Καφές: Πιθανό να διατηρηθεί στο 13% ο ΦΠΑ και μετά τον Ιούνιο

11:03 21/5/2024 - Πηγή: Emea.gr

Εξαιρετικά πιθανό παραμένει το σενάριο να διατηρηθεί στο 13% ο ΦΠΑ στον καφέ για ακόμα ένα εξάμηνο, εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης στην τιμή του προϊόντος, το οποίο θα έχει άμεση επίδραση και στην τσέπη των καταναλωτών.

Οι ανατιμήσεις που σημειώνονται στον καφέ έχουν οδηγήσει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να προκρίνει το παραπάνω σενάριο και μετά το τέλος Ιουνίου, οπότε και λήγει η ισχύς του μέτρου, σύμφωνα

με δημοσίευμα. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν το επόμενο διάστημα, πριν το τέλος Ιουνίου

Όσον αφορά τους παράγοντες της αγοράς, αυτοί ζητούν την παραμονή του καφέ στον συντελεστή ΦΠΑ 13%, καθώς και μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, ο οποίος επηρεάζει κατά 55% την τελική τιμή για τον καταναλωτή.

Οι εκπρόσωποι της αγοράς σημειώνουν ότι η επαναφορά του καφέ στο 24% ΦΠΑ θα οδηγήσει σε πρόσθετη αύξηση της λιανικής τιμής, η οποία θα επηρεάσει αρνητικά τους καταναλωτές, αλλά και γενικότερα τον χώρο της εστίασης, καθώς οι επιχειρήσεις δεν έχουν τη δυνατότητα απορρόφησης των αυξήσεων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το δημοσιονομικό κόστος για την παράταση του μειωμένου ΦΠΑ στο καφέ δεν είναι απαγορευτικό καθώς μαζί με τα ταξί, που τη δεδομένη στιγμή δεν υπάρχει σχέδιο για διατήρηση του χαμηλού συντελεστή, ανέρχεται στα 77 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το νόμο, εκτός του καφέ, στις 30 Ιουνίου τελειώνει το καθεστώς του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% για το κακάο, το τσάι, το χαμομήλι και λοιπά αφεψήματα που σερβίρονται σε καταστήματα εστίασης ή καταναλώνονται σε πακέτο.

Η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ σε αθλητισμό, πολιτισμό, καφέ, μεταφορές και τουριστικό πακέτο καθιερώθηκε την περίοδο της πανδημίας ως ένα μέτρο στήριξης της αγοράς. Έκτοτε υπήρξαν αλλεπάλληλες παρατάσεις μέχρι τις αρχές του έτους οπότε τέθηκε σε ισχύ μόνιμη μείωση των συντελεστών από το 24% στο 13% για τα αναψυκτικά, τις μεταφορές, τα γυμναστήρια, τα εισιτήρια στους κινηματογράφους ενώ επεκτάθηκαν για για ένα ακόμα εξάμηνο οι μειωμένοι συντελεστές στον καφέ και τα ροφήματα στην εστίαση καθώς και στα κόμιστρα των ταξί.

Keywords
Αναζητήσεις
kafes-pithano-na-diatirithei-sto-13-o-fpa-kai-meta-ton-iounio.htm
Τυχαία Θέματα