Αναζητούν δίχτυ ασφαλείας

Του Σπύρου Παπαδάκη, [email protected]

Τα τηλέφωνα μεταξύ Μαξίμου και Ζαλοκώστα «έχουν ανάψει». Οι τροϊκανοί πιέζουν, οι Ευρωπαίοι το ίδιο και οι συνεχόμενοι «ξαφνικοί θάνατοι» έχουν δημιουργήσει έναν ασφυκτικό κλοιό γύρω από την κυβέρνηση. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι δεν αρκεί η επικοινωνιακή διαχείριση που γίνεται. Χρειάζονται πολύ πιο ξεκάθαρες λύσεις με πολύ πιο ξεκάθαρο πολιτικό λόγο…
Ο Γιάννης Στουρνάρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχαν απέναντί

τους τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τους ενημέρωναν για όλα. Οι δυσκολίες που ξεπεράστηκαν με την τρόικα ήταν περισσότερες από αυτές που απέμειναν. Ομως, αυτές που παραμένουν είναι οι πιο επώδυνες.
Σαμαράς και Βενιζέλος ψάχνουν τρόπους για να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις και να μην υπάρξει κοινωνικό ξέσπασμα εν μέσω θέρους. Το Μέγαρο Μαξίμου είναι υποχρεωμένο να προχωρήσει σε αυτές τις αλλαγές γνωρίζοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα δει την κόκκινη κάρτα από την τρόικα. Οι καθυστερήσεις οφείλονται εν πολλοίς -αυτό λένε οι κυβερνητικοί- στις στρεβλώσεις του Δημοσίου και στις αντιδράσεις των εργαζομένων εδώ και έναν χρόνο. Σε αυτό, όμως, υπάρχει ο ισχυρός αντίλογος των βουλευτών της αντιπολίτευσης, αλλά και αρκετών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.
Το πολυνομοσχέδιο-σκούπα πρέπει να έχει ψηφιστεί πριν από την έλευση Σόιμπλε στην Ελλάδα, στις 18 Ιουλίου. Το μήνυμα που θέλει να στείλει η Αθήνα στους εταίρους είναι ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές συνεχίζονται με την ίδια ένταση και ότι οι δόσεις θα πρέπει να δίδονται κανονικά. Σε καθημερινή βάση δοκιμάζεται, όμως, η κοινωνική συνοχή και το Μαξίμου ψάχνει λύσεις, καθώς αντιλαμβάνεται ότι ούτε και ο αγχώδης, έτσι όπως πραγματοποιήθηκε, ανασχηματισμός εκτόνωσε έστω και λίγο την κατάσταση.

Δεν βγαίνει…
Είναι πλέον κοινό μυστικό που ψιθυρίζεται στις αίθουσες και στους διαδρόμους της Κομισιόν από τον Δεκέμβριο του 2012. Ολοι θυμούνται τις αιτιάσεις του ΔΝΤ που αναγκάστηκε να «ξεχειλώσει» στα άκρα το καταστατικό του, προκειμένου να δοθεί η δόση μαμούθ του Δεκεμβρίου. Από τότε είχε προειδοποιήσει ότι τον Σεπτέμβρη του 2013(!) που θα φανεί ότι δεν βγαίνουν τα νούμερα, θα πρέπει να βρεθεί άλλη λύση. Αυτή η λύση είναι γνωστή, έχει και όνομα και τρόπο. «Κούρεμα» του χρέους. Θα μπορούσε να είχε γίνει ή θα μπορούσε να συζητείται ήδη ως τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος. Η ομερτά, όμως, που υπάρχει, είναι να μην ανοίξει το συγκεκριμένο θέμα πριν από τις γερμανικές εκλογές. Η Μέρκελ θα κάνει ό,τι μπορεί για να κερδίσει αυτές τις εκλογές και το έχει διαμηνύσει σε όλους. Κάποιοι απλά είχαν κλειστά τα αφτιά τους. Ανάμεσα σε αυτούς δεν ήταν ο Αντώνης Σαμαράς που ακολουθεί την παρούσα τακτική, με στόχο να ξεπεράσει όσο πιο ανώδυνα γίνεται τις δυσκολίες μέχρι και τις γερμανικές εκλογές. Αμέσως μετά θα ανοίξει η κουβέντα για το «κούρεμα» του χρέους.
Με ανοιχτές, όμως, τις πληγές της ΕΡΤ, της Δημοτικής Αστυνομίας και μιας ακόμη υπηρεσίας που θα ακολουθήσει τη διαδικασία του «ξαφνικού θανάτου», το Μέγαρο Μαξίμου ψάχνει ένα δίχτυ ασφαλείας.

