«H χώρα δημοσιονομικά δεν αντέχει τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα» ξεκαθαρίζει ο Μητσοτάκης

12:37 11/5/2024 - Πηγή: Emea.gr

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι ο μηδενισμός του ΦΠΑ στα βασικά είδη όπως τα τρόφιμα, που αποτελεί πρόταση της αντιπολίτευσης, δεν είναι εφικτός στόχος, καθώς ένα τέτοιο εγχείρημα θα στοίχιζε στα κρατικά ταμεία 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Υπογράμμισε πως 

«Είναι 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ και είναι αμφίβολο αν αυτό το μέτρο θα είχε αποτέλεσμα στην πραγματική μείωση των τιμών, διότι όπου δοκιμάστηκαν μειώσεις τιμών του ΦΠΑ, οι

χώρες που τις επέβαλλαν διαπίστωσαν ότι και οι τιμές δεν μειώθηκαν τελικά, αλλά και είχαν μεγάλες απώλειες στα δημόσια ταμεία τους. Η χώρα έχει καταφέρει να κατακτήσει μετά από πολλή προσπάθεια τη δημοσιονομική της σταθερότητα και αυτόν είναι μια πολύ μεγάλη επιτυχία για μια χώρα η οποία φλέρταρε με την απόλυτη χρεοκοπία.

Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να διακινδυνεύσουμε τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας. Η ακρίβεια δοκιμάζει τα ελληνικά νοικοκυριά, αντιμετωπίζεται πρωτίστως με σταθερές και μόνιμες αυξήσεις στο εισόδημα. Κάνουμε σημαντικές παρεμβάσεις και στην λειτουργία της αγοράς γιατί πράγματι υπήρχαν στρεβλώσεις. Πιστεύω ότι πλησιάζουμε το τέλος του κύκλου του έντονου πληθωρισμού, όταν οι τιμές αρχίζουν δειλά δειλά να υποχωρούν, θα πρέπει να τις συγκρίνουμε με τις μόνιμες αυξήσεις μισθών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha.

Ερωτηθείς για τη «μάχη» που δίνουν τα ελληνικά νοικοκυριά με τον πληθωρισμό και την ακρίβεια, ο πρωθυπουργός αντιπαρέβαλε τις αυξήσεις των μισθών και των συντάξεων. «Όταν οι τιμές θα αρχίσουν να υποχωρούν, θα πρέπει να τις συγκρίνουμε με τις μόνιμες αυξήσεις μισθών. Ασκούμε συμπληρωματική επιδοματική πολιτική για τα νοικοκυριά που το έχουν ανάγκη, αναδεικνύοντας την οικογενειακή πολιτική».

Η σημασία των Ευρωεκλογών

Αναφερόμενος στις επικείμενες Ευρωεκλογές, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για πολύ σημαντική απόφαση που θα επηρεάσει τη χώρα σε βάθος ετών και επισήμανε πως η Ελλάδα θα πρέπει να είναι πρωταγωνίστρια μέσα από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

«Θα πρέπει να εξηγήσουμε γιατί οι Ευρωεκλογές είναι σημαντικές. Όσα θα γίνουν στην Ευρώπη στην επόμενη πενταετία θα επηρεάσουν ιδιαίτερα την πατρίδα μας. Ουκρανία, Μέση Ανατολή, Ευρώπη που προσπαθεί να βρει τα πατήματα της. Η Ελλάδα πρέπει να είναι πρωταγωνίστρια και η ΝΔ πρέπει να είναι ισχυρή. Δύο παραδείγματα, το Ταμείο Ανάκαμψης. Θα υπάρξει επόμενο Ταμείο Ανάκαμψης; Θα έχουμε ένα κοινό Αμυντικό Ταμείο;

Κάποιες χώρες είχαν επαναπαυτεί ότι θα υπάρχει πάντα το κοινό ταμείο του ΝΑΤΟ, αλλά θα μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε μια πυραυλική ομπρέλα από την οποία και η Ελλάδα θα είναι ωφελημένη; Το μήνυμα που πρέπει να στείλουν οι πολίτες είναι ότι ουσιαστικά δεν έχει αλλάξει η εντολή που πήραμε στις εθνικές εκλογές και να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον αστάθειας, μόνο κακό θα κάνει στη χώρα».

Keywords
Αναζητήσεις
h-chora-dimosionomika-den-antechei-ti-meiosi-tou-fpa-sta-trofima-xekatharizei-o-mitsotakis.htm
Τυχαία Θέματα