Δεν βλέπει «ολοκληρωτική νίκη» του Ισραήλ ο Μπάιντεν

Επτά μήνες από την έναρξη των επιχειρήσεων στη Γάζα, το Ισραήλ έχει συγκεντρώσει αρκετά στρατεύματα για μια ευρεία επίθεση στη Ράφα. Την ίδια ώρα, ισραηλινές δυνάμεις επιστρέφουν πολεμώντας στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, σε περιοχές που θεωρείτο ότι είχαν εκκαθαριστεί πριν από μήνες, αναδεικνύοντας τον προβληματισμό για τον διακηρυγμένο στόχο της κυβέρνησης που είναι η εξάλειψη της Χαμάς. Η Ουάσιγκτον εκτιμά ότι είναι απίθανη μια ολοκληρωτική νίκη του Ισραήλ και η αμερικανική διπλωματία εξέφρασε ανησυχία έπειτα από ρεπορτάζ του CNN

για τις ταπεινωτικές συνθήκες κράτησης Παλαιστινίων σε ισραηλινή στρατιωτική βάση. Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (Unrwa) ανακοίνωσε ότι «σχεδόν 450.000» άνθρωποι στη Ράφα εκτοπίστηκαν από την εντολή εκκένωσης στις 6 Μαΐου, ενώ το Κατάρ επισημαίνει ότι η Λωρίδα της Γάζας δεν έχει δεχθεί καθόλου ανθρωπιστική βοήθεια από τις αρχές του μήνα.

Ανθρωπιστική καταστροφή

Η στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Ράφα έφερε οπισθοδρόμηση στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός του Κατάρ, ο οποίος μετέχει ως διαμεσολαβητής στις συνομιλίες για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, υπογραμμίζοντας ότι αυτές έχουν περιέλθει «σχεδόν σε αδιέξοδο». Επίσης εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ ανέφερε ότι η ανθρωπιστική βοήθεια δεν φτάνει στους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας από τις 9 Μαΐου, καταδεικνύοντας το μέγεθος της ανθρωπιστικής καταστροφής στο παλαιστινιακό έδαφος. Αργότερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι, δήλωσε ότι η ισραηλινή κατάληψη της συνοριακής διάβασης της Ράφα, από τη Γάζα προς την Αίγυπτο και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις γύρω από αυτή, εμποδίζουν την εισαγωγή βοήθειας.

Κι ενώ τα άρματα μάχης προωθούνται στη Ράφα, όπου, σύμφωνα με τον στρατό, τα τελευταία τέσσερα τάγματα της Χαμάς έχουν δημιουργήσει θέσεις άμυνας, σφοδρές μάχες σημειώθηκαν στην περιοχή Ζεϊτούν της Πόλης της Γάζας και γύρω από την Τζαμπαλίγια στα βόρεια, περιοχές που ο ισραηλινός στρατός είχε υπό τον έλεγχό του από την περασμένη χρονιά. Οι ανανεωμένες μάχες εκεί υπογράμμισαν την ανησυχία στο Ισραήλ για έλλειψη σαφούς στρατηγικού σχεδίου για τη Γάζα.

Τις τελευταίες εβδομάδες, φωνές εντός του υπουργικού συμβουλίου προέτρεψαν τον Νετανιάχου, που επιμένει στην «ολοκληρωτική νίκη», να διαμορφώσει μια ξεκάθαρη πολιτική της «επόμενης ημέρας» για τη Γάζα, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους ασφαλείας.

Η θεωρία της νίκης

Η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν πιστεύει ότι η στρατηγική που ακολουθεί το Ισραήλ εναντίον της Χαμάς θα οδηγήσει σε «απόλυτη νίκη», δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Politico. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Κουρτ Κάμπελ είπε ότι οι ΗΠΑ «δυσκολεύονται να κατανοήσουν ποια είναι η θεωρία της νίκης» στη Γάζα, επισημαίνοντας πως η ολοκληρωτική νίκη που λέει η ισραηλινή ηγεσία δεν φαίνεται πιθανή στην Ουάσιγκτον.

Παράλληλα, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε το Ισραήλ να διενεργήσει έρευνα μετά το ρεπορτάζ του CNN για τις συνθήκες κράτησης Παλαιστινίων στη στρατιωτική βάση Σαντέ Τεϊμάν, στην έρημο Νεγκέβ.

«Σχεδόν 450.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί διά της βίας από τη Ράφα από τις 6 Μαΐου», οι οποίοι «είναι εξαντλημένοι, πεινασμένοι και συνεχώς φοβισμένοι», ανέφερε η Unrwa στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Χ, χωρίς να αναφέρει πού έχουν καταφύγει οι εκτοπισμένοι, από μια περιοχή, η οποία φιλοξενεί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 1,4 εκατ. ανθρώπους.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας επικαιροποίησε την περασμένη εβδομάδα την ανάλυση του συνολικού αριθμού των θυμάτων, που ανέρχονται σε περίπου 35.000, σημειώνοντας ότι σχεδόν 25.000 εξ αυτών έχουν έως τώρα ταυτοποιηθεί πλήρως και σχεδόν κατά το ήμισυ πρόκειται για γυναίκες και παιδιά. Το Ισραήλ κατήγγειλε ανακρίβεια, αλλά ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι εμπιστεύεται τα στοιχεία αυτά.

Μυστική βάση στην Τουρκία σχεδίαζε η Χαμάς

Η Χαμάς σχεδίαζε να δημιουργήσει μια μυστική βάση στην Τουρκία και άλλους τρομοκρατικούς πυρήνες σε άλλες περιοχές προκειμένου να συντονίσει επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στόχων σε γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων μελών του ΝΑΤΟ, αναφέρει δημοσίευμα των «Times».

Η εφημερίδα επικαλείται έγγραφο που ανακαλύφθηκε σε σπίτι συνεργάτη του ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα, σύμφωνα με Ισραηλινούς. Οι ενέργειες του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας την τελευταία δεκαετία δεν αφήνουν επιλογή παρά να αναληφθεί δράση «για τη δημιουργία στρατιωτικών κόμβων που θα είναι η βάση για ειδικές επιχειρήσεις οι οποίες θα μπορούν να ενισχύουν τις δυνάμεις της αντίστασης στρατιωτικά, διπλωματικά και ηθικά», αναφέρει ο ανώνυμος συντάκτης του εγγράφου. Το σχέδιο δημιουργίας «στρατιωτικών κυψελών» σε πολλές χώρες είναι τριετές και ως στόχοι αναφέρονται ανώτερα στελέχη της Μοσάντ, της υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ, «Ισραηλινοί με επιρροή» αλλά και «δολιοφθορά πλοίων του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού» και «απαγωγές».

Keywords
Τυχαία Θέματα