ΑΟΖ εδώ και τώρα
Σύμφωνα με τη μελέτη των υπηρεσιών της ΕΕ, «η ύπαρξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης θα μπορούσε να επιτρέψει τον αποτελεσματικότερο σχεδιασμό του θαλάσσιου χώρου και, ως εκ τούτου, τη βελτίωση των συνθηκών για την εξασφάλιση περαιτέρω οικονομικών επενδύσεων, όπως είναι για παράδειγμα οι έρευνες για θαλάσσιες πηγές ενέργειας». Το κολέγιο των επιτρόπων συνεδριάζει με σκοπό να εγκρίνει την εισήγηση προς τα κράτη-μέλη «οι Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες να συνοδεύονται από κατάλληλους μηχανισμούς για την παρακολούθηση και την επιβολή των κανόνων που τις διέπουν ώστε να καταστούν ακόμη πιο σαφή τα οφέλη από την καθιέρωση ΑΟΖ, σε σχέση με το οποιοδήποτε κόστος, αλλά και να αντιμετωπιστούν τα θέματα της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών».
Ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας, της Μάλτας, της Κύπρου, της Ιταλίας και της Ισπανίας χάνεται πάνω από μισό τρισ. ευρώ από το ΑΕΠ. Το μπαλάκι, λοιπόν, η Ευρώπη το πετάει πλέον στη χώρα μας που θα πρέπει να αποφασίσει μάλλον σχετικά γρήγορα.

Το… ξύλο
Για το αν θα πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι από την απόφαση του Eurogroup ή όχι, θα πρέπει να γυρίσουμε τον χρόνο λίγο πριν μπει μέσα σε αυτό ο Ελληνας υπουργός Οικονομίας. Οι πληροφορίες έλεγαν για ξύλο ολκής… Αυτή η δόση θα είναι η τελευταία από το παρόν πρόγραμμα, διότι όπως έχει ξεκαθαρίσει η Κριστίν Λαγκάρντ η Ελλάδα δεν θα πληροί πλέον τα κριτήρια για τη συνέχιση του προγράμματος. Αυτό ήταν γνωστό από το 2012.
Πηγές, λίγο πριν ξεκινήσει το Eurogroup, έλεγαν με νόημα ότι υπάρχει πρόβλημα αξιοπιστίας, όπως αυτό είχε διαμορφωθεί τον Δεκέμβρη, και «δεν ξέρουμε πια αν μπορούν να πείσουν τους συνεργάτες τους να υλοποιήσουν ό,τι έχουμε συμφωνήσει».
Το Eurogroup γενικώς αμφιβάλλει πια, και αυτό είναι ξεκάθαρο, για τη γενική πρόθεση της Αθήνας να εφαρμόσει το μνημόνιο. Μία από τις φράσεις που άκουσε ο Γιάννης Στουρνάρας από τους ομολόγους του ήταν ότι: «Ξέρουμε ότι δεν σκοπεύετε να εκτελέσετε το μνημόνιο από το φθινόπωρο»…
Κοινοτικοί αξιωματούχοι και κύκλοι του Eurogroup φοβούνται ότι οι ελληνικές αρχές ουδέποτε είχαν την πρόθεση να εκτελέσουν τις πρόνοιες του προγράμματος για το τελευταίο τρίμηνο του έτους και έχουν θέσει σε κίνηση μια παρελκυστική τακτική. Η κυβέρνηση, λένε, ήθελε λαμβάνοντας 8,1 δισ. μέσα στο καλοκαίρι να γλυτώσει από επώδυνες υποχρεώσεις, συμπεριλαμβανομένων νέων εισπρακτικών μέτρων, που θα χαθούν στις συζητήσεις για το νέο μνημόνιο και θα παραπεμφθούν εκ των πραγμάτων για το 2014.
Εδώ κάπου ξεκίνησε ο ρόλος του Ελληνα υπουργού που θέλησε να τους βάλει στην ελληνική πραγματικότητα και στις αντιδράσεις που έχουν ήδη δημιουργηθεί. Τους μίλησε τόσο τεχνοκρατικά όσο και πολιτικά, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι ο αρμόδιος υπουργός προερχόμενος από τη ΔΗΜΑΡ δεν προχώρησε ως όφειλε σε αξιολόγηση του προσωπικού, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται όλες αυτές οι καθυστερήσεις. Ζήτησε χρόνο και φάνηκε να τους πείθει στον βαθμό που μπορούσε. Το πολυνομοσχέδιο είναι αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης. Μέχρι εκεί ήταν τα όρια, δεδομένου ότι υπήρχαν πολλά προαπαιτούμενα.
Η διαφορά είναι ότι αυτά που ακούγονται ως καινούργια μέτρα στους πολίτες είναι συμφωνημένα από καιρό, αλλά δεν έχουν εφαρμοστεί. Υπάρχουν δεσμεύσεις από την εποχή Παπανδρέου, όπως τα άνοιγμα του επαγγέλματος των δικηγόρων που αναφέρεται για 32η φορά! Αυτά βλέπουν οι Ευρωπαίοι και μας αντιμετωπίζουν με δυσπιστία…

