Οι γιορτές είναι η τέλεια ευκαιρία για να υιοθετήσουν τα παιδιά σου τον μινιμαλισμό

17:17 22/12/2021 - Πηγή: iPop

Ο μινιμαλισμός ξεκίνησε ως τάση στη γλυπτική και τη ζωγραφική τη δεκαετία του 1960. Σήμερα ο μινιμαλισμός έχει γίνει γνωστός τρόπος ζωής που βασίζεται στο να διώξεις οτιδήποτε περιττό από τους χώρους του σπιτιού, τη ντουλάπα, τη ζωή μας. Πόσα μπιμπελό χρειάζεσαι στα αλήθεια; Πόσα μαύρα παντελόνια, πόσα αθλητικά παπούτσια; Η τάση έχει επεκταθεί ως τρόπος ζωής σε όλα τα μέλη της οικογένειας και μάλιστα ο μινιμαλισμός και παιδιά είναι κάτι που οι νέοι γονείς επιλέγουν κατά κύριο λόγο σήμερα για την ανατροφή των παιδιών τους.

Μινιμαλισμός και παιδιά

Τα παιδιά γενικά έχουν την τάση της υπερβολής.

Αν αφήσεις ένα παιδί να ντυθεί μόνο του, το πιο πιθανό είναι να φορέσει πολλά πράγματα που ίσως είναι περιττά, όπως να βάλει κολάν, φούστα, από πάνω μπλούζες ή ζακέτες. Να βγει με ένα φορτωμένο σύνολο, είναι όμως τόσο ευτυχισμένο με αυτήν την υπερβολή!

Κάθε δύο ή τρεις φορές το χρόνο κάνω ένα γενικό ξεκαθάρισμα στο παιδικό δωμάτιο. Βγάζω όλα τα παιχνίδια στο πάτωμα και τα ξεχωρίζω, ποια είναι αυτά που λειτουργούν, με ποια παίζουν, ποια είναι ξεχασμένα στον πάτο του κουτιού και έχουν να το δουν καιρό. Είναι μια δουλειά που δεν κρύβω θεωρώ περιττή και ένα εντελώς χάσιμο χρόνου, το να οργανώσω τα παιχνίδια που σε μια μέρα θα έχουν ξαναπεταχτεί όπως να είναι μέσα στον κουτί.

Ο κανόνας του ενός

Καθώς μεγαλώνουν τα παιδιά κάνουμε το ξεκαθάρισμα των παιχνιδιών μαζί! Οκ εκείνα βλέπουν τα παιχνίδια, τα ξαναθυμούνται και παίζουν περισσότερο παρά μπορώ να πω ότι ξεκαθαρίζουν τι χρειάζονται ή όχι.

Ο βασικός κανόνας που βοηθά πολύ είναι ο κανόνας του ενός: Δηλαδή, για κάθε νέο παιχνίδι ή αντικείμενο που θέλουμε να έρθει στο σπίτι, θα πρέπει να φύγει πρώτα ένα από αυτά που έχουμε. Φτιάχνουμε τρες στοίβες, η μια αφορά σε αυτά που θα κρατήσουμε, η επόμενη έχει παιχνίδια που είναι σε καλή κατάσταση και μπορούν να παίξουν άλλα παιδιά ή μπορούμε να προσφέρουμε εθελοντικά σε άλλους ανθρώπους που δεν έχουν και τελευταία είναι η κατηγορία με αυτά που είναι για πέταμα.

Φυσικά συμβαίνει διάλογος ώστε να κριθεί η μοίρα του κάθε παιχνιδιού. Πάντα κάνουμε και μια μνεία στο Toy Story και συζητάμε με αυτήν την λογική (δες την ταινία οπωσδήποτε με τα παιδιά σου).

Ο κανόνας του ενός είναι κάτι που έχουν καταλάβει πολύ καλά τα παιδιά και θεωρούν δίκαιο. Θεωρώ πολύ σημαντικό να καταλάβουν ότι δεν έχει να κάνει με τιμωρία ή με αποκλεισμό αλλά με τρόπο ζωής. Ότι η ευτυχία μας δεν εξαρτάται από το πόσο γεμάτο είναι το δωμάτιο με παιχνίδια, ειδικά αυτά τα πλαστικά που γεμίζουν τον τόπο και ξέρουμε ότι δεν τα παίζουν ποτέ.

