Καιρός: «Καλό Ιούνιο»… από την Πέμπτη με θερμοκρασίες πάνω από 30 βαθμούς Κελσίου

Καλοκαίρι θα θυμίζει ο καιρός από την Πέμπτη (16/05), καθώς ένα «κύμα» ζέστης, που βρίσκεται προ των πυλών, με ασυνήθιστα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, θα «χτυπήσει» την χώρα μας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά, από την Πέμπτη και μετά η θερμοκρασία θα ανέβει και θα κυμανθεί σε τιμές πάνω από τα κανονικά επίπεδα. «Αυτό διακρίνεται στο βίντεο όπου σας παρουσιάζουμε τις προβλεπόμενες

θερμοκρασίες στη στάθμη των 850 hpa οι οποίες μας δίνουν την τάση για μέγιστες θερμοκρασίες πάνω από τους 30°C στα δυτικά, τα κεντρικά και τα νότια.

Όπως θα παρακολουθήσετε σε τοπικό επίπεδο φτάνουμε τους 31 με 32°C και ίσως στο τέλος της εβδομάδος και λίγο παραπάνω. Όμως επειδή θα υπάρχει αυξημένη συννεφιά σε πολλές περιοχές, ο υδράργυρος ίσως “φρενάρει” και δεν δούμε τόσο υψηλές τιμές σε όλες τις περιοχές» έγραψε ο ίδιος σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα.

Όπως αναφέρει ο κ. Κολυδάς στην προσωπική του ιστοσελίδα, «εδώ και πολλές ημέρες τα προγνωστικά συνηγορούν για αυτή την άνοδο της θερμοκρασίας, η οποία θα γίνει αισθητή όχι τόσο λόγω των υψηλών τιμών, αλλά κυρίως λόγω της μεγάλης διαφοράς σε λίγες μέρες. Μην ξεχνάμε ότι την Παρασκευή και το Σάββατο που μας πέρασε βρισκόμαστε στους 18 με 19 βαθμούς, ενώ την ερχόμενη Παρασκευή και το Σάββατο θα βρεθούμε στους 30 με 32 βαθμούς, 6 δηλαδή βαθμούς πάνω από τις κανονικές τιμές».

Από την πλευρά του, ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης επισημαίνει ότι αυτή η εβδομάδα θα μπορούσε να χωριστεί σε 2 τμήματα, καθώς μέχρι την Τετάρτη θα επικρατεί αστάθεια, ενώ στη συνέχεια, ο υδράργυρος θα προσεγγίσει θερμοκρασίες που θυμίζουν καλοκαίρι.

«Ο υποτροπικός αεροχείμμαρος φέρνει ζέστη και αφρικανική σκόνη»

Ο Γιώργος Τσατραφύλλιας, με την σειρά του, επισημαίνει πως «ο υποτροπικός αεροχείμαρρος (ποτάμι αέρα στην ανώτερη ατμόσφαιρα) φέρνει αξιόλογη ζέστη με διάρκεια, και σημαντικά ποσά αφρικανικής σκόνης στην περιοχής μας».

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον ίδιο, «η κυκλοφορία της ατμόσφαιρας στην περιοχή μας από την Τετάρτη 15/5 και μετά ευνοεί τη μεταφορά σκόνης και θερμών αερίων μαζών από τις ακτές τις Αφρικής προς την περιοχή μας. Το θερμό αυτό κύμα δεν αποκλείεται να διαρκέσει μέχρι και τα μέσα της επόμενης εβδομάδας με τον υδράργυρο να εκτοξεύεται από την Παρασκευή και μετά 10 με 12 βαθμούς πάνω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

Οι περιοχές που θα επηρεάσει το κύμα αυτό αρχικά είναι η δυτική και νότια Ελλάδα με τη θερμοκρασία λίγο πιο πάνω από τους 30 βαθμούς και από το Σάββατο 18/5 και μετά τις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές με θερμοκρασίες πάνω από 35 βαθμούς όπως η Κρήτη (κυρίως), η Βοιωτία, η Φθιώτιδα η Αχαΐα, η Ηλεία, η Αργολίδα, τα Δωδεκάνησα.

Στην Αττική το Σαββατοκύριακο θα ξεπεράσουμε τους 30 βαθμούς, ενώ στη Θεσσαλονίκη τους 27.

«Ο καιρός έως την Παρασκευή με μία ματιά»

Την δική του ανάρτηση έκανε στα social media και ο Σάκης Αρναούτογλου, η οποία συνοδεύεται από φωτογραφίες.

«Ο καιρός έως και την ερχόμενη Παρασκευή με μια ματιά!

Για μεγέθυνση κάντε κλικ πάνω στους χάρτες και για λεπτομέρειες διαβάστε σας παρακαλώ την επεξήγηση στο πάνω μέρος.

Μια ανάρτηση πιο κάτω έχω ανεβάσει και την πορεία της θερμοκρασίας έως και την ερχόμενη Δευτέρα.

Για να μη χάνετε τον…καιρός σας».

Η πρόγνωση της ΕΜΥ για Πέμπτη και Παρασκευή

Πέμπτη

Στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια, προβλέπονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα βόρεια πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης.

Οι άνεμοι στα δυτικά και τα νότια θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο 6 με 8 μποφόρ. Στα υπόλοιπα θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και μόνο στα νοτιοανατολικά θα είναι δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο στα δυτικά και νότια.

Παρασκευή

Στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια, προβλέπονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις, με τοπικές βροχές στα βόρεια. Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης.

Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 5 με 6 και στο Ιόνιο 6 με 7 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσες 3 με 5 μποφόρ και μόνο στην Κρήτη θα είναι ανατολικοί με την ίδια ένταση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο.

Πηγή: www.enikos.gr

The post Καιρός: «Καλό Ιούνιο»… από την Πέμπτη με θερμοκρασίες πάνω από 30 βαθμούς Κελσίου first appeared on markos.tv |.

Keywords
Τυχαία Θέματα