Παρβοϊός: Αυτό είναι το διαφορετικό σύμπτωμα – Παιδίατρος εξηγεί πότε πρέπει να ανησυχήσουμε

Ένα μικρό κορίτσι 3,5 ετών έφυγε από τη ζωή από οξεία μυοκαρδίτιδα, καθώς νοσούσε από παρβοϊό και έκτοτε συναγερμός έχει σημάνει στον ΕΟΔΥ για συρροή κρουσμάτων παρβοϊού σε παιδικό σταθμό στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ, το κορίτσι πέθανε από οξεία μυοκαρδίτιδα, ενώ ακόμα ένα παιδί νοσηλεύεται στο Ωνάσειο με τα ίδια συμπτώματα, αλλά ευτυχώς είναι

καλά στην υγεία του.

Συνολικά, στον παιδικό σταθμό εντοπίστηκαν 11 κρούσματα παρβοϊού, με ορισμένα παιδιά να παρουσιάζουν συμπτώματα και άλλα να είναι ασυμπτωματικά.

Ο παιδίατρος Μάριος Ανδρέου, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, εξήγησε πως ο παρβοϊός είναι ένας ιός με συμπτώματα ήπιας λοίμωξης ενώ εστίασε και στο σύμπτωμα που δείχνει νόσηση.

«Είναι ένας ιός που υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια, δεν είναι κάτι καινούριο. Πάντα βλέπαμε παρβοϊούς και πάντα βλέπαμε τη λεγόμενη πέμπτη νόσο. Ιλαρά, ερυθρά, ανεμοβλογιά, οστρακιά, είχαμε και την πέμπτη νόσο που οφειλόταν σε αυτόν τον ιό. Σε έναν ιό κυτταροτοξικό, Β19, έτσι λέγεται.

Όταν κολλήσει κάποιο άτομο, κολλάει από ανθρώπους σε ανθρώπους γιατί υπάρχει και παρβοϊός που κολλάει στις γάτες και στους σκύλους. Δεν έχει καμία σχέση με αυτό. Αν κολλήσει 1 με 2 εβδομάδες παρουσιάζεις μια ήπια λοίμωξη, σαν ένα κοινό κρυολόγημα -μυαλγία, πονοκέφαλο. Αυτό που κάνει το χαρακτηριστικό είναι ότι βγάζει ένα εξάνθημα στο πρόσωπο σαν να έχω δεχθεί μια έντονη σφαλιάρα, ένα ράπισμα», ανέφερε ο παιδίατρος και πρόσθεσε:

«Να φανταστείτε όλος ο ενήλικος πληθυσμός να το έχει περάσει γι αυτό έχουμε αντισώματα της τάξης του 60%. Ένα ποσοστό 20-30% και μάλιστα των γυναικών δεν το έχει περάσει.

Κάνει όμως κάποιες επιπλοκές σε σπάνιες περιπτώσεις. Προσβάλει τις αρθρώσεις κυρίως στους ενήλικες και να κάνει αρθρίτιδα. Ο ιός χτυπά τους πάντες. Σε σπάνιες περιπτώσεις κάνει καρδίτιδα, όπως όλες οι ιώσεις. Δεν υπάρχει ιός που να μην προσβάλει το μυοκάρδιο. Όταν υπάρχει και άλλες συνλοιμώξεις, ο ιός βρίσκει ευκαιρία και κάνει μεγαλύτερη ζημιά.

Παρβοϊός: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Στις περισσότερες περιπτώσεις ο παρβοϊός δεν προκαλεί έντονα συμπτώματα και η νόσηση είναι ήπια, σε παιδιά και ενήλικες. Περίπου 2 στους 10 ανθρώπους που μολύνονται από αυτόν τον ιό δεν θα έχουν συμπτώματα, ωστόσο κάποιοι μπορεί να βιώσουν

