Wall Street Journal: Τα PIGS πετάνε ξανά -και η αγορά λατρεύει τον ήχο που κάνουν – προς το παρόν

Εντυπωσιακή χαρακτηρίζει η Wall Street Journal την ανάκαμψη των χωρών PIGS (Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα και Ισπανία), ειδικά καθώς πολλοί επενδυτές έβλεπαν τα κράτη αυτά σαν «αδιόρθωτα τρελοκομεία» μετά την κρίση χρέους του 2011 και του 2012.

Η οικονομία της ευρωζώνης αναπτύσσεται  μετά από μια μακρά περίοδο υποαπόδοσης σε σχέση με τις ΗΠΑ. Δεν τα πάνε όλες οι χώρες εξίσου

καλά, αλλά σε αντίθεση με το παρελθόν είναι ο βιομηχανικός πυρήνας της ευρωζώνης, δηλαδή η Γερμανία, που τώρα υστερεί σε σχέση με τις λιγότερο πλούσιες χώρες της νότιας Ευρώπης. Ενώ το γερμανικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν είναι μόλις 0,3% μεγαλύτερο από ό,τι πριν από την πανδημία, η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ισπανία έχουν αυξηθεί κατά 6,1%, 4,6% και 3,7% αντίστοιχα, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet γράφει η Wall Street Journal

Όπως σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα, ενώ η οικονομία της Γερμανίας είναι σήμερα μόλις 0,3% μεγαλύτερη από ό,τι ήταν πριν από την πανδημία, η Πορτογαλία είναι 6,1% μεγαλύτερη, η Ιταλία 4,6% και η Ισπανία 3,7%.

Η τάση αυτή αποτυπώνεται και στα χρηματιστήρια, με τον ιταλικό δείκτη FTSE MIB να δίνει αποδόσεις 37% τον τελευταίο χρόνο και το χρηματιστήριο της Αθήνας να προσφέρει 36%.

Στην Ελλάδα και την Ιταλία, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων έχουν περιορίσει τη διαφορά τους με τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο από τις 2 ποσοστιαίες μονάδες στη μία.

Αναζητώντας τους λόγους πίσω από τις υπερ-αποδόσεις των χωρών της κρίσης, η Wall Street Journal επισημαίνει ότι η παγκόσμια επιβράδυνση της βιομηχανίας έχει επηρεάσει τη Γερμανία περισσότερο από τον ευρωπαϊκό νότο, καθώς οι οικονομίες αυτές στηρίζονται περισσότερο στις υπηρεσίες.

Οι χώρες της Μεσογείου απορρόφησαν ευκολότερα την ενεργειακή κρίση, με αποτέλεσμα και ο πληθωρισμός να πέσει γρηγορότερα, στηρίζοντας τις καταναλωτικές δαπάνες.

Επιπλέον,  Ιταλία και Ελλάδα έχουν ωφεληθεί από την εκτίναξη των επενδύσεων στα ακίνητα, στην πρώτη περίπτωση λόγω των φορολογικών κινήτρων για ανακαινίσεις και στη δεύτερη περίοδο λόγω του προγράμματος της Χρυσής Βίζας.

Τα δημοσιονομικά ελλείμματα και τα κοινοτικά κονδύλια, που στηρίζουν τις επενδύσεις έχουν επίσης βοηθήσει τις χώρες του Νότου.

Όμως, η Wall Street Journal εμφανίζεται σκεπτική για το εάν οι χώρες PIGS μπορούν να γίνουν οι ηγέτες της ευρωπαϊκής ανάπτυξης.

Πρώτον, σημειώνει, η επίδραση της συσσωρευμένης ζήτησης από την πανδημία στον τουρισμό αναμένεται να μετριαστεί.

Επιπλέον, η αναπτυξιακή ώθηση που ευθυγραμμίζει τα επίπεδα της ανεργίας στον Νότο με εκείνα στον Βορρά, μετά τις καταστροφικές συνέπειες της κρίσης, ίσως να μην διαρκέσει πολύ ακόμα. Το ζήτημα της χαμηλής παραγωγικότητας που επιβαρύνει χώρες όπως  η Ισπανία και η Ελλάδα από την είσοδό τους στο ευρώ, δεν έχει επιλυθεί.

Ένα ακόμα εμπόδιο, σύμφωνα με τη WSJ, είναι η επιστροφή της λιτότητας, με την εφαρμογή των νέων δημοσιονομικών κανόνων της Ε.Ε.

Κατόπιν τούτων, η WSJ συστήνει στους ξένους επενδυτές που αναζητούν ευκαιρίες στην αναγέννηση της περιφέρειας να είναι προσεκτικοί.

Keywords
Αναζητήσεις
wall-street-journal-ta-pigs-petane-xana--kai-i-agora-latrevei-ton-icho-pou-kanoun--pros-to-paron.htm
Τυχαία Θέματα