Τι συμβαίνει με την Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος και τις προκλητικές αρχειοθετήσεις

Τι συμβαίνει με την Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος; Αυτό είναι το ερώτημα στο οποίο καλείται να απαντήσει η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, καθώς επίσης και ο πολιτικός προϊστάμενος του υπουργείου Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης μετά και τη νέα προκλητική αρχειοθέτηση δικογραφίας με καταγγελίες για δωροδοκίες κρατικών αξιωματούχων που αποκάλυψε το Documento.

Δύο εταιρείες-κολοσσοί στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) κατέθεσαν ενώπιον της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος 13σέλιδη μηνυτήρια αναφορά στην οποία γινόταν λόγος για δωροδοκία στελέχους της Enterprise Greece προκειμένου να εισηγηθεί στη διυπουργική επιτροπή την ένταξη επενδυτικών σχεδίων σε καθεστώς fast track δίχως να πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Οι δύο εταιρείες επικαλούνταν τη μαρτυρία γυναίκας υπαλλήλου στην Ελλάδα, την οποία ζητούσαν από τους εισαγγελείς να καταστήσουν μάρτυρα δημόσιου συμφέροντος. Τελικά ύστερα από δύο χρόνια «ερευνών», το καλοκαίρι του 2023 η Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος έθεσε τη δικογραφία στο αρχείο δίχως καν να καλέσει προς εξέταση την πληροφοριοδότρια αλλά ούτε το στέλεχος της Enterprise Greece που καταγγελλόταν ως αποδέκτης μίζας.

Επικεφαλής της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος την περίοδο εκείνη ήταν ο νυν αντεισαγγελέας του Αρειου Πάγου Χρήστος Μπαρδάκης ο οποίος ήταν ένα από τα πρόσωπα τα οποίο είχαν τεθεί σε παρακολούθηση από το παράνομο κατασκοπευτικό λογισμικό predator και στη συνέχεια προήχθη σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Στο αρχείο με το… επιχείρημα των «αδιευκρίνιστων»

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος, προκαλεί ερωτήματα με αρχειοθέτηση δικογραφιών που αφορούν σε υπουργούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ήταν Φεβρουάριος του 2022 όταν η Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος έθεσε στο αρχείο τις δικογραφίες που είχαν σχηματιστεί για το σκάνδαλο Novartis και δύο πολιτικά πρόσωπα, τους Αδωνη Γεωργιάδη και Δημήτρη Αβραμόπουλ με το επιχείρημα της «αδιευκρίνιστης προέλευσης» των ποσών που είχαν εντοπιστεί στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Ειδικότερα στον Αδ. Γεωργιάδη είχαν εντοπιστεί 350.000 ευρώ και στον Δ. Αβραμόπουλο περί τις 908.165 ευρώ. Οι αρχειοθετήσεις προκάλεσαν σάλο. Η φράση «αδιευκρίνιστα» έμεινε στην Ιστορία, αλλά όχι με τρόπο που περιποιεί τιμή σε εισαγγελικό λειτουργό. Η Οικονομική Εισαγγελία απέδωσε την αρχειοθέτηση στον έλεγχο που έκανε η Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος (ΔΕΟΕ).

H «αμαρτωλή» σύμβαση για τα Τέμπη

Ακόμη μία υπόθεση μείζονος ενδιαφέροντος που χειρίστηκε η Οικονομική Εισαγγελία επί Μπαρδάκη ήταν η έρευνα για την περιβόητη σύμβαση 717/2014 σχετικά με την «Ανάταξη και αναβάθμιση του συστήματος σηματοδότησης – τηλεδιοίκησης και αντικατάσταση 70 αλλαγών τροχιάς σε εντοπισμένα τμήματα του άξονα ΑθήναΘεσσαλονίκη – Προμαχώνας». Η σύμβαση είχε ανατεθεί στην κοινοπραξία ΤΟΜΗ (θυγατρική του ομίλου Ακτωρ) και την Alstom. Με αυτή η σιδηροδρομική γραμμή ΑθήναΘεσσαλονίκη θα εφοδιαζόταν με όλα τα σύγχρονα ηλεκτρονικά μέτρα ασφαλείας ώστε να αποτραπούν δυστυχήματα όπως αυτό που συνέβη στα Τέμπη και βύθισε στο πένθος τις οικογένειες με τα 57 θύματα.

Έπειτα από έρευνα η Οικονομική Εισαγγελία έθεσε τη δικογραφία στο αρχείο. Ωστόσο στη συνέχεια η υπόθεση πήρε άλλη τροπή. Τον Νοέμβριο του 2022 η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έθεσε στο δικό της μικροσκόπιο τη συγκεκριμένη σύμβαση, σχετικά με το κατά πόσο ζημιώθηκε ο προϋπολογισμός της ΕΕ. Πριν λίγους μήνες η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία προχώρησε στην άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος 23 προσώπων για αδικήματα που αφορούν κατά περίπτωση σε «απάτη σχετική με τις επιχορηγήσεις», «απιστία», «ψευδή βεβαίωση με σκοπό τον προσπορισμό αθέμιτου οφέλους σε άλλον», «ηθική αυτουργία σε απάτη σχετική με τις επιχορηγήσεις και ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση με σκοπό τον προσπορισμό αθέμιτου οφέλους σε άλλον».

