Ιαπωνία: Επανάσταση στην υγιεινή στόματος – Το φάρμακο που μπορεί να αναπτύσσει δόντια

Τέσσερα χρόνια ερευνών, για την ανάπτυξη φαρμάκων που θα μπορούν να αναπτύσουν δόντια, οδεύουν σε ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Ιάπωνες επιστήμονες φέρεται να έχουν κάνει άλματα και περνούν πλέον στη φάση των κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους.

Οι κλινικές δοκιμές του πρώτου παγκοσμίως «φαρμάκου για την αναγέννηση δοντιών» πρόκειται να ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Κιότο, ανακοίνωσαν ερευνητές στις 2 Μαΐου.

Μόλις επιβεβαιωθεί η ασφάλεια του φαρμάκου θα χορηγηθεί σε ασθενείς που στερούνται εκ

γενετής μια πλήρης σειρά δοντιών για να επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητά του. Οι ερευνητές ελπίζουν να αρχίσει η πώληση του φαρμάκου το 2030.

Η συγγενής έλλειψη δοντιών πιστεύεται ότι επηρεάζει περίπου το 1% του πληθυσμού. Η απουσία έξι ή περισσότερων δοντιών, κατάσταση γνωστή ως ολιγοδοντία, πιστεύεται ότι είναι κληρονομική και λέγεται ότι επηρεάζει περίπου το 0,1% του πληθυσμού.

Ενεργοποιεί μια πρωτεΐνη που ονομάζεται USAG-1

Σύμφωνα με το νοσοκομείο Kitano στην περιοχή Kita της Οσάκα, το οποίο συμμετέχει στη μελέτη, η πρώτη φάση των κλινικών δοκιμών θα διαρκέσει από τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους έως τον Αύγουστο του 2025. Το φάρμακο θα χορηγηθεί ενδοφλεβίως σε υγιή άτομα για να επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητά του, ενώ θα λάβουν μέρος 30 άνδρες ηλικίας 30 έως 64 ετών. Τα υποκείμενα πρέπει να στερούνται τουλάχιστον ενός πίσω δοντιού, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα εάν το φάρμακο αρχίσει να δρα.

Μέχρι σήμερα οι έρευνες επικεντρώνονται σε ζώα και δεν έχουν παρατηρηθεί σημαντικές παρενέργειες.

Το πρώτο βήμα μετά την ολοκλήρωση των δοκιμών σε ανθρώπους θα είναι η θεραπεία παιδιών (ηλικίας 2 έως 7 ετών) που παρουσιάζουν ανοδοντία ή που τους λείπουν τουλάχιστον τέσσερα δόντια από τη γέννηση τους.

Το φάρμακο για την αναγέννηση των δοντιών ενεργοποιεί μια πρωτεΐνη που ονομάζεται USAG-1, η οποία αναστέλλει την ανάπτυξη των δοντιών. Η ομάδα πιστεύει ότι στο μέλλον μπορεί να είναι δυνατή η ανάπτυξη δοντιών όχι μόνο σε άτομα με συγγενείς παθήσεις, αλλά και σε άτομα που έχουν χάσει δόντια λόγω κοιλοτήτων ή τραυματισμών.

Ο Katsu Takahashi, επικεφαλής του τμήματος οδοντιατρικής και στοματικής χειρουργικής στο νοσοκομείο Kitano, σχολίασε: «Θέλουμε να κάνουμε κάτι για να βοηθήσουμε όσους υποφέρουν από απώλεια ή απουσία δοντιών. Αν και δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα καμία ανάλογη θεραπεία, θεωρούμε ότι οι προσδοκίες για την ανάπτυξη δοντιών είναι υψηλές».

Keywords
Τυχαία Θέματα