ΠυρετόΠονοκέφαλοΒήχαΠονόλαιμοΕξανθήματαΠόνο στις αρθρώσειςΠοια είναι η συχνότητα του ευρήματος;Εμφανίζεται κυρίως τον χειμώνα και την άνοιξη.Προσβάλλει τα παιδιά ηλικίας 5 έως 14 ετών. (Το παιδί δεν μεταδίδει τη νόσο όταν είναι παρόν το εξάνθημα.)Οξεία λοίμωξη εμφανίζεται στο 3%-4% των εγκύων γυναικών35%-53% των εγκύων γυναικών εμφανίζουν ανοσία στην λοίμωξηΠαρβοϊός: Επιπλοκές

O παρβοϊός, αν και περιγράφεται ως μια ήπια σχετικά νόσος, μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές στην υγεία, κυρίως στα νεύρα, τις αρθρώσεις ή το αίμα. Μπορεί να προκαλέσει ακόμη και αναιμία σε ορισμένους ασθενείς με ορισμένες αιματολογικές διαταραχές ή με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Πρέπει να δείξετε ιδιαίτερη προσοχή στο συγκεκριμένο ιό αν είστε έγκυος, αν πάσχετε από διαταραχές του αίματος όπως η δρεπανοκυτταρική αναιμία και η θαλασσαιμία και αν έχετε ξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Μετάδοση και εγκυμοσύνη

Ο άνθρωπος προσβάλλεται από το στέλεχος Β19 του παρβοϊού (γι’ αυτό και είναι γνωστός και ως παρβοϊός Β19). Αυτό είναι διαφορετικό στέλεχος από τον παρβοϊό που προσβάλλει σκύλους και γάτες, οπότε δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να κολλήσετε την μόλυνση από ένα κατοικίδιο ζώο ή το αντίστροφο.

Η ανθρώπινη λοίμωξη από παρβοϊό είναι πιο συχνή μεταξύ των παιδιών ηλικίας δημοτικού σχολείου και παρουσιάζει εξάρσεις κατά τους χειμερινούς και ανοιξιάτικους μήνες, αλλά, σε γενικές γραμμές, ο καθένας μπορεί να κολλήσει τον παρβοϊό Β19 ανά πάσα στιγμή του έτους. Εξαπλώνεται από άτομο σε άτομο, ακριβώς όπως το κοινό κρυολόγημα, συχνά μέσω αναπνευστικών εκκρίσεων και της επαφής χέρι-με-χέρι.

Η ασθένεια είναι μεταδοτική κατά την εβδομάδα πριν εμφανιστεί το εξάνθημα, γι’ αυτό και είναι πολύ δύσκολο να προληφθεί η μετάδοση από άτομο σε άτομο, αφού δεν υπάρχουν ακόμα εμφανή συμπτώματα. Μόλις εμφανιστεί το εξάνθημα, το άτομο με την ασθένεια δεν θεωρείται πλέον μεταδοτική και δεν χρειάζεται να απομονώνεται.

Μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω του αίματος. Μια έγκυος γυναίκα που έχει μολυνθεί μπορεί να μεταδώσει τον ιό στο έμβρυο που κυοφορεί. Τουλάχιστον το 50 έως 70% των εγκύων γυναικών είναι πιθανό να έχουν ήδη ανοσία στον παρβοϊό Β19. Σε γυναίκες που δεν έχουν ανοσία, η λοίμωξη στις πρώτες 20 εβδομάδες της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές στο έμβρυο.

Ειδήσεις σήμερα:

Τροχαίο στην Τουρκία: Θρήνος για την 67χρονη Νικολέτα Διαμαντάκου – Η τελευταία φωτογραφία από την Έφεσο

Επικό τρολάρισμα από το Κουλούρι σε Άδωνι: «Σιγοτραγουδάω το τραγούδι του Ισραήλ, αριστούργημα»

Ο Πορτοσάλτε «ξαναχτυπά»: «Έχει κι ένα όριο να λέμε συγχαρητήρια στον Ολυμπιακό, είναι σαν τη συγγνώμη του Μητσοτάκη» (video)

Σοκ στη Λαμία: Μαζική δηλητηρίαση μαθητών από σχολικά γεύματα – Ξεσπούν οι γονείς τους

Keywords
Τυχαία Θέματα