«Αλλαγή βάρδιας» στην Ερυθρά

Ολοκληρώνονται οι προετοιμασίες στη φρεγάτα «Ψαρά», καθώς στα τέλη Μαΐου ή το αργότερο στις αρχές Ιουνίου θα πρέπει να αποπλεύσει προκειμένου να… σκαντζάρει τη φρεγάτα «Υδρα» που θα συμπληρώνει τρεις μήνες σε μια από τις πλέον επικίνδυνες θαλάσσιες περιοχές του πλανήτη, όπου οι επιθέσεις των ανταρτών Χούθι είναι σχεδόν καθημερινές.

Ενδεικτικό της επικινδυνότητας της περιοχής είναι και το περιστατικό που έλαβε χώρα χθες τα ξημερώματα, όταν το ραντάρ

της φρεγάτας «Υδρα» εντόπισε σε μεγάλη απόσταση από την ίδια και το πλοίο που συνόδευε, να πέφτει στη θάλασσα γρήγορα κινούμενο ιπτάμενο αντικείμενο (πιθανολογείται πύραυλος των Χούθι). Στο συγκεκριμένο περιστατικό δεν υπήρξε άμεσος κίνδυνος ούτε για την ελληνική φρεγάτα ούτε για το πλοίο που συνόδευε.

Επισημαίνεται ότι στους τρεις αυτούς μήνες που η φρεγάτα «Υδρα» επιχειρεί στην περιοχή του Κόλπου του Αντεν έχει χρειαστεί σε δύο περιπτώσεις να ανοίξει πυρ, καταρρίπτοντας στη δεύτερη ένα από τα δύο Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη των ανταρτών Χούθι, που κατευθύνονταν κατά της ίδιας και του πλοίου που συνόδευε. Στο ζήτημα της επικινδυνότητας είχε εστιάσει και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Δένδιας, όταν είχε επισκεφθεί την φρεγάτα «Υδρα» στο Τζιμπουτί, μαζί με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ και τον αρχηγό ΓΕΝ, αναφέροντας στο ελληνικό πλήρωμα: «Η πατρίδα σάς έχει στείλει σε ζώνη κινδύνου. Είστε όμως εδώ για να υπερασπίσετε τα εθνικά μας συμφέροντα…».

100 αποστολές

Είναι γεγονός ότι σε λιγότερους από τρεις μήνες από την έναρξη της επιχείρησης «Ασπίδες» της ΕΕ, τα πλοία που συμμετέχουν σε αυτή, έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον 100 αποστολές συνοδείας εμπορικών πλοίων. Οπως και η «Υδρα» έτσι και τα «Ψαρά» διαθέτουν 16 πυραύλους ESSM, για τις εισερχόμενες απειλές, δύο συστήματα Phalanx για εγγύς προστασία, πυροβόλα Shark των 20 χιλιοστών κατά των εγγύς απειλών και 8 αντιπλοϊκούς πυραύλους Harpoon, καθώς και συστήματα εντοπισμού drones αλλά και επιπλέον σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου κατάλληλα για την εξουδετέρωση drone. Στη φρεγάτα υπάρχει οργανικό ελικόπτερο αλλά και μια ομάδα των ΟΥΚ καλά εκπαιδευμένων, με υπερσύγχρονο οπλισμό.

Στις 15 Μαΐου ο διοικητής της ευρωπαϊκής επιχείρησης, υποναύαρχος Βασίλειος Γρυπάρης, ενημέρωσε τη Στρατιωτική Επιτροπή της ΕΕ στις Βρυξέλλες σχετικά με τις επιχειρησιακές δραστηριότητες, την κατάσταση ασφαλείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η επιχείρηση «Ασπίδες» στην τρέχουσα πολύπλοκη και υψηλού κινδύνου περιοχή. Στις 6 Μαΐου, το ιταλικό πολεμικό «ITS FASAN», που επίσης παρέχει στενή προστασία στα εμπορικά πλοία στον Κόλπο του Αντεν, απέκρουσε επιτυχώς επιθέσεις UAV που προέρχονταν από εδάφη που ελέγχονται από τους Χούθι στην Υεμένη και αποτελούσαν άμεση απειλή για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας. Κατά τη διάρκεια αυτής της επιχείρησης, το ιταλικό πλοίο κατέρριψε ένα UAV.

Από τα τέλη του 2023, ως αποτέλεσμα των επιθέσεων των Χούθι, η ασφάλεια στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Ινδικό Ωκεανό έχει υποβαθμιστεί σημαντικά, αναστατώνοντας παράλληλα μια βασική γεωπολιτική περιοχή για τη διεθνή ναυτιλία. Αυτό επηρεάζει αρνητικά την ΕΕ, καθώς και την ευρύτερη διεθνή κοινότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μείωση της κίνησης προς τον Πειραιά έχει φτάσει και ίσως ξεπεράσει το 40% με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τις τιμές στο ράφι…

Keywords
Τυχαία Θέματα