Οι ΗΠΑ αποφεύγουν τη χρεοκοπία

Η παρέμβαση του Τζο Μπάιντεν αποδείχτηκε καθοριστική, όπως έγραψαν από νωρίς το μεσημέρι τα “Υστερόγραφα”, και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που μεταδίδουν τα αμερικανικά ΜΜΕ, οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικανπί βρίσκονται μια ανάσα από την “κλειδωμένη” συμφωνία στη Γερουσία, που θα αποτρέψει τον “δημοσιονομικό γκρεμό”. Αυτόν για τον οποίο μίλησε με πολιτική ωμότητα ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ, όταν προ ημερών έστειλε γράμμα στην πολιτική ηγεσία του Κογκρέσου, στη Γερουσία και τη Βουλή

των Αντιπροσώπων δηλαδή, ενημερώνοντας τους πάντες ότι στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία, από αύριο Τρίτη 1η Ιανουαρίου 2013 οι ΗΠΑ θα βρίσκονται ουσιαστικά σε καθεστώς άτυπης στάσης πληρωμών.

Ο Μπαράκ Ομπάμα την Παρασκευή σήκωσε τη σκυτάλη, και στη συνάντηση με τους επικεφαλής των δυο μεγάλων κομμάτων σε Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπων τους έδωσε διορία μέχρι απόψε το βράδυ για να προκύψει ρεαλιστική και βιώσιμη συμφωνία. Διαφορετικά, θα αναγκαστεί να προκαλέσει ανοιχτή ψηφοφορία, στην οποία κάθε Γερουσιαστής και Βουλευτής θα έπρεπε να αναλάβει το προσωπικό πολιτικό κόστος απέναντι στον αμερικανικό λαό.

Η πίεση των τελευταίων λοιπόν φαίνεται να απέδωσε τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, καθώς τα τελευταία λεπτά η διαρροή προς τα αμερικανικά ΜΜΕ είναι κοινή: Η συμφωνία είναι σχεδόν δεδομένη. Μένει βέβαια να ανακοινωθεί και επίσημα, ενώ ο Πρόεδρος Ομπάμα θα κάνει αργότερα το βράδυ δηλώσεις, στο περιθώριο συνάντησης που θα έχει με εκπροσώπους της μεσαίας τάξης.

Keywords
Τυχαία Θέματα