Ποια ισραηλινά ΜΜΕ έχουν σειρά μετά το «μαύρο» στο Αλ Τζαζίρα;

Φαίνεται ότι το «μαύρο» στο ειδησεογραφικό δίκτυο Αλ Τζατζίρα, άνοιξε την όρεξη στα ακραία στοιχεία της κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου, βάζοντας ταφόπλακα στην ενημέρωση του ισραηλινού κοινού.

Τον αντιτρομοκρατικό νόμο του 2016 θέλουν να «εκσυγχρονίσουν» στελέχη της κυβέρνησης, ώστε να μπορούν να χαρακτηρίζονται δηλώσεις που διατυπώνονται δημόσια, πιο εύκολα ως επικίνδυνες και να τιμωρούνται.

Μιλώντας στο Foreign Policy στέλεχος του The Seventh Eye, του πλέον διακεκριμένου ερευνητικού περιοδικού στο Ισραήλ, η ισραηλινή κυβέρνηση χρησιμοποιεί τον νέο νόμο ως «σήμα πρόθεσης»

για να δράσει όχι μόνο εναντίον ξένων δικτύων, αλλά και εναντίον ισραηλινών δημοσιογράφων και ΜΜΕ.

«Αυτό είναι το πρώτο βήμα σε κάτι που θα μπορούσε να γίνει χιονoστιβάδα», είπε. Σημείωσε ότι κατά τη σύνταξη του νόμου ορισμένοι νομοθέτες από το κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου και ακροδεξιούς εταίρους ζήτησαν να διευρυνθεί το νομοσχέδιο ώστε να συμπεριλάβει ισραηλινά μέσα που θεωρούνται επιβλαβή για την κρατική ασφάλεια.

«Νομίζω ότι ο κόσμος χωρίς το Αλ Τζαζίρα θα ήταν καλύτερος, αλλά δεν είχαμε αρμοδιότητα να σταματήσουμε τις εκπομπές του»

Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Kan, ένα είδος ισραηλινής έκδοσης του BBC, επικρίνεται συχνά από μέλη της κυβέρνησης του Νετανιάχου και ήδη αντιμετωπίζει πιέσεις.

Ούτε στην Αλβανία τόση λογοκρισία

Την ίδια στιγμή το Ισραήλ, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, δεν θυμίζει σε καμία περίπτωση δημοκρατική χώρα, όσον αφορά τουλάχιστον την ελευθερία του Τύπου. Από τα 180 κράτη της έκθεσης, το Ισραήλ βρίσκεται στην 101η θέση, αν και δημοκρατική χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι το 2023, η Κνεσέτ ψήφισε μια τροποποίηση στον αντιτρομοκρατικό νόμο που τιμωρεί όσους «καταναλώνουν συστηματικά και συνεχώς τρομοκρατικές εκδόσεις» ή που εκπέμπουν «άμεση έκκληση για διάπραξη τρομοκρατικής πράξης».

Η ευρεία ερμηνεία του στο πλαίσιο του πολέμου εγκυμονεί κινδύνους για την ελευθερία του Τύπου, σύμφωνα με του ΡΧΣ. Ένας δεύτερος νόμος, που εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο το 2024, καθιστά δυνατή την απαγόρευση της μετάδοσης ξένων ΜΜΕ που απειλούν την κρατική ασφάλεια.

Σύμφωνα με την οργάνωση δικαιωμάτων Adalah που εδρεύει στη Χάιφα, περισσότεροι από 150 Παλαιστίνιοι πολίτες του Ισραήλ και κάτοικοι της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, πολλοί από τους οποίους φοιτητές, έχουν κατηγορηθεί για υποκίνηση από την έναρξη του πολέμου.

Μια δημοκρατία όχι και τόσο δημοκρατία

Όπως αναφέρουν οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα πουθενά η απειλή για τον Τύπο δεν είναι πιο εμφανής και υπαρξιακή όσο στη Γάζα. Ο συνεχής βομβαρδισμός και η στρατιωτική κατοχή του εδάφους από το Ισραήλ ως απάντηση στις επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου είχε ως αποτέλεσμα έναν άνευ προηγουμένου αριθμό νεκρών, με σχεδόν 100 μέλη των ΜΜΕ -σχεδόν όλοι Παλαιστίνιοι- τους τελευταίους έξι μήνες.

Ο Ισραηλινός δικηγόρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Μάικλ Σφαρντ είπε ότι οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που οδήγησαν τις αρχές επιβολής του νόμου κυμαίνονταν από «δηλώσεις υποστήριξης» προς τους κατοίκους της Γάζας έως την υποστήριξη της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Σε μια περίπτωση, η ακαδημαϊκός του Εβραϊκού Πανεπιστημίου Nadera Shalhoub-Kevorkian συνελήφθη στο σπίτι της μετά την προβολή ενός επεισοδίου podcast στο οποίο χαρακτήρισε τις επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα γενοκτονία και προέτρεπε την εξάλειψη του Σιωνισμού.

Αφού πέρασε μια νύχτα στη φυλακή, τελικά αφέθηκε ελεύθερη, δίχως όμως να έχει κλείσει η αστυνομία την υπόθεσή της.

Το Αλ Τζαζίρα είναι πιο ακριβές από τα δικά μας ΜΜΕ

Ο Eliyahu Revivo, μέλος του κόμματος Λικούντ του Νετανιάχου, υποστήριξε ότι το Αλ Τζαζίρα «καλύπτει τα πράγματα με ψεύτικο και παραμορφωμένο τρόπο και αυτό αυξάνει τη διεθνή πίεση εναντίον μας. Βλάπτουν τη θέση του Ισραήλ», είπε.

Ωστόσο, πολλοί στο Ισραήλ διαφωνούν με τις αντιδημοκρατικές πρακτικές της κυβέρνησης.

Ο πρώην ανώτερος σύμβουλος της υπηρεσίας εσωτερικής ασφαλείας του Ισραήλ Σιν Μπετ, Μάτι Στάινμπεργκ, θεωρεί ότι το κλείσιμο του Αλ Τζαζίρα ήταν αδικαιολόγητο. «Κατά την άποψή μου, είναι για να κρύψουμε τι συμβαίνει στη Γάζα από τον λαό του Ισραήλ».

«Έχουν τη δική τους οπτική, αλλά όσον αφορά την ακρίβεια των στοιχείων είναι πιο ακριβείς από τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης», είπε.

Ο ε.α. στρατηγός Yaakov Amidror, πρώην επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, είπε ότι από άποψη ασφαλείας «δεν υπήρχε ανάγκη να κλείσει το Αλ Τζαζίρα. Νομίζω ότι ο κόσμος χωρίς το Αλ Τζαζίρα θα ήταν καλύτερος, αλλά δεν είχαμε αρμοδιότητα να σταματήσουμε τις εκπομπές του. Αυτό το βήμα δεν προσφέρει τίποτα».

«Η επιβολή κυρώσεων σε ένα από τα μεγαλύτερα κανάλια μέσων ενημέρωσης στον κόσμο είναι τεράστιο πράγμα. Είναι κάτι που γίνεται από δικτατορίες. Οι δημοκρατίες δεν κλείνουν τα κανάλια των μέσων ενημέρωσης», δήλωσε η Ισραηλινή δικηγόρος Hagar Shechter, στο Foreign Policy.

Και όμως κλείνουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα