Στρογγυλοί αριθμοί, υπερπουλημένος ΟΠΑΠ, η εφεδρεία της Πειραιώς, Foodlink και το κυπαρισσάκι της Jumbo

08:22 14/5/2024 - Πηγή: Emea.gr

Μικρή πλαγιοκαθοδική κίνηση έκανε χθες η αγορά σε μία διορθωτική συνεδρίαση για τις περισσότερες μετοχές ανεξάρτητα από κεφαλαιοποίηση. Με την κίνηση καλύφθηκε και το πιο κοντινό μικρό ανοδικό χάσμα που είχε ανοίξει η άνοδος της Παρασκευής, όταν ο Γενικός Δείκτης πήγε κατευθείαν από τις 1.477 μονάδες στις 1.480 μονάδες.

Η περιοχή αυτή ενδέχεται να αποδειχθεί κατάλληλη για συσσώρευση, καθώς βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τις 1.500 μονάδες που είναι ψυχολογικό όριο και αναγνωρίσιμο σημείο από το κοινό. Βέβαια οι στηρίξεις και οι αντιστάσεις έχουν μερικές ενοχλητικές συνήθειες, όπως για

παράδειγμα να μην συμπίπτουν με  στρογγυλούς αριθμούς.

Η άλλη ενοχλητική τους συνήθεια είναι ότι συχνά δεν είναι απλά ένα σημείο ή ένας αριθμός αλλά μία περιοχή κατά κάποιον τρόπο. Η άλλη συνήθεια είναι ότι δεν εντοπίζονται κάθε 10-20 μονάδες όπως θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε κάποιοι. Αυτή η πολύ βραχυχρόνια αντίληψη δεν ταιριάζει στις αγορές των μετοχών, όπου δεν είναι δυνατόν να μπαινοβγαίνει ένας επενδυτής κάθε 10-20 πόντους, αλλά το σπουδαίο όφελος να δημιουργεί τζίρους. Να με συγχωρείτε δηλαδή.

Διότι έχει τη σοβαρή παρενέργεια να μεγιστοποιεί το ελάττωμα του Έλληνα μικρού επενδυτή να κινείται πολύ βραχυχρόνια και τελικά να μην βγάζει καλά κέρδη. Ή να μη βγάζει καθόλου κέρδη. Όταν αγοράζεις τη μετοχή μίας καλής εταιρίας δεν πουλάς σε μία εβδομάδα ή σε ένα μήνα. Αν δεν το αντέχεις ψυχολογικά, άστο καλύτερα, διάλεξε άλλο σπορ. Δεν βγαίνουν έτσι κέρδη.

Ότι και να λέμε εδώ πάντως, τις 1.500 μονάδες θα κάθονται και θα τις βλέπουν μέχρι να αποφασίσουν να κάνουν κάτι μαζί τους οι μεγάλοι επενδυτές. Αυτοί που αιφνιδίασαν γυρίζοντας την αγορά από μη τεχνικό σημείο και την πήγαν απνευστί, μέχρι τις 1.480 μονάδες.

Οι εφεδρείες 

Έχει πολλές εφεδρείες πάντως το ΧΑ. Υπάρχει καλή ρευστότητα και σε ελληνικά χέρια, όχι μόνον στους ξένους. Έπειτα έχουμε εταιρικά νέα, αναδιάρθρωση δεικτών και συνεχή deal, ενώ περισσότερα από καλά προκύπτουν τα αποτελέσματα τριμήνου στη Wall Street. Η συντριπτική πλειοψηφία των εταιριών ανακοινώνει αποτελέσματα καλύτερα από τα αναμενόμενα.

Το άλλο πλεονέκτημα του ΧΑ είναι ότι υπάρχουν εφεδρείες και στα blue chips. Υπάρχουν αυτά που διόρθωσαν κι αυτά που δεν έχουν τρέξει. Και μπορούν να πάρουν τη σκυτάλη. Τέτοια περίπτωση είναι στις τράπεζες η Τράπεζα Πειραιώς.

Υπάρχει και ο ΟΠΑΠ, αλλά η αγορά φαίνεται να εκτιμά ότι η υπόθεση ανανέωσης αδειών για παιχνίδια, είναι δύσκολο στοίχημα. Με τη συμπεριφορά της και τις πωλήσεις υποτιμά τον Οργανισμό και τη μετοχή και τις προσπάθειες της διοίκησης. Και το κάνει αυτό ενόψει μίας πολύ καλής προοπτικής εσόδων, από σημαντικά αθλητικά δρώμενα. Με αυτό τον τρόπο έστειλε τη μετοχή να προσεγγίσει την υπερπουλημένη ζώνη. Υπάρχει άραγε μετοχή blue chip και μάλιστα μίας καλής εταιρίας που διανέμει μεγάλα ποσά στους μετόχους κάθε χρόνο, να έχει τέτοια εικόνα αυτή τη στιγμή; Όχι.

Άλλη περίπτωση είναι το Jumbo. Έντονα πτωτική κλίση έχει πάρει η τιμή και η τιμή των ταλαντωτών. Δεν μπήκε ακόμα σε υπερπουλημένη ζώνη βέβαια. Το πτωτικό χάσμα άνοιξε με αφορμή τη διανομή μερίσματος και ακολούθησε το placement. Στο καλύτερο δυνατόν timing αγόρασαν οι πελάτες της Citi. Ούτε λόγος. Στα ιστορικά υψηλά. Κοιτάς το διάγραμμα και πάνω-πάνω στο βουνό έχει κι ένα σταυρό. Σαν Προφήτης Ηλίας είναι, κυπαρισσάκι μου αψηλό… Το καλύτερο timing. Και τώρα pazienza.

Μία και λέμε για μερίσματα η στήλη οφείλει μία συγνώμη, για το λάθος αφηρημάδας (εκ παραδρομής που έλεγαν και οι παλαιοί) στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Με τις σημειώσεις δίπλα κι όμως. Μισό ευρώ ανά μετοχή η διανομή. Αντιστοιχεί σε 18% της τιμής μετά τη χθεσινή άνοδο.

Μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών μεταβιβάστηκε το 5% της Foodlink. Με τέσσερα πακέτα άλλαξαν χέρια συνολικά 1,667 εκατ. μετοχές στα 0,41 ευρώ, με μικρό premium έναντι του προηγούμενου κλεισίματος στα 0,39 ευρώ. Η αξία των πακέτων έφθασε τα 683.287. Ακολούθησε ράλι και κλείδωμα της μετοχής στα 0,5040 ευρώ με άνοδο σχεδόν 30%.

Τα πακέτα φημολογείται ότι πήραν θεσμικοί, αλλά η αγορά περιμένει εξέλιξη εκτιμώντας ότι η εισηγμένη έχει είδηση.

Και η Quest κινήθηκε χθες έντονα ανοδικά κλείνοντας με κέρδη 5,24%. Ήταν η τρίτη διαδοχική ανοδική συνεδρίαση αν και οι δύο πρώτες απέφεραν ισχνά κέρδη. Ήρθαν μετά από 4 διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις.

Σύσταση αγοράς με τιμή στόχο τα 6,5 ευρώ δίνει στην Profile, η Eurobank Equities, που ξεκίνησε την κάλυψη του τίτλου. Ο οίκος αναμένει υπερδιπλάσια κερδοφορία έως το 2026, εκτιμώντας μέση ετήσια άνοδο των EBITDA κατά 28% έως το 2027 και μέση ετήσια άνοδο των εσόδων κατά 21%. 

Προβλέπει ότι η εταιρεία θα επιτύχει καθαρά κέρδη 10,4 εκατ. ευρώ το 2026 από 3,9 εκατ. ευρώ πέρυσι, με τα έσοδα να αυξάνονται  στα 60,2 εκατ. ευρώ από 30,1 εκατ. ευρώ το 2023. Παρά την άνοδο του τίτλου κατά 50% το 2023 και κατά 20% μέχρι στιγμής στο έτος, η μετοχή διατηρεί ελκυστική αποτίμηση, με discount άνω του 45% σε σχέση με τον τεχνολογικό κλάδο στην Ευρώπη, λέει η Eurobank Equities.   

Keywords
Αναζητήσεις
strongyloi-arithmoi-yperpoulimenos-opap-i-efedreia-tis-peiraios-foodlink-kai-to-kyparissaki-tis-jumbo.htm
Τυχαία Θέματα