Ο πονοκέφαλος της ΕΛ.ΑΣ. για τον τελικό του Conference League-Πρώτη σύσκεψη για τα μέτρα ασφαλείας στον τελικό

Η πρώτη αναγνωριστική σύσκεψη για τα μέτρα ασφαλείας του τελικού του UEFA Conference League στις 29 Μαΐου πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. Ο αγώνας είναι υψηλού κινδύνου λόγω της διεξαγωγής του στη Νέα Φιλαδέλφεια και του γενικότερου κλίματος που επικρατεί

Τα σημεία προβληματισμού για την ΕΛ.ΑΣ. να είναι δύο. Το πρώτο αφορά

στη διεθνή συγκυρία και τις απειλές που έχουν διατυπώσει οι τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους για πραγματοποίηση επίθεσης κατά τη διάρκεια αθλητικών διοργανώσεων, όπως είναι οι αγώνες της τελικής φάσης του Champions League κ.ο.κ..

Δεν είναι τυχαίο ότι στη σύσκεψη μετείχαν αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής, της υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας, αλλά και της Διεύθυνσης Διαχείρισης Ανάλυσης Πληροφοριών (ΔΙΔΑΠ). Συμφώνησαν στην ανάγκη ενεργοποίησης των δικτύων πληροφοριών σε συνεργασία με αντίστοιχες υπηρεσίες του εξωτερικού, για τη συλλογή πληροφοριών αναφορικά με κινήσεις υπόπτων για εξτρεμιστική δράση. Για τον ίδιο λόγο πρόκειται να ζητηθεί και η συνδρομή της ευρωπαϊκής αστυνομικής υπηρεσίας Europol. Επίσης, αποφασίστηκε να γίνει έλεγχος και αποκλεισμός του γηπέδου πριν την έναρξη της ποδοσφαιρικής αναμέτρησης, αλλά και των ξενοδοχείων όπου θα καταλύσουν οι ομάδες και οι εκπρόσωποι της διοργανώτριας αρχής (UEFA). Αυξημένη επαγρύπνηση θα υπάρξει και σε εμπορικά σημεία της πόλης όπου αναμένεται να κινηθούν οι οπαδοί της φιλοξενούμενης ομάδας και όσοι επισκεφθούν την Αθήνα με αφορμή την ποδοσφαιρική αναμέτρηση.

Το δεύτερο σημείο προβληματισμού είναι η παρουσία περίπου 9.000 φιλάθλων του Ολυμπιακού στο γήπεδο της ΑΕΚ «OPAP Arena» όπου θα φιλοξενηθεί ο τελικός. Πρόθεση των επικεφαλής της ΕΛ.ΑΣ. είναι τόσο οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού, όσο και της ιταλικής Φιορεντίνα, να κινηθούν προς το γήπεδο συντεταγμένα μέσω διαδρομών που θα διαμορφωθούν ειδικά για το σκοπό αυτό, προκειμένου να μην υπάρξει δυνατότητα σε οπαδούς και χούλιγκαν της ΑΕΚ να πλησιάσουν την περιοχή και να επιτεθούν σε οπαδούς του Ολυμπιακού που θα κινούνται από και προς το γήπεδο.

Ελέγχους θα πραγματοποιούν στελέχη της υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους με στόχο, μεταξύ άλλων, τον έγκαιρο εντοπισμό οπαδών υψηλού κινδύνου. Σχετικές πληροφορίες πάντως θα γνωστοποιηθούν το επόμενο διάστημα, μετά τις συναντήσεις αστυνομικών με εκπροσώπους των δύο ομάδων, καθότι η διάθεση των εισιτηρίων του τελικού δεν έχει ακόμα ξεκινήσει.

Δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα ο αριθμός των αστυνομικών που θα τεθούν σε επιφυλακή. Θεωρείται βέβαιο ότι τις υπηρεσίες της Αττικής θα ενισχύσουν αστυνομικοί από την περιφέρεια.

Θα ενεργοποιηθούν ελικόπτερα και drones όπως επίσης και κλιμάκια του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους. Το απόγευμα της Δευτέρας ήταν προγραμματισμένη συνάντηση του κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη με εκπρόσωπο της UEFA ενώ την Τρίτη είναι προγραμματισμένη νέα συνάντηση στο γήπεδο Καραϊσκάκη με τη συμμετοχή αξιωματούχων της ΕΠΟ, της UEFA και της ΕΛ.ΑΣ.

Μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων και επαφών θα εξειδικευτούν τα αστυνομικά μέτρα εν όψει του τελικού της 29ης Μαΐου.

Keywords
Τυχαία Θέματα