Πληθαίνουν οι «αστερίσκοι» για μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ

19:50 10/5/2024 - Πηγή: Emea.gr

Αν και η μείωση επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τον Ιούνιο έμοιαζε ως κάτι δεδομένο πριν από μερικές εβδομάδες, ενδέχεται να μετατραπεί σε «σίριαλ», καθώς οι πιέσεις του πληθωρισμού, αλλά και η επίμονη άρνηση της Fed (Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ) να αρνείται τη μείωση των επιτοκίων, βάζουν σε δεύτερες σκέψεις τους επικεφαλής της ΕΚΤ.

Το

μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Τράπεζας, Φρανκ Έλντερσον, έδειξε ιδιαίτερα επιφυλακτικός, επισημαίνοντας πως η μείωση του πληθωρισμού κοντά στο 2% θα αποτελέσει βαρόμετρο σχετικά με τη μείωση των επιτοκίων. «Αν αυτές οι προβλέψεις εδραιώσουν τα επίπεδα εμπιστοσύνης που βλέπουμε σήμερα, νομίζω ότι πιθανότατα θα κάνουμε ένα βήμα. Δεν υπάρχει καμία απολύτως δέσμευση πέρα ​​από αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Έλντερσον σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη ο Βέλγος κεντρικός τραπεζίτης, Pierre Wunsch, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, στάθηκε στους κινδύνους που μπορεί να υπάρξουν σε περίπτωση που η Fed (Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ) δεν προχωρήσει με τη σειρά της σε άμεση μείωση των επιτοκίων, λόγω της συναλλαγματικής ισοτιμίας ευρώ – δολαρίου.

«Παραμένουν σημαντικοί κίνδυνοι γύρω από την τροχιά της αύξησης των μισθών και του πληθωρισμού στον κλάδο των υπηρεσιών. Δεν είναι ακόμη η ώρα να δεσμευτούμε σε μια προκαθορισμένη πορεία δράσης. Ένας γνωστός άδηλος παράγοντας παραμένει ο ρόλος της συναλλαγματικής ισοτιμίας και ο κίνδυνος εισαγωγής πληθωρισμού. Οι αποκλίνουσες οικονομικές συνθήκες και πολιτικές στη ζώνη του ευρώ και στις ΗΠΑ μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντικές επιπτώσεις από τη συναλλαγματική ισοτιμία δολαρίου-ευρώ. Ενώ η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής ήταν εντυπωσιακά συγχρονισμένη σε όλο τον κόσμο, οι κύκλοι χαλάρωσης φαίνεται απίθανο να παρουσιάσουν παρόμοιο συγχρονισμό»

Keywords
Αναζητήσεις
plithainoun-oi-asteriskoi-gia-meiosi-epitokion-apo-tin-ekt.htm
Τυχαία Θέματα