Μακρόν στο Bloomberg : Mega τραπεζικά deals για να «ξυπνήσει» η ευρωπαϊκή οικονομία

Την αναζωογόνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας μέσω mega-deals μεταξύ επιχειρήσεων προωθεί ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron, λέγοντας μάλιστα ότι θα ήταν ανοικτός στην εξαγορά μιας μεγάλης γαλλικής τράπεζας από κάποιο Ευρωπαίο ανταγωνιστή της, προκειμένου να επιτευχθεί η βαθύτερη χρηματοοικονομική ενοποίηση που απαιτείται για την ευημερία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Το να συναλλασσόμαστε σαν Ευρωπαίοι σημαίνει ότι χρειαζόμαστε συγκέντρωση

σαν Ευρωπαίοι», είπε μιλώντας στο Bloomberg. «Πρέπει τώρα να ανοίξουμε αυτό το κουτί και να προωθήσουμε μια προσέγγιση ενιαίας αγοράς που να είναι πολύ πιο αποτελεσματική».

Ο Γάλλος πρόεδρος πιέζει εδώ και καιρό για μια ευρωπαϊκή ένωση κεφαλαιαγορών, υποστηρίζοντας ότι ο σημερινός κατακερματισμός του τραπεζικού τομέα της περιοχής αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη του μπλοκ.

Ερωτηθείς εάν, για παράδειγμα, θα ήταν πρόθυμος να συναινέσει στην πώληση της γαλλικής Societe Generale στην ισπανική Santander, ο Macron είπε: «Λειτουργώντας ως Ευρωπαίοι σημαίνει ότι θα πρέπει να είμαστε ενωμένοι ως Ευρωπαίοι».

Ο Macron δήλωσε ότι δεν θα ήταν ευτυχής αν η γαλλική πετρελαϊκή εταιρεία Total μεταφέρει την έδρα της στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά σημείωσε ότι μέχρι στιγμής υπάρχουν μόνο φήμες.

Σε κάθε περίπτωση, οι προτάσεις του συναντούν τη σκληρή αντίθεση της Γερμανίας και των παραδοσιακών συμμάχους της, οι οποίοι διστάζουν μπροστά στη συνένωση των υποχρεώσεων στην Ευρώπη και δεν φαίνονται πρόθυμοι να ενστερνιστούν την ιδέα του καπιταλισμού à la française.

«Πρέπει να αλλάξουμε πλήρως το μοντέλο μας», είπε ο Macron.

Η αποτυχία, σύμφωνα με τον Γάλλο ηγέτη, θα κλείδωνε την Ευρώπη σε μια πορεία προς τη μακροπρόθεσμη οικονομική παρακμή και την απώλεια επιρροής. Αυτό που περιγράφει είναι μια εικόνα βιομηχανικής παρακμής, πτώσης της παραγωγικότητας και δυσθεώρητων δημόσιων χρεών που θα γίνονται όλο και πιο μεγάλα λόγω των βαρών του κράτους πρόνοιας και της γήρανσης του πληθυσμού.

Τα σχόλια του Macron έγιναν την ίδια ημέρα που καλωσόρισε διευθύνοντες συμβούλους από όλο τον κόσμο στην ετήσια σύνοδο κορυφής «Επιλέξτε τη Γαλλία» στο παλάτι των Βερσαλλιών. Δεσμεύτηκαν να επενδύσουν συνολικά 15 δισεκατομμύρια ευρώ στη γαλλική οικονομία, ποσό ρεκόρ για τη συγκεκριμένη διοργάνωση.

Η γαλλική προεδρία δήλωσε ότι οι επενδύσεις περιλαμβάνουν 56 διαφορετικά επιχειρηματικά σχέδια και θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη δημιουργία 10.000 θέσεων εργασίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα