Τι είναι ο υποτροπικός αεροχείμαρρος που φέρνει αφρικανική σκόνη και 35άρια

Επιστρέφει στη χώρα μας η αφρικανική σκόνη η οποία φέρει μαζί της ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες.

Συγκεκριμένα, υψηλές θερμοκρασίες και σκόνη φέρνει στην Ελλάδα, από την Πέμπτη έως την Κυριακή, ο υποτροπικός αεροχείμαρρος, με τη θερμοκρασία να κάνει άλμα, καθώς αναμένονται 30αρια, ενώ σε ορισμένα σημεία θα αγγίξει τους 35 βαθμούς.

Για το φαινόμενο και το τι είναι ο υποτροπικός αεροχείμαρρος έκανε και σχετική ανάρτηση ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς:

«Έχουμε εξηγήσει στο παρελθόν την έννοια του αεροχείμαρρου

(Jet stream) τον οποίο τον έχουμε παρομοιάσει με ένα μακρόστενο σωληνωτό ρεύμα αέρα με πολύ ισχυρούς δυτικούς ανέμoυς σε μεγάλα υψόμετρα. Οι αεροχείμαρροι δημιουργούνται από συνδυασμό της ατμοσφαιρικής θέρμανσης και της περιστροφής του πλανήτη γύρω από τον άξονά του.

»Αυτή η ανώτερη ροή της ατμόσφαιρας, αλλά και οι σχεδόν θυελλώδεις νοτιάδες που θα πνέουν στα Δυτικά θα προκαλέσουν μεταφορά Αφρικανικής σκόνης, αλλά και υψηλές θερμοκρασίες στην περιοχή μας, μέχρι τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδος».

ΥΠΟΤΡΟΠΙΚΟΣ ΑΕΡΟΧΕΙΜΑΡΡΟΣ, ΖΕΣΤΗ & ΣΚΟΝΗ -ΣΥΝΗΘΩΣ ΠΑΝΕ ΠΑΡΕΑ

Έχουμε εξηγήσει στο παρελθόν την έννοια του αεροχείμαρρου (Jet stream) τον οποίο τον έχουμε παρομοιάσει με ένα μακρόστενο σωληνωτό ρεύμα αέρα με πολύ ισχυρούς δυτικούς ανέμoυς σε μεγάλα υψόμετρα. Οι… pic.twitter.com/bZjcUWbIJm

— Theodoros Kolydas (@KolydasT) May 14, 2024

Όπως αναφέρει αναλυτικότερα και το Meteo, η παρουσία χαμηλών πιέσεων στη Δυτική Μεσόγειο σε συνδυασμό με υψηλότερες τιμές ατμοσφαιρικής πίεσης πάνω από την περιοχή μας θα οδηγήσουν στη μεταφορά θερμών αερίων μαζών από την Αφρική προς τη χώρα μας.

Ήδη από το πρωί της Τετάρτης 15 Μαΐου 2024 παρατηρούνται υψηλότερες τιμές θερμοκρασίας από την Τρίτη 14/5 από το δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr στη Δυτική Ελλάδα και προβλέπεται περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα τις επόμενες ημέρες.

Παράλληλα, μεταφορά σκόνης από την Αφρική προβλέπεται να επηρεάσει σημαντικά τη χώρα μας κυρίως από την Πέμπτη 16/5, με μεγάλη συγκέντρωση κοντά στο έδαφος, και θα εκδηλωθούν κατά τόπους λασποβροχές στα ηπειρωτικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα