«Λευκός καπνός» στην ΕΕ για τα «παγωμένα» περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας

19:27 8/5/2024 - Πηγή: Emea.gr

Σε καταρχήν συμφωνία κατέληξαν τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία ύψους περίπου 300 δισ. δολαρίων που βρίσκονται στη Δύση και έχουν «παγώσει» από την ΕΕ λόγω του πολέμου της Ρωσίας με την Ουκρανία.

Όπως ανακοίνωσε η βελγική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, τα χρήματα θα χρησιμεύσουν προκειμένου να ενισχυθεί η στρατιωτική άμυνα της Ρωσίας. «Οι πρεσβευτές της ΕΕ συμφώνησαν κατ’ αρχήν σε μέτρα που αφορούν τα έκτακτα έσοδα που προέρχονται από τα ακινητοποιημένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας. Τα

χρήματα θα χρησιμεύσουν για την υποστήριξη της ανάκαμψης και της στρατιωτικής άμυνας της Ουκρανίας στο πλαίσιο της ρωσικής επιθετικότητας».

Η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εξέφρασε την ικανοποίηση της για την συγκεκριμένη εξέλιξη και έκανε λόγο για «συμβολική» κίνηση. «Χαιρετίζω τη σημερινή πολιτική συμφωνία σχετικά με την πρότασή μας να χρησιμοποιήσουμε τα έσοδα από τα ακινητοποιημένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για την Ουκρανία. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει ισχυρότερο σύμβολο και μεγαλύτερη χρήση αυτών των χρημάτων από το να γίνει η Ουκρανία και όλη η Ευρώπη ένα ασφαλέστερο μέρος για να ζεις». 

I welcome today’s political agreement on our proposal to use the proceeds from immobilised Russian assets for Ukraine.

There could be no stronger symbol and no greater use for that money than to make Ukraine and all of Europe a safer place to live. https://t.co/zGQMVAKAMt

— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) May 8, 2024

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε ότι η Ρωσία δεν πρόκειται ποτέ να παραχωρήσει εδάφη που κατέσχεσε από την Ουκρανία με αντάλλαγμα την επιστροφή των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που έχουν κατασχεθεί.

«Η πατρίδα μας δεν πωλείται», έγραψε η Ζαχάροβα στο Telegram. «Όποια ρωσικά περιουσιακά στοιχεία πρέπει να παραμείνουν άθικτα, διαφορετικά θα υπάρξει σκληρή απάντηση στη δυτική κλοπή. Πολλοί στη Δύση το έχουν ήδη καταλάβει. Δυστυχώς όχι όλοι».

Keywords
Αναζητήσεις
lefkos-kapnos-stin-ee-gia-ta-pagomena-periousiaka-stoicheia-tis-rosias.htm
Τυχαία Θέματα