Αμάλ Κλούνει: Η γυναίκα που πρότεινε τα εντάλματα σύλληψης των ηγετών του Ισραήλ και της Χαμάς

Η δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων Αμάλ Κλούνεϊ υπηρέτησε ως ειδικός σύμβουλος στην έρευνα του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου που τον οδήγησε να ζητήσει εντάλματα σύλληψης για τους ηγέτες του Ισραήλ και της Χαμάς, όπως προέκυψε.

Ο επικεφαλής εισαγγελέας του δικαστηρίου, Καρίμ Χαν, ευχαρίστησε την Κλούνεϊ στην ανακοίνωσή του για την ανακοίνωση της κίνησης, περιγράφοντάς την ως μέλος «μιας ομάδας εμπειρογνωμόνων στο διεθνές δίκαιο» στην οποία είχε απευθυνθεί για συμβουλές και για να εξετάσει τα στοιχεία της υπόθεσης. Πολλοί από τους κατονομαζόμενους

εμπειρογνώμονες είναι Βρετανοί.

«Η ομάδα αποτελείται από εμπειρογνώμονες με τεράστιο κύρος στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και το διεθνές ποινικό δίκαιο» έγραψε ο Χαν, σύμφωνα με το BBC.

Πώς εξηγεί η ίδια το σκεπτικό της

Σε μια δήλωση που εξέδωσε το Ίδρυμα Κλούνεϊ για τη Δικαιοσύνη, η δικηγόρος ανέλυσε το πώς κατέληξε να εμπλακεί στην υπόθεση του ΔΠΔ, η οποία έχει προκαλέσει αιτήματα έκδοσης ενταλμάτων σύλληψης για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας του, Γιοάβ Γκαλάντ, καθώς και για τους ηγέτες της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, Ισμαήλ Χανίγια και Μοχάμεντ Ντέιφ, για φερόμενα εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

«Πριν από τέσσερις και πλέον μήνες, ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου μου ζήτησε να τον βοηθήσω να αξιολογήσει στοιχεία για ύποπτα εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο Ισραήλ και τη Γάζα. Συμφώνησα και εντάχθηκα σε μια ομάδα διεθνών νομικών εμπειρογνωμόνων για να αναλάβω αυτό το έργο. Μαζί εμπλακήκαμε σε μια εκτεταμένη διαδικασία εξέτασης των αποδεικτικών στοιχείων και νομικής ανάλυσης, μεταξύ άλλων και στο διεθνές ποινικό δικαστήριο της Χάγης», δήλωσε.

«Παρά το διαφορετικό προσωπικό μας υπόβαθρο, τα νομικά μας πορίσματα είναι ομόφωνα. Έχουμε ομόφωνα αποφασίσει ότι το δικαστήριο έχει δικαιοδοσία για εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην Παλαιστίνη και από Παλαιστίνιους υπηκόους. Συμπεραίνουμε ομόφωνα ότι υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύουμε ότι οι ηγέτες της Χαμάς Yahya Sinwar, Mohammed Deif και Ismail Haniyeh έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, συμπεριλαμβανομένης της ομηρίας, δολοφονίας και εγκλημάτων σεξουαλικής βίας. Συμπεραίνουμε ομόφωνα ότι υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύουμε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, και ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκαλάντ, έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, συμπεριλαμβανομένης της πείνας ως μεθόδου πολέμου, δολοφονίας, διώξεων και εξόντωσης», συμπλήρωσε.

«Δεν θα δεχθώ ποτέ ότι η ζωή ενός παιδιού έχει μικρότερη αξία από τη ζωή ενός άλλου»

Η Κλούνεϊ, η οποία έχει αντιμετωπίσει επικρίσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επειδή δεν έχει μιλήσει δημόσια για τον πόλεμο στη Γάζα, ανέλυσε επίσης τους λόγους για τους οποίους αποδέχθηκε την πρόσκληση του δικαστηρίου να συμβουλεύσει για την υπόθεση.

«Υπηρέτησα σε αυτή την επιτροπή επειδή πιστεύω στο κράτος δικαίου και στην ανάγκη προστασίας της ζωής των πολιτών. Ο νόμος που προστατεύει τους αμάχους στον πόλεμο αναπτύχθηκε πριν από περισσότερα από 100 χρόνια και ισχύει σε κάθε χώρα του κόσμου, ανεξάρτητα από τους λόγους μιας σύγκρουσης», είπε.

«Ως δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν θα δεχθώ ποτέ ότι η ζωή ενός παιδιού έχει μικρότερη αξία από τη ζωή ενός άλλου. Δεν δέχομαι ότι οποιαδήποτε σύγκρουση θα πρέπει να είναι εκτός της εμβέλειας του νόμου, ούτε ότι οποιοσδήποτε δράστης θα πρέπει να είναι υπεράνω του νόμου. Έτσι, υποστηρίζω το ιστορικό βήμα που έκανε ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για να αποδώσει δικαιοσύνη στα θύματα των θηριωδιών στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη».

«Οι αιτήσεις ενταλμάτων είναι μόνο το πρώτο βήμα»

Η δικηγόρος, η οποία είναι παντρεμένη με τον ηθοποιό Τζορτζ Κλούνεϊ, είναι δικηγόρος στο Doughty Street Chambers στο Λονδίνο και έχει εργαστεί σε μια σειρά από υποθέσεις υψηλού προφίλ που σχετίζονται με το διεθνές δίκαιο.

Σε άρθρο της στους Financial Times, η ίδια και άλλα μέλη της συμβουλευτικής επιτροπής χαιρέτισαν την απόφαση του Χαν να εκδώσει τα εντάλματα σύλληψης ως «ορόσημο στην ιστορία του διεθνούς ποινικού δικαίου».

Επίσης πρόσθεσαν: «Οι αιτήσεις ενταλμάτων που ανακοινώθηκαν είναι μόνο το πρώτο βήμα. Ελπίζουμε ότι ο εισαγγελέας θα συνεχίσει να διεξάγει εστιασμένες έρευνες, μεταξύ άλλων σε σχέση με την εκτεταμένη βλάβη που υπέστησαν οι άμαχοι ως αποτέλεσμα της εκστρατείας βομβαρδισμών στη Γάζα και τα στοιχεία για τη σεξουαλική βία που διαπράχθηκε εναντίον Ισραηλινών στις 7 Οκτωβρίου».

Keywords
Τυχαία Θέματα