ΕΑΕΕ: Αποζημιώσεις 2,4 δισ. ευρώ το 2023 – Τα 420 εκατ. μόνο για τις φυσικές καταστροφές

16:16 1/5/2024 - Πηγή: Emea.gr

Η χρονιά που πέρασε, το 2023 ήταν ένα δύσκολο έτος από όλες τις απόψεις. Οι φυσικές καταστροφές που επήλθαν από την κλιματική αλλαγή έπληξαν πολύ κόσμο. Αυτό επηρέασε την κοινωνία αλλά και την οικονομία και ο ρόλος της ασφαλιστικής αγοράς αποδείχτηκε πιο σημαντικός από ποτέ.

Οι πυρκαγιές του καλοκαιριού και οι πρωτόγνωρες πλημμύρες που έφερε η κακοκαιρία Daniel άλλαξαν το «σκηνικό» προς όλες τις κατευθύνσεις. Η ανασφάλεια και η αδυναμία που ένιωσε ο Ελληνας απέναντι στη φύση και η αγωνία του για το πώς θα μπορεί από εδώ και πέρα να προστατεύσει την περιουσία του τον έστρεψαν στην ιδιωτική

ασφάλιση. Και όχι μόνον αυτό.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες επέδειξαν γρήγορα αντανακλαστικά αποζημιώνοντας άμεσα τους ήδη ασφαλισμένους ιδιώτες και επιχειρηματίες με 420 εκατ. ευρώ μόνο γι’ αυτά τα συμβάντα.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό αποζημίωσης που δόθηκε σε ένα έτος σε καταστροφικά γεγονότα, από το 1993 που συγκεντρώνονται στοιχεία, ως και σήμερα.

Για όλους τους κλάδους πληρώθηκαν στους ασφαλισμένους αποζημιώσεις 2,4 δισ. ευρώ.

Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), ο κεντρικός φορέας εκπροσώπησης των ασφαλιστικών εταιριών στην Ελλάδα είναι αναγνωρισμένο επαγγελματικό σωματείο με μέλη ασφαλιστικές επιχειρήσεις που λειτουργούν στην Ελλάδα αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 95% της παραγωγής ασφαλίστρων στην ελληνική αγορά.

«Στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλο κενό ασφαλιστικής προστασίας και αυτό αφορά στις φυσικές καταστροφές αλλά όχι μόνο. Αυτό ήταν ένα από τα μεγαλύτερα θέματα που μας απασχόλησε τη χρονιά που πέρασε ως Ένωση. Αποτέλεσε βασικό μας στόχο το πώς θα μειώσουμε το κενό προστασίας στις φυσικές καταστροφές, την υγεία και τη συνταξιοδοτική αποταμίευση. Εστιάσαμε στις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για να αυξήσουμε την ασφαλιστική συνείδηση, να ενημερώσουμε σωστά τους πολίτες και να προτείνουμε στην κοινωνία και την Πολιτεία βιώσιμες λύσεις», λέει ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου πρόεδρος του ΔΣ της Ενωσης.

Το 2023 ήταν η χρονιά που ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό η υποχρεωτική ασφάλιση επιχειρήσεων με τζίρο πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ, κάτι που βρίσκεται σε επεξεργασία αυτή την στιγμή, αλλά και η χρονιά κατά την οποία ωρίμασε η εφαρμογή της έκπτωσης του ΕΝΦΙΑ στις ιδιωτικές ασφάλειες – εφόσον κάποιος είναι επαρκώς ασφαλισμένος.

Για την ασφαλιστική αγορά το έτος που έφυγε ήταν εξαιρετικά καλό από πλευράς παραγωγής ασφαλίστρων.

Ο τζίρος της αγοράς έφτασε τα 5,3 δισ., ευρώ, επίπεδα που ίσχυαν προ της οικονομικής κρίσης.

Ο κλάδος είναι μεγάλος θεσμικός επενδυτής με 17,4 δισ. ευρώ επενδύσεις, το οποίο αντιστοιχεί σε 9,6% του ΑΕΠ. Καμία επένδυση, κανένα μεγάλο έργο, δεν γίνεται χωρίς τη συμμετοχή της ασφάλισης.

«Είμαστε παράλληλα μακροπρόθεσμοι επενδυτές, ακριβώς το είδος του επενδυτή που στηρίζει την υγιή οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Φέρνουμε σταθερότητα στις αγορές και χρησιμοποιούμε τα περιουσιακά μας στοιχεία, τα αποθέματά μας, για να υποστηρίξουμε το
κοινό καλό, το οποίο περιλαμβάνει και την ενασχόλησή μας με θέματα βιωσιμότητας», συμπλήρωσε ο κ. Σαρρηγεωργίου.

Η ελληνική ασφαλιστική αγορά έχει έναν από τους υψηλότερους δείκτες φερεγγυότητας στην Ευρώπη, 193,5% solvency ratio στο σύνολο λειτουργώντας με πολύ αυστηρούς κανόνες κάτω από το ευρωπαϊκό πλαίσιο Solvency II, με συνεχή έλεγχο και εποπτεία.

Εν κατακλείδι, τις ασφαλιστικές εταιρείες απασχόλησαν μεγάλα θέματα που αφορούν όλους τους πολίτες.

• Οι φυσικές καταστροφές για τις οποίες ανέπτυξαν ένα νέο εργαλείο ενημέρωσης, το NatCat monitor και συμμετείχαν ενεργά με προτάσεις και θέσεις στο δημόσιο διάλογο.

• Η υγεία για το θέμα της οποίας έγιναν παρεμβάσεις για την αναδιαμόρφωση του εθνικού συστήματος υγείας και τον ρόλο της Ιδιωτικής Ασφάλισης προς όφελος των πολιτών.

• Οι συντάξεις για τις οποίες πάρθηκαν πρωτοβουλίες ενημέρωσης για τη συμπληρωματική συνταξιοδοτική αποταμίευση και έγιναν συζητήσεις για το νομοσχέδιο για τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης και τα ομαδικά ασφαλιστήρια συμβόλαια.

• Για τα ανασφάλιστα οχήματα προωθήθηκε η οριστική επίλυση του φαινομένου που είναι επιζήμιο για την ελληνική κοινωνία και οικονομία.

Keywords
Τυχαία Θέματα