Το Χρηματιστήριο Αθηνών μεγαλώνει κι ετοιμάζεται να αλλάξει επίπεδο

21:50 12/5/2024 - Πηγή: Emea.gr

Λένε πως το χρηματιστήριο είναι ο καθρέφτης της οικονομίας κι έχουν δίκιο, αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύ παραπάνω από ένας απλός καθρέπτης για όλες τις οικονομίες σήμερα. Είναι μία μηχανή ρευστότητας και χρηματοδότησης για όλες τις εταιρείες, σε όλες τις προηγμένες τουλάχιστον χώρες κι επίσης μία πολύ καλή εναλλακτική λύση για νοικοκυριά και επενδυτές και ασφαλισμένους να αυξήσουν μακροχρόνια το εισόδημά τους και να διασφαλίσουν απόδοση για τις οικονομίες τους

Το ΧΑ (Χρηματιστήριο Αθηνών) είναι ένα χρηματιστήριο με αυτά

τα χαρακτηριστικά όπως και η ελληνική οικονομία και επίσης είναι μία οικονομία που κατά το παρελθόν έχει αναπτυχθεί κι έχει εισέλθει στις αναπτυγμένες οικονομίες, αλλά σε άλλες περιόδους και δυστυχώς και πρόσφατα, έχει καραβοτσακιστεί κι έχει υποφέρει για να επανέλθει σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Καθώς το Χρηματιστήριο είναι συνυφασμένο με την οικονομία αφού σε αυτό διαπραγματεύονται κατά κανόνα αναπτυσσόμενες εταιρείες, μεταξύ των οποίων παραδοσιακά και οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας και συνεπώς και οι πιο ασφαλείς. Υπό την έννοια, ότι έχουν άρτια οργάνωση, επαγγελματική διοίκηση, τηρούν τους κανόνες της εταιρικής διακυβέρνησης, ενημερώνουν με διαφάνεια, σέβονται και αποφεύγουν να μολύνουν το περιβάλλον, συμμετέχουν θετικά στην κοινωνία στην Ελλάδα και όπου αλλού δραστηριοποιούνται.

Διαβάστε περισσότερα στο Business Voice Week

Έχουν επίσης ικανά μεγέθη, κέρδη και δίνουν τακτικά μερίσματα, ενώ έχουν τη φιλοδοξία να μεγαλώσουν, να επεκταθούν, να σπάσουν ενδεχομένως τα σύνορα της χώρας με δραστηριότητα στο εξωτερικό, συμβάλλοντας στις εξαγωγές της χώρας, της οποίας γίνονται οικονομικοί και κοινωνικοί πρεσβευτές, όταν επιτυγχάνουν στο εξωτερικό. Επιτυχία χωρίς να προσφέρει στο ευρύ κοινό κάτι που θέλει και χρειάζεται, δεν μπορεί να έχει καμιά επιχείρηση.

Τα χρηματιστήρια και ειδικά το ΧΑ έχει συμβάλει ιστορικά στην πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και ο Κανονισμός Λειτουργίας του, εγγυάται στους επενδυτές και τις εισηγμένες τα παραπάνω στοιχεία, σε συνδυασμό με την ανάγκη να προοδεύει κάθε φορά και να ενισχύει την προσπάθεια ανάπτυξης της οικονομίας και των εταιριών, με τη μέγιστη διαφάνεια, τις καλύτερες δυνατές συνθήκες συναλλαγών και τη μακροχρόνια ευημερία και βιωσιμότητα.

Αυτός είναι ο λόγος που το ΧΑ αλλάζει και βελτιώνεται, εισάγοντας ένα νέο Κανονισμό Λειτουργίας, που θα βελτιώσει όλες τις συνθήκες για την εισαγωγή και διαπραγμάτευση των μετοχών εταιριών, προς όφελος των επιχειρήσεων και των επενδυτών. Με στόχευση, ώστε ένα χρηματιστήριο που ήδη διαθέτει Αποθετήριο και Εκκαθάριση, Εναλλακτική Αγορά και Αγορά Παραγώγων, γίνει πιο σύγχρονο πιο λειτουργικό, πιο διαφανές και να μεγαλώσει, για να ενισχύσει την ασφάλεια των εισηγμένων και των επενδυτών τους.

Με στόχο την αναβάθμιση του ΧΑ εντός 18 – 24 μηνών – Το όραμα του Γιάννου Κοντόπουλου

Με αυτά τα βελτιωμένα χαρακτηριστικά που θα εφαρμόσει από τον Ιανουάριο του 2025, το ΧΑ στοχεύει στην αναβάθμισή του σε ώριμη ανεπτυγμένη αγορά, όπως άλλωστε έχει υπάρξει και κατά το παρελθόν. Άλλωστε, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΧΑΕ Γιάννος Κοντόπουλος, έχει επικοινωνήσει το στόχο αυτό από πέρυσι, τονίζοντας τις σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς.

Όπως έχει εξηγήσει ο κ. Κοντόπουλος, η ένταξη του ΧΑ στις αναπτυγμένες αγορές θα φέρει νέους, σοβαρούς και μακροχρόνιους επενδυτές στην αγορά και θα συμβάλλει έτσι ανοδικά στις αποτιμήσεις των εισηγμένων. Θα ενισχύσει τη ρευστότητα του συστήματος και την ελκυστικότητα του ΧΑ προς νέους εκδότες. Μάλιστα παρουσιάζοντας το πλάνο της ΕΧΑΕ και αυτό της αναβάθμισης του ΧΑ σε θεσμικούς επενδυτές και αναλυτές πρόσφατα, ο κ. Κοντόπουλος, ανέφερε, ότι τουλάχιστον ένας μεγάλος ξένος οίκος θα τοποθετήσει φέτος το ΧΑ σε λίστα παρακολούθησης.

Αυτό σημαίνει ότι θα απαιτηθεί χρονικό διάστημα μεταξύ 18 και 24 μηνών μέχρι να ανακοινωθεί η μετάταξη αρχικά και στη συνέχεια να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση. «Είμαστε αισιόδοξοι για τον όμιλο και την ελληνική οικονομία και παρά τις προκλήσεις θα πετύχουμε τους στόχους, που είναι και η κατάκτηση της βαθμίδας τα επόμενα δύο χρόνια», είπε πρόσφατα ο κ. Κοντόπουλος.

Εργαλείο για την αναβάθμιση του ΧΑ είναι ο νέος Κανονισμός Λειτουργίας της αγοράς. Θα τεθεί σε εφαρμογή από 1ης Ιανουαρίου 2025, με παράταση δύο ετών για εισηγμένες σε καθεστώς Επιτήρησης, συν έναν χρόνο για Αναστολή διαπραγμάτευσης μετοχής.

Το εργαλείο του Νέου Κανονισμού- Πως θα λειτουργήσει το ΧΑ το 2025

Αυτό είναι μία καλή περίοδος προσαρμογής για τις εισηγμένες, να ενταχθούν στα σύγχρονα κριτήρια λειτουργίας των μεγάλων αγορών όπως φιλοδοξεί να ξαναγίνει και με καλύτερους όρους από παλαιότερα, το ΧΑ.

Θα πρέπει λοιπόν να προσαρμοστούν οι εισηγμένες που δεν πληρούν τα κριτήρια της επαρκούς κεφαλαιοποίησης και της ελεύθερης διασποράς των μετοχών, που θα ανοίξουν τις θύρες για αναβάθμιση της αγοράς και είσοδο νέων μεγάλων επενδυτών που αναζητούν αυτά τα κριτήρια. Τέσσερις είναι οι άξονες του νέου κανονισμού:

Ενίσχυση του κύρους της Κύριας Αγοράς.Προσέλκυση νέων εταιρειών για εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών.Ενίσχυση της συναλλακτικής δραστηριότητας.Δημιουργία πιο ελκυστικού επενδυτικού προφίλ για τις εισηγμένες εταιρείες.Έτσι προβλέπεται

Αν μία εταιρεία σκοπεύει να μπει στο Χρηματιστήριο: προσδιορίζεται σε τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση που πρέπει να έχει κατ’ ελάχιστον μια εταιρεία για να δικαιούται να εισαχθεί με μικρότερο ποσοστό διασποράς από το 25%, το οποίο όμως δεν θα μπορεί να υπολείπεται του 15%.
Καταργείται το ποσοτικό κριτήριο της κερδοφορίας. Δηλαδή, πλέον θα μπαίνουν στο ΧΑ και εταιρείες με ζημίες, αρκεί, όμως, να έχουν ανάπτυξη, (growth), όπως έχει διευκρινιστεί.

Νέο κριτήριο εισαγωγής στην Κύρια Αγορά του ΧΑ τίθεται η ελάχιστη κεφαλαιοποίηση των 40 εκατ. ευρώ. Επίσης, καταργείται το απαιτούμενο φορολογικό πιστοποιητικό. Θα μπορεί να περάσει την πύλη της Λεωφόρου Αθηνών μία εταιρία, ακόμα κι αν είναι ανέλεγκτη φορολογικά.

Σημαντικό θα είναι το κριτήριο της ελεύθερης διασποράς και σύμφωνα με τον νέο Κανονισμό, η διασπορά θα θεωρείται επαρκής όταν:

Είναι τουλάχιστον 25% για εταιρείες με κεφαλαιοποίηση κάτω από 200 εκατ. ευρώ, Είναι τουλάχιστον 15% για εταιρείες με κεφαλαιοποίηση άνω των 200 εκατ. ευρώ.Η επαρκής διασπορά θα ελέγχεται δύο φορές τον χρόνο (δηλαδή κάθε Ιανουάριο και Ιούλιο). Σε περίπτωση μη επαρκούς διασποράς θα παρέχεται προθεσμία 6+6 μηνών για αποκατάσταση.Η κατηγορία της Επιτήρησης αλλάζει ολοκληρωτικά. Πλέον περιορίζεται ο χρόνος παραμονής μιας εταιρείας στην Κατηγορία Επιτήρησης στα δύο χρόνια.

Αλλάζει επίσης το καθεστώς αναστολής διαπραγμάτευσης σε εισηγμένες. Ο χρόνος παραμονής περιορίζεται σε ένα έτος. Το ΧΑ θα μπορεί επίσης, να αναστέλλει τη διαπραγμάτευση μιας μετοχής και στις εξής περιπτώσεις:-Όταν οι μετοχές παραμένουν στην Κατηγορία Επιτήρησης για πάνω από 2 έτη,

Όταν η διασπορά μιας μετοχής παραμείνει κάτω από 10% μετά την παρέλευση των προθεσμιών που θέτει ο Κανονισμός (6+6 μήνες) για την αποκατάσταση της διασποράς της.Όταν η εταιρεία δεν ανταποκριθεί σε ερώτημα του Χρηματιστηρίου εντός της ορισθείσας προθεσμίας ή όταν το ΧΑ κρίνει ότι η σχετική απάντηση δεν είναι πλήρης, επαρκής ή τεκμηριωμένη.Τελικό στάδιο κυρώσεων, με βάση το νέο κανονισμό, είναι η διαγραφή μίας εισηγμένης. Η δυνατότητα διαγραφής θα δίνεται, μετά το πέρας των 6 μηνών σε Αναστολή, σε αντίθεση με τους 18 μήνες που προβλέπει ο υφιστάμενος Κανονισμός. Δίνεται πάντως η δυνατότητα παράτασης της προθεσμίας των 6 μηνών για ένα ακόμα εξάμηνο, κατόπιν αιτιολογημένου αιτήματος του εκδότη, αφού στόχος του ΧΑ δεν είναι η έξοδος εταιριών, αλλά η είσοδος των πλέον ποιοτικών και αναπτυσσόμενων επιχειρήσεων.

Διαβάστε ολόκληρο τ κείμενο στο Business Voiceο

Keywords
Αναζητήσεις
to-chrimatistirio-athinon-megalonei-ki-etoimazetai-na-allaxei-epipedo.htm
Τυχαία Θέματα