Εβγαλε «λάδι» και τη Νικολάου με «άδειασμα» του ΣΔΟΕ

Ακόμη μία υπόθεση που χειρίστηκε προσωπικά ο εισαγγελέας Μπαρδάκης ήταν αυτή των δεκάδων απευθείας αναθέσεων της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής επί Σοφίας Νικολάου. Ελεγκτές του ΣΔΟΕ διαπίστωσαν σε πόρισμά τους ότι από αυτές τις αναθέσεις είχε προκύψει πιθανή ζημία του δημοσίου ύψους 2 εκατ. ευρώ. Το Documento είχε δημοσιοποιήσει το πόρισμα του ΣΔΟΕ, με αποτέλεσμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης να «αδειάσει» τη Σ. Νικολάου και να μην είναι τελικά υποψήφια με τη ΝΔ στις εθνικές εκλογές του Μαΐου του 2021, παρότι το είχε ανακοινώσει ο ίδιος μήνες πριν.

Λίγο μετά η δικογραφία κατά Νικολάου τέθηκε στο αρχείο με απόφαση του Χρ. Μπαρδάκη. Μάλιστα στην πράξη αρχειοθέτησης γινόταν λόγος για «μη επιστημονικά αποδεκτό πόρισμα του ΣΔΟΕ», «ότι δεν προκύπτει ζημία του Δημοσίου» και «δεν μπορεί να υποστηριχτεί με βεβαιότητα ότι υφίστανται ενδείξεις για ενδεχόμενη υπερτιμολόγηση».

Η παρέμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης

Ένα από τα εντυπωσιακά στην υπόθεση Νικολάου, είναι και όσα ακολούθησαν σε βάρος του δημοσιογράφου και εκδότη του Documento, Κώστα Βαξεβάνη και του δημοσιογράφου του δικαστικού ρεπορτάζ, Βαγγέλη Τριάντη. Μετά τη δημοσιοποίηση της πορισματικής αναφοράς του ΣΔΟΕ για τις συμβάσεις Νικολάου, ο κ. Μπαρδάκης με παραγγελία του προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ζήτησε να διερευνηθεί πώς έφτασε το πόρισµα στη διάθεση του Documento. ∆ικαιολογούσε µάλιστα το αίτηµά του προκειµένου να διωχθεί το Documento και όσοι έδωσαν το έγγραφο µε βάση το άρθρο 38 του Κώδικα Ποινικής ∆ικονοµίας. Λίγους μήνες μετά η Εισαγγελία Πρωτοδικών κάλεσε τους δύο δημοσιογράφους ανωμοτί – ως ύποπτους δηλαδή – για ενδεχόμενη διάπραξη του αδικήματος της χρήσης του υπηρεσιακού απορρήτου».

Η κίνηση αυτή προκάλεσε σάλο. Μία σειρά από διεθνείς οργανώσεις του Τύπου εξέδωσαν ανακοινώσεις με τις οποίες καταδίκασαν έντονα το γεγονός. Μεταξύ των όσων εξέδωσαν ανακοίνωση στήριξης υπέρ των δύο δημοσιογράφων ήταν και το Συμβούλιο της Ευρώπης στην ειδική πλατφόρμα για την προστασία των δημοσιογράφων Journalists Safety Platform. Ήταν μία ακόμη δυσφήμιση της χώρας μας στο εξωτερικό σε ότι αφορά ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία κράτους δικαίου. Μάλιστα το Συμβούλιο της Ευρώπης «ανέμενε» από τις ελληνικές αρχές να «σταματήσουν τις έρευνες» και να «διατηρήσουν την προστασία των δημοσιογραφικών πηγών»,, ενώ έκανε ονομαστική αναφορά στον κ. Μπαρδάκη.

Το ερώτημα λοιπόν που εύλογα τίθεται είναι τι θα πράξει η ηγεσία της Δικαιοσύνης με την Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος; Δυστυχώς όμως ακόμη και σήμερα που έχει αλλάξει ο επικεφαλής της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος δεν φαίνεται να αποδίδει τα αναμενόμενα. Κραυγαλέα περίπτωση η υπόθεση του γνωστού παρουσιαστή Νίκου Κοκλώνη. Από τα τέλη του Φλεβάρη του 2023 διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία πόρισμα της αρχής για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος το οποίο αφορά τα έργα και τις ημέρες του τηλεαστέρα. Ωστόσο μέχρι και σήμερα η υπόθεση ακόμη βρίσκεται στο στάδιο των ερευνών.

Keywords
Τυχαία Θέματα