Sven Brandsma/UnsplashΓιατί να το κάνω τώρα;

Για δύο λόγους! Αφενός γιατί γιαγιάδες, παππούδες, θείοι, φίλοι θα έρθουν αυτές τις μέρες σπίτι και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να κρατούν κάτι στο χέρι για τα παιδιά. Αν όλοι αυτοί φέρουν δώρα και υπάρχει ήδη μεγάλος όγκος παιχνιδιών στο δωμάτιο, θα νιώσετε αυτό το φυσιολογικό συναίσθημα του κορεσμού όλοι αλλά κυρίως τα παιδιά.

Επίσης, τώρα που ο χρόνος φεύγει σιγά-σιγά, καλό είναι να έχουμε αδειάσει τους χώρους μας, να είναι άδειο το μάτι όπου κοιτάς και όχι παραφορτωμένος. Να καλωσορίσεις έτσι τον νέο χρόνο. Να δώσεις έτσι χώρο και ανάσα σε νέα πράγματα να έρθουν στη ζωή σου.

Οργάνωση μιας ντουλάπας που δεν έχω τι να βάλω

Μη δένεσαι

Σε όποια ηλικία και αν είσαι, μη δένεσαι με πράγματα. Μην δένεσαι με αντικείμενα συναισθηματικής αξίας. Κάπου είχα διαβάσει αυτό: Αν κάτι δυσάρεστο σε αναγκάσει να φύγεις από το σπίτι σε πέντε λεπτά, ποια πέντε αντικείμενα θα πάρεις μαζί σου; Αν μπορέσεις να δώσεις αυτήν την απάντηση είσαι έτοιμος να βάλεις τον μινιμαλισμό στη ζωή σου. Είναι αντικείμενα και είμαστε περαστικοί ούτως ή άλλος και η ζωή συχνά μας το θυμίζει αυτό.

Το μήνυμα είναι:

Για τον μινιμαλισμό και παιδί αλλά και εμάς ότι δεν χρειαζόμαστε ένα αντικείμενο για να είμαστε ευτυχισμένοι. Κάποιες φορές η χαρά μας φεύγει αμέσως μόλις αποκτήσουμε αυτό το αντικείμενο που μέχρι χθες θέλαμε με λαχτάρα.

Οδηγός επιβίωσης για τις γιορτές: Πώς να θέσω τα όριά μου και να μην πιεστώ;

Πριν βγείτε για ψώνια

Κάνε αυτήν την ερώτηση στον εαυτό σου και το παιδί σου πριν βγείτε για ψώνια: Το χρειάζομαι πραγματικά αυτό που θέλω να αγοράσω; Αν ναι, τι θα αποχωριστώ από τα πράγματα που ήδη έχω σπίτι ώστε να του δώσω χώρο; Ποια ανάγκη μου εξυπηρετεί αυτό το αντικείμενο; Είναι κάτι που χρειάζομαι για την ένδυσή μου και δεν έχω άλλο ή καλύπτει κάποια καταναλωτική ανάγκη;

Κάνε το τεστ της μιας εβδομάδας. Μην αγοράσεις αμέσως κάτι μόλις το δεις είτε σε ηλεκτρονικό κατάστημα είτε σε φυσικό. Δώσε μια εβδομάδα καιρό στον εαυτό σου και άσε να δεις τι συναισθήματα έχεις. Αν το θυμάσαι ακόμα μετά από μια εβδομάδα σημαίνει ότι μπορείς να το πάρεις.

Εθελοντισμός και μινιμαλισμός

Αυτά τα πράγματα που θα δώσουν τη θέση τους σε νέα αντικείμενα, δεν θα σου λείψουν εγγυημένα! Κάποιος άλλος όμως τα χρειάζεται και ειδικά στην περίπτωση των παιχνιδιών είναι πολύ καλύτερο να προσφέρεις ένα δώρο σε κάποιο άλλο παιδάκι που δεν έχει κανένα άλλο παιχνίδι. Κάνε αυτό το μάθημα ζωής μαζί με τα παιδιά σου. Μαζέψτε τα καλοσυντηρημένα παιχνίδια σε μια κούτα και χαρίστε τα στους οργανισμούς που τα έχουν ανάγκη. Αυτό είναι το καλύτερο δώρο και μάθημα και για εσένα μα και για το παιδί σου. Άλλωστε όταν δίνουμε αδειάζουν τα χέρια μας αλλά γεμίζει η καρδιά μας!

«Να αφήσεις τον κόσμο λίγο καλύτερο απ΄όσο τον βρήκες». Όταν αδειάζουν τα χέρια, αλλά γεμίζει η καρδιά

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Οι γιορτές είναι η τέλεια ευκαιρία για να υιοθετήσουν τα παιδιά σου τον μινιμαλισμό εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα