Σύγκρουση στόχων και στοιχημάτων

Η επίσκεψη του Στέφανου Κασσελάκη στη Θεσσαλία εξέπεμπε και κεντροαριστερά πολιτικά μηνύματα: το επιτελείο της Κουμουνδούρου έδωσε ιδιαίτερη σημασία στη συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τον Δημήτρη Κουρέτα και την από κοινού αυτοψία στις πληγείσες περιοχές του Δυτικού Πηλίου – «σε φέραμε εδώ για να δεις ποια είναι η κατάσταση», είπε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας στον Κασσελάκη, δείχνοντας την περιοχή στην οποία έχει εγκλωβιστεί το νερό στην Κάρλα πλημμυρίζοντας περιουσίες αγροτών.

Δεν ήταν τυχαία η συνάντηση με τον

Κουρέτα: πέραν της υπενθύμισης της κατάστασης που επικρατεί ακόμα σε συγκεκριμένες περιοχές της Θεσσαλίας, ο Κουρέτας έχει συμβολικό χαρακτήρα γιατί εξελέγη με διπλή στήριξη, τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές. Γνωρίζοντας πως ο ρόλος του βασικού αντιπολιτευτικού πόλου έχει και άλλον διεκδικητή, στον ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να διατηρήσουν τον τίτλο – γνωρίζοντας πως αυτός περνάει μέσα από ένα ευρύτερο ακροατήριο.

Εκλογικό «τρέιλερ» – βανάκι

Σ’ αυτήν τη λογική, του βασικού αντιπάλου, από την Κουμουνδούρου κοντράρουν σε κάθε πεδίο τη ΝΔ και προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε κάθε ευκαιρία – ακόμα και με σύγκριση βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στη φαρέτρα του ΣΥΡΙΖΑ έχει μπει για τα καλά και η αμερικανικού τύπου επικοινωνία, με ένα εκλογικό «τρέιλερ» – βανάκι με το σύνθημα «Καλύτερη ζωή τώρα» στο πλάι, το οποίο έκανε πρεμιέρα στο Χαλάνδρι το περασμένο Σάββατο και θα συνοδεύει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στις περιοδείες του, με τρόπο που έχουμε δει σε πολιτικές καμπάνιες στη Βρετανία και στις ΗΠΑ – αν και όχι πάντα από τους προοδευτικούς υποψηφίους.

Διττή κριτική

Ολοκληρώνοντας την περιοδεία του στην Κρήτη, ο Νίκος Ανδρουλάκης επιστρέφει στην Αθήνα με την αισιοδοξία που προκάλεσε στα πασοκικά στελέχη η εικόνα από τις Μοίρες: μια σειρά αυτοκινήτων στον δρόμο προς το χωριό έδειχνε τον απόηχο της παρουσίας του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στο νησί. Οι παρεμβάσεις του από το νησί και η προσδοκία για τουλάχιστον έναν «πράσινο νομό» δείχνουν τη σημασία που δίνει ο Ανδρουλάκης και τα κεντροαριστερά στελέχη στην Κρήτη, για συμβολικούς και εκλογικούς λόγους – και επειδή παρόμοια εικόνα στις Μοίρες είχε υπάρξει και στην προεκλογική καμπάνια των εθνικών εκλογών, στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν πως έχουν κάθε λόγο να δηλώνουν αισιόδοξοι για το επερχόμενο αποτέλεσμα. Γνωρίζοντας ωστόσο ότι αυτό (και κυρίως η δεύτερη θέση) θα κριθεί κυρίως στα νούμερα που θα πάρει το κόμμα στα μεγάλα αστικά κέντρα, στα οποία έχουν επικεντρώσει την προσοχή τους στην ηγετική ομάδα βγάζοντας μπροστά και βουλευτές της Αττικής.

Με αυτούς τους ψηφοφόρους στο μυαλό τους, στο ΠΑΣΟΚ «παίζουν» με το μήνυμα της επανόδου του κόμματος στο δικομματικό πεδίο ως διακύβευμα για το πολιτικό σύστημα. Σ’ αυτό το πλαίσιο, στο ΠΑΣΟΚ συνεχίζουν τη στρατηγική της διττής κριτικής, τόσο προς την πλευρά της κυβέρνησης όσο και προς αυτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης – κατηγορώντας επί της ουσίας την πρώτη για αλαζονεία και τη δεύτερη για έλλειψη αξιοπιστίας.

«Καλώ τον ελληνικό λαό να ενισχύσει το ΠΑΣΟΚ για να υπάρχει ισχυρή, σοβαρή, προοδευτική αντιπολίτευση, από την οποία θα ηττηθεί η Νέα Δημοκρατία στις επόμενες εθνικές εκλογές. Στόχος μας δεν είναι μόνο ο προφανής, να είμαστε δεύτερο κόμμα, αλλά να ξαναγίνουμε κυβέρνηση για να αλλάξει η πατρίδα μας σελίδα», ανέφερε ο Ανδρουλάκης στις Μοίρες, ανοίγοντας εμμέσως τη συζήτηση για τις εθνικές εκλογές του 2027 και τις πρωτοβουλίες που θα επιδιώξει να πάρει η Χαριλάου Τρικούπη στο ευρύτερο κεντροαριστερό πεδίο.

Keywords
Τυχαία Θέματα