Τρία απίστευτα facts που δεν γνώριζες για τα άλογα!

13:10 30/1/2020 - Πηγή: iPop

Μετά τα σκυλιά, τα άλογα είναι οι καλύτεροι φίλοι του ανθρώπου. Και είναι εύκολο να καταλάβεις το γιατί: Τα πλάσματα που ανακαλύφθηκαν αρχικά πριν από 50 εκατομμύρια χρόνια έχουν συντροφεύσει τους ανθρώπους σε διάφορους ρόλους, όπως η μεταφορά αγαθών, παρέα σε ταξίδια αλλά και συνοδεία σε περιόδους μάχης. Υπάρχουν, όμως, μερικά facts για τα άλογα που λίγοι γνωρίζουν.

Ακόμη και σήμερα, τα άλογα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις ψυχαγωγικές μας δραστηριότητες, τα αθλήματα και τα χόμπι. Αλλά υπάρχουν διάφορα facts για τα άλογα, αυτά τα τόσο δυναμικά και όμορφα πλάσματα, που ελάχιστοι γνωρίζουν.

Κι

επειδή πολύ τα αγαπάμε εμείς αυτά τα πλάσματα, παρακάτω θα δεις μερικά facts που θα σε εντυπωσιάσουν.

Τρία facts για τα άλογα που -μάλλον- αγνοείςΤα μάτια

Τα άλογα έχουν πολύ μεγάλα μάτια. Στην πραγματικότητα, έχουν τα πιο μεγάλα μάτια από άλλα θηλαστικά με διάμετρο 5 εκατοστών. Είναι ακόμη 9 φορές μεγαλύτερα απ’ το ανθρώπινο μάτι με δυνατότητα να βλέπουν 360 μοίρες ταυτόχρονα.

Παράλληλα, έχουν πολύ καλή όραση κι ακόμη καλύτερη το βράδυ, αν και χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να προσαρμοστούν από το σκοτάδι στο φως και το αντίστροφο. Είναι σε θέση να ανιχνεύσουν την κίνηση με μεγαλύτερη ακρίβεια από πολλά άλλα ζώα. Ωστόσο, χάρη στα μεγάλα μάτια τους, βλέπουν τα αντικείμενα με περισσότερες λεπτομέρειες. Και παρόλο που οι ερευνητές αντιτίθενται, πολλοί πιστεύουν ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα άλογα τρομάζουν τόσο εύκολα.

Το γέλιο

Πολλοί από εμάς έχουμε δει άλογα να δείχνουν τα δόντια τους και θεωρούμε πως είναι ένα χαμόγελο ή γέλιο. Στην πραγματικότητα,δεν είναι.

Τα άλογα δείχνουν τα δόντια τους για να καθορίσουν αν η μυρωδιά γύρω τους είναι καλή ή κακή. Αυτή η “γκριμάτσα” που σε εμάς φαίνεται αστεία στο άλογο, ουσιαστικά τη χρησιμοποιούν για τους οσφρητικούς αδένες ώστε να ελέγξουν την οσμή του σώματός σου.

Η τεχνική είναι πιο συνηθισμένη στα αρσενικά άλογα από τα θηλυκά, τα οποία συχνά ελέγχουν τα ούρα των φοράδων για να «μυρίσουν» αν θερμαίνονται ή όχι. Πιο εκπληκτικό είναι ότι τα περισσότερα από τα ονόματα των αλόγων ή τα ψευδώνυμα βασίζονται στο γέλιο τους!

Τα παπούτσια… στα άλογα!

Είναι ενδιαφέρον ότι το σκληρό μέρος των οπλών των αλόγων αποτελείται από κερατίνη – μια σημαντικά πρωτεΐνη για τα μαλλιά, τα νύχια και ακόμη και τα κέρατα. Χωρίς κατάλληλα προσαρμοσμένα πέδιλα, οι οπλές ενός αλόγου δημιουργούν πρόσφυση που μπορεί το άλογο να χάσει την ισορροπία του.

Ευτυχώς, κατάλληλα τοποθετημένα πέδιλα επιδιορθώνουν το πρόβλημα και παρέχουν την υποστήριξη που απαιτείται για τα «αγωνιστικά άλογα».

Και μερικά ακόμα facts για τα άλογα…Τα άλογα μπορούν να κοιμηθούν τόσο ξαπλωμένα, όσο και όρθια.Μπορούν να τρέξουν λίγο μετά τη γέννησή τους.Ζουν περίπου 25 χρόνια.Ένα άλογο του 19ου αιώνα που ονομάζεται «Old Billy» λένε πως έζησε για 62 χρόνια!Έχουν περίπου 205 κόκαλα στον σκελετό τους.Τα άλογα έχουν εξημερωθεί για πάνω από 5000 χρόνια.Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι υπάρχουν περίπου 60 εκατομμύρια άλογα στον κόσμο.Δες κι αυτό:

Πόνυ στέκεται για πρώτη φορά στα πόδια του χάρη σε προσθετικό μέλος | Photos

Το άρθρο Τρία απίστευτα facts που δεν γνώριζες για τα άλογα! εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Αναζητήσεις
Τυχαία Θέματα