Κλιμακώνεται η βία στη Συρία- Πάνω από 200 οι νεκροί

Πάνω από 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες στη Συρία, στην πλειοψηφία τους πολίτες, από τους οποίους οι 38 στη Δαμασκό, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Συγκεκριμένα, 214 άνθρωποι, ανάμεσά τους 124 πολίτες, 62 στρατιώτες και 28 αντάρτες σκοτώθηκαν στη διάρκεια των συγκρούσεων σ” ολόκληρη τη χώρα. Στα θύματα αυτά δε συμπεριλαμβάνονται οι τρεις Σύροι αξιωματούχοι που σκοτώθηκαν στη χθεσινή επίθεση στη Δαμασκό, μεταξύ των οποίων και ο γαμπρός του Άσαντ.

Οι βίαιες συγκρούσεις, που ξεκίνησαν πριν από τέσσερις ημέρες, εξακολουθούσαν

να μαίνονται μέχρι αργά χθες βράδυ στις συνοικίες Μιντάν, Χάτζαρ αλά Άσουαντ, Τζόμπαρ και Κάφαρ Σούσε της συριακής πρωτεύουσας τις οποίες υπερασπίζονται οι Σύροι εξεγερμένοι, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Στρατιωτικά ελικόπτερα βομβάρδιζαν τις συνοικίες Μέζε, Τζόμπαρ, Κάφαρ Σούσε και Τάνταμουν, ενώ διεξάγονταν μάχες στην Χάλεντ μπιν αλ Ουάλιντ, μεγάλη οδική αρτηρία της Δαμασκού που οδηγεί στο κέντρο της πόλης.

«Η (συνοικία της Δαμασκού) Καμπούν περικυκλωμένη από άρματα μάχης και οι δυνάμεις του καθεστώτος βομβαρδίζουν τη συνοικία από όλες τις πλευρές», ανέφεραν ακτιβιστές. Όλες οι είσοδοι της Καμπούν ήταν κλειστές χθες το μεσημέρι από στρατιώτες και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, οι οποίοι εμπόδιζαν σε όλα τα οχήματα να εισέρχονται στην περιοχή.

Η μάχη της Δαμασκού «θα τελειώσει σύντομα» και η πρωτεύουσα θα γίνει «το νεκροταφείο των επιτιθέμενων», αναφέρει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα αλ Ουάταν.

Οι εξεγερμένοι ανακοίνωσαν τη Δευτέρα το βράδυ ότι ξεκίνησε «η μάχη για την απελευθέρωση» της Δαμασκού.

Την ανησυχία του για την κλιμάκωση της βίας στη Συρία εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, ο οποίος καταδίκασε έντονα τη βομβιστική επίθεση στη Δαμασκό κατά την οποία σκοτώθηκαν ο Σύρος υπουργός Άμυνας και ο γαμπρός του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη, τονίζεται ότι «ο Μπαν ανησυχεί επίσης σοβαρά από τις πληροφορίες για τη συνεχιζόμενη χρήση βαρέων όπλων από τις συριακές δυνάμεις ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής της Δαμασκού, εναντίον πολιτών, παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν τέτοια όπλα».

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, ο οποίος πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στην Κίνα, κάλεσε τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να αναλάβουν αποτελεσματική δράση απέναντι στην κλιμάκωση της κρίσης. «Ο συριακός λαός έχει υποφέρει πολύ. Η αιματοχυσία πρέπει να σταματήσει τώρα», τόνισε.

Από την πλευρά του ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία, Κόφι Ανάν, κάλεσε τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ «να ενωθούν» και «να δράσουν με τρόπο συντονισμένο και δυνατό», ώστε να τερματιστεί η φονική βία στη Συρία «και να διευκολυνθεί η πολιτική μετάβαση».

«Τα συμβάντα της φονικής βίας στη Συρία σήμερα αναδεικνύουν τον επείγοντα χαρακτήρα που έχει η ανάληψη δράσης με τρόπο αποφασιστικό από τις παγκόσμιες δ

Keywords
Τυχαία Θέματα