Οι… αντάρτες!
Σε κάθε νομοσχέδιο-σκούπα δοκιμάζεται η κυβερνητική συνοχή. Αυτό είναι το πρώτο crash test για τη δικομματική κυβέρνηση. Ακούγονται πολλές μουρμούρες και από τις δύο κοινοβουλευτικές ομάδες. Ακόμα, βεβαίως, δεν έχει χτυπήσει το καμπανάκι του κινδύνου. Η αίσθηση είναι ότι έστω και με απώλειες το νομοσχέδιο θα περάσει. Η κυβέρνηση, ακόμα και αν το θέλει, δεν μπορεί να κάνει πίσω στο θέμα των δημοσίων υπαλλήλων. Περισσότερο προβληματίζονται για το τι θα γίνεται έξω από τη Βουλή παρά μέσα και ασφαλώς για το τι θα γίνεται στην πρωτεύουσα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Σόιμπλε.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ – ΟΜΠΑΜΑ: Μήνυμα ότι είμαστε αξιόπιστοι συνομιλητές

Οι προσπάθειες διά της διπλωματικής οδού, που ξεκίνησαν από τον Ιανουάριο για την επίσκεψη Σαμαρά στον Λευκό Οίκο, είχαν τελεσφορήσει από τον Απρίλιο. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ως υπουργός Εξωτερικών, έχει πάρει τη θετική απάντηση του Λευκού Οίκου και το μόνο που απέμενε ήταν να βρεθεί η ημερομηνία. Στις 8 Αυγούστου, ο Ελληνας πρωθυπουργός θα περάσει την πόρτα του οβάλ γραφείου και θα κρατήσει στα χέρια του τη λίστα των θεμάτων που απασχολούν την περιοχή. Η Αθήνα παρά τα προβλήματα θέλει να δηλώσει «παρούσα» στην περιοχή και να αποκτήσει τον περιφερειακό ρόλο που της αρμόζει και έχει απολέσει τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της κρίσης. Πρώτο μέλημα του Αντώνη Σαμαρά είναι να περάσει ξεκάθαρα το μήνυμα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού ότι η Ελλάδα είναι αξιόπιστος συνομιλητής των ΗΠΑ σε όλα τα επίπεδα.

Αμεση απομάκρυνση των βολεμένων της ΔΗΜΑΡ

Αφού ο Κουβέλης και το μέρος του κόμματος που τον στηρίζει πέρασαν ήδη σε αντιπολιτευτικές αντιπαραθέσεις, σε τι χρειάζονται τα ΒΑΡΥΔΙΑ της ΔΗΜΑΡ; Εάν δεν έχει χαθεί το φιλότιμο, πρέπει να παραιτηθούν σήμερα κιόλας!
Πολιτικό ΤΑΚΤ δεν υπάρχει, κύριε ΣΑΜΑΡΑ, και άδικα περιμένετε τις παραιτήσεις των «βολεμένων του Φώτη»… Σήμερα ζητήστε την απομάκρυνσή τους και προχωρήστε στην άμεση αντικατάστασή τους.
Πάνω από 100 στελέχη-επιλογές του ΚΟΥΒΕΛΗ είναι σήμερα βολεμένοι σε διάφορα ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ και ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ.
Μετά την απόφαση που πήρε ο Φώτης Κουβέλης και ένα μεγάλο μέρος της ΔΗΜΑΡ που τον στήριξε, μετέτρεψε την τρικομματική συγκυβέρνηση σε δικομματική, ενώ παράλληλα εφαρμόζει μια καθημερινή αντιπολιτευτική τακτική κατά του Σαμαρά και του Βενιζέλου. Πολλές φορές οι τόνοι της κριτικής ανεβαίνουν υπερβολικά σε μία προσπάθεια να «κερδίσουν» τους νέους δυσαρεστημένους, ενώ η προσπάθεια της προσέγγισης του ΣΥΡΙΖΑ και ορισμένων «συγγενικών» συνιστωσών είναι εμφανής. Και ενώ όλοι περίμεναν από τον Φώτη Κουβέλη, μετά την επιλογή της αποχώρησης από τη συγκυβέρνηση, να ζητήσει δημόσια από τους διορισμένους προσωπικούς του φίλους και τα υπόλοιπα στελέχη της ΔΗΜΑΡ να παραιτηθούν άμεσα και να εγκαταλείψουν άμεσα τις θέσεις που είχαν καταλάβει λόγω της ποσόστωσης στη συγκυβέρνηση, εκείνος εξακολουθεί να «σφυρίζει αδιάφορα».
Δηλαδή… διαφωνείς και φεύγεις, κύριε Κουβέλη, μας ασκείς καθημερινή κριτική, ενώ μας αφήνεις παρακαταθήκη τα «βολεμένα ορφανά σου»;
Δηλαδή, ενώ εσύ διαφωνείς με την πολιτική που καθημερινά ασκεί η συγκυβέρνηση, τα «ορφανά του Κουβέλη» είναι δυνατόν να συμπορευθούν με την πολιτική γραμμή της συγκυβέρνησης και να παράξουν πολιτικό έργο(;), όπου και εάν αυτοί βρίσκονται «τρυπωμένοι»;
Η απλή λογική, κύριε Σαμαρά και κύριε Βενιζέλε, επιτάσσει την άμεση απομάκρυνσή τους όχι για λόγους διαφωνίας ή εκδίκησης, αλλά για τη διαφορετική πλέον άποψή τους στο συντελούμενο πολιτικό έργο.
Την πολιτική της συγκυβέρνησης δεν είναι δυνατόν να την υπηρετήσουν τα στελέχη του αποχωρήσαντος κόμματος και αποτελεί έκπληξη που ακόμα και σήμερα δεν έχουν υποβάλει τις παραιτήσεις τους, αλλά και που ούτε ο «έντιμος» Κουβέλης δεν τους έχει ζητήσει την αποχώρησή τους.
Αφού, λοιπόν, είναι «αναίσθητοι πολιτικά» και δεν έχουν φύγει από μόνοι τους εδώ και είκοσι ημέρες και αφού δεν διαθέτουν το απαιτούμενο πολιτικό ΤΑΚΤ… ΔΙΩΞΤΕ ΤΟΥΣ!!!
Μ. ΑΝΤ.

Keywords
διχτυ, γιάννης στουρνάρας, αβραμοπουλος, φώτης κουβέλης, στουρναρας, τροικα, σαμαρας, βενιζελος, ΠΑΣΟΚ, σόιμπλε, ελλαδα, αθηνα, ΔΝΤ, λύση, κουρεμα, συγκεκριμένο, εκλογες, μερκελ, ΕΡΤ, αοζ, κυπρος, αεπ, μνημονιο, καλοκαιρι, δημαρ, παπανδρεου, crash, test, βουλη, ομπαμα, ηπα, συριζα, αντ, Αντωνης Σαμαρας, κινηση στους δρομους, κλειστα επαγγελματα, ανασχηματισμος, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, λιστα λαγκαρντ, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, μνημονιο 3, σχεδιο αθηνα, ιταλια εκλογες, κυπρος εκλογες, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2014, αξιολογηση, γιάννης στουρνάρας, φώτης κουβέλης, κουβελης, νεο μνημονιο, ημερομήνια, βγαινουν, πολυνομοσχεδιο, αντ, αεπ, ηπα, θεμα, καθημερινη, κυπρου, ξυλο, προγραμμα, φρασεις, test, απλα, γεγονος, γινει, γινεται, δοθει, ευρω, υπαρχει, εποχη, ερευνες, ευρωπη, ζωνες, ιδια, ιδιο, εικοσι, υπηρχαν, οικο, κυβερνηση, κινηση, κυριε, λύση, μαμουθ, μαξιμου, μυστικο, μητσοτακης, νοημα, οβαλ, ομερτα, ονομα, ορια, περιφερειακο, προβληματα, πορτα, ρολο, συγκεκριμένο, σόιμπλε, σπυρου, στα ακρα, ισχυρος, crash, δημητρης, εμφαση, φευγεις, χωρα, λευκο, μελετη, ομαδες, πηγες, πληροφοριες, πληγες, θεματα, θεσεις, βεβαιως, ξεκινησε, χερια
Τυχαία Θέματα