Συνεχίζει να συρρικνώνεται η οικονομία της Σουηδίας

16:21 11/5/2024 - Πηγή: Emea.gr

«Σύννεφα» φαίνεται να μαζεύονται πάνω από το μέλλον της σουηδικής οικονομίας, καθώς συρρικνώθηκε, έστω και σε μικρό βαθμό, για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν συρρικνώθηκε κατά 0,1% το πρώτο τρίμηνο, ενώ η μέση πρόβλεψη των οικονομολόγων ανέμενε ανάπτυξη 0,2%.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του Bloomberg, που επικαλείται στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Σουηδίας, η μεγαλύτερη σκανδιναβική οικονομία βρίσκεται σε ύφεση, με το υψηλό κόστος δανεισμού να επιβαρύνει τις καταναλωτικές

δαπάνες. Παράλληλα, η «βουτιά» στην αγορά ακινήτων έχει πλήξει την παραγωγή και τον κατασκευαστικό κλάδο, οδηγώντας σε περαιτέρω συρρίκνωση της οικονομίας.

Η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας έχει αφήσει να «αιωρείται» το ενδεχόμενο περί μείωσης του επιτοκίου αναφοράς, το οποίο βρίσκεται στο 4%, με «ορίζοντα» τον Μάιο ή τον Ιούνιο. Οι βλέψεις αυτές, συνδυαστικά με τις βραδύτερες αυξήσεις τιμών, έχουν αποκαταστήσει σε κάποιο βαθμό την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, με τον σχετικό δείκτη να «σκαρφαλώνει» στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2022, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euronews, τον Ιανουάριο οι πτωχεύσεις στη χώρα εκτινάχθηκαν κατά 29% το 2023, στο υψηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του ’90, όταν το σκάσιμο μιας φούσκας ακινήτων κατέστρεψε το τραπεζικό σύστημα της σκανδιναβικής χώρας.

Η Σουηδία αναμένεται να βιώσει ύφεση φέτος, ακόμη και αφού η κεντρική τράπεζα φαίνεται να έχει σταματήσει μια 18μηνη εκστρατεία αυξήσεων των επιτοκίων εν μέσω επιβράδυνσης του πληθωρισμού. Οι αναλυτές βλέπουν ότι οι εταιρείες που μέχρι στιγμής «αντέχουν» και είναι ανθεκτικές δεν είναι πλέον σε θέση να διατηρήσουν σταθερό κύκλο εργασιών και ρευστότητα. Αυτό με τη σειρά του θα μπορούσε να τροφοδοτήσει το επόμενο κύμα χρεοκοπιών.

Keywords
Αναζητήσεις
synechizei-na-syrriknonetai-i-oikonomia-tis-souidias.htm
Τυχαία Θέματα