραστηριοτήτων στο σπίτι αλλά και να θυμηθούμε πόσο γκρινιάζαμε λίγες εβδομάδες νωρίτερα καθώς δεν είχαμε χρόνο λόγω του βεβαρημένου προγράμματος μας. Παράλληλα, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να συνδεθούμε με τους αγαπημένους μας με όποιον τρόπο έχουμε διαθέσιμο. Η τεχνολογία έχει αποδειχτεί ευλογία στις ημέρες μας. Τα κοινωνικά δίκτυα, οι βιντεοκλήσεις, τα μηνύματα μας κρατούν όλους συνδεδεμένους ακόμα κι αν είμαστε μόνοι σπίτι.

View this post on Instagram

Αγαπημένοι φίλοι, Ζούμε σε πρωτόγνωρες εποχές, κάποιοι το παρομοιάζουν με πόλεμο. Αυτό που ζούμε σήμερα δεν είναι κλασικός πόλεμος, όπως το να μην μπορείς να βρεις τρόφιμα ή είδη πρώτης ανάγκης. Οπότε μάλλον ζούμε (εάν είναι συνθήκη πολέμου) σε συνθήκη πιο "εύκολου" πολέμου, χωρίς να λέω ότι δεν είναι μεγάλη η πρόκληση και οι αναγκαστικές αλλαγές συνηθειών μας. Τώρα περισσότερο από ποτέ χρειάζεται να ελέγχουμε τη Δύναμη του Εστιασμού μας. Αν αισθανόμαστε άσχημα, σταματάμε ένα λεπτό και αναρωτιόμαστε. Που εστιάστηκα; Στο τι μπορώ να κάνω ή στο τι μου απαγορεύεται; Στο τι έχω ή στο τι δεν έχω; Ας μην ξεχνάμε ότι έχουμε πράγματα που πολλοί άλλοι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν έχουν. Αντί να παραπονιόμαστε που μένουμε σπίτι, ας θυμηθούμε ότι έχουμε σπίτι φιλόξενο και ζεστό να μείνουμε. Δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι αυτή την πολυτέλεια. Άλλωστε ο εγκέφαλος είναι ένα συγκριτικό όργανο. Και αυτός που του δίνει τις ρυθμίσεις σύγκρισης είμαστε εμείς οι ίδιοι. Ας τον τροφοδοτήσουμε με σωστά και υγιή δεδομένα. Ας μην μπαίνουμε σε τοξικότητες επιτρέποντας στους εαυτούς μας να παρακολουθούν ασταμάτητα τα δελτία ειδήσεων. Ας ασχοληθούμε με το τι μπορούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή στο σπίτι. Είμαι βέβαιη ότι θα βρούμε ένα σωρό ωραία πράγματα να κάνουμε από το να αυτοτρομοκρατούμε τους εαυτούς μας. Η καλή διάθεση τονώνει όσο τίποτα το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Βλέπω, μέσω των ενημερωτικών sites ότι κάποιοι συμπολίτες μας επίσης δεν σέβονται την παραμονή στο σπίτι καθώς τη θεωρούν εγκλεισμό. Τι σημαίνει "εγκλεισμός"; Σημαίνει αυτόματα στο μυαλό μας «φυλακή». Όσοι έχετε δουλέψει μαζί μου, ξέρετε ότι οι λέξεις παίζουν τεράστιο ρόλο σχετικά με το συναίσθημά μας. Χρειάζεται να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις λέξεις που χρησιμοποιούμε όπως και με τις ερμηνείες που δίνουμε. Είμαστε σε ΕΓΚΛΕΙΣΜΟ; Προτείνω να σταματήσουμε να αποκαλούμε «εγκλεισμό» την παραμονή μας στο σπίτι λόγω της υπεύθυνης στάσης μας. Δεν μας κλείσανε σε φυλακή ούτε σε ίδρυμα. Στον καναπέ είμαστε. Εθελοντική παραμονή στο σπίτι λέγεται. Αγάπη για τη ζωή λέγεται. Ανθρωπιά & υπευθυνότητα λέγεται. Αξίζετε όσο ολος ο πλούτος του κόσμου ελπίζω να το ξέρετε! #staysafe #marealaoutarilifecoach

A post shared by

Keywords
Τυχαία